HS: Lapset laihduttavat ja neuvovat toisiaan TikTokissa – “Laihutan hieman ja te voitte tääl seuraa mun hyvinvointii”

HS: Lapset laihduttavat ja neuvovat toisiaan TikTokissa  – “Laihutan hieman ja te voitte tääl seuraa mun hyvinvointii”
Kuva: Jelleke Vanooteghem

Laihdutusvinkit, hyvinvointi, ruokavalio ja treenaaminen ovat tuttu ilmiö aikuisten parissa. Nyt ilmiö näkyy myös alakouluikäisten lasten sosiaalisen median kanavissa. Hyvinvointi on hyvä asia, mutta laihdutuksen ei pidä kuulua lasten maailmaan, sanoo lastenprykiatri Tatu Lope.

Terveellisiä elämäntapoja ja treenattuja vartaloita ihannoivassa kulttuurissa ei ole tavatonta, että myös lapset imevät ajatusmallin omaan elämäänsä. Nyt lapset ovat löytäneet kanavan, jonka kautta he jakavat omia laihdutusvideoitaan ja terveysvinkkejään muille. Useimmilla TikTok-tileillä lapset esiintyvät anonyymeinä ja kasvot peitettyinä erilaisilla emojeilla.

Mistä ilmiö voi johtua?

Väestöliiton Milla Sinnemäki huomauttaa, että kehoista saatetaan perheissä puhua kaksilla eri kriteereillä: toisaalta vanhemmat kehuvat lapsiaan ihaniksi ja heidän kehojaan täydellisiksi, toisaalta vanhemmat itse ovat tyytymättömiä omaan kehoonsa ja arvostelevat muiden kehoja lasten kuullen. Lapsi saa mielikuvan, että nyt hän on sopiva, mutta tullessaan aikuiseksi asia ei enää välttämättä olekaan niin – ja asialle pitää alkaa tekemään jotain.

TikTokin kanavilla lapset saattavat ehkä myös pitää vain hauskaa ja pitää videoiden kuvaamista ikään kuin leikkinä. Ilmiössä on kuitenkin myös huolestuttava puoli, sillä osa videoiden tekijöistä saa katsojilta negatiivisia kommentteja.

”Alipainone paska”

”Siis joo mäki haluun vähän laihduttaa mut en tee siit eriksee mitää huomionhaku käyttäjää.”

Toisaalta esiteinit osaavat kannustaa toisiaan ja neuvoa fiksuunkin sävyyn.

”Aamupala on tärkein ateria!”

”Jos et syö aamupalaa niin näännytät ittes, sun vatsa haluu vaa enemmä ruokaa koska oot näännyttänyt sen.”

”Oot just täydellinen.”

Aikuisen rooli on tärkeä

Vuonna 2015 Hyksiin perustetun lastenpsykiatrisen syömishäiriöyksikön perustajaryhmän jäsen Tatu Lope kertoo, että lapselle painosta tai laihdutuksesta puhuminen ei ole juuri koskaan järkevä lähestymistapa hyvän kehonkuvan muodostumisessa. Aikuisten tulisi huolehtia, että lapset syövät riittävästi ja tarpeeksi usein ihan tavallista ruokaa sekä liikkuvat ja ulkoilevat tarpeeksi usein.

Myös ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia on sitä mieltä, että aikuisen esimerkillä on iso rooli siinä, miten lapset mieltävät terveelliset elämäntavat ja terveen kehon. Kaikki lähtee siitä, miten vanhempi suhtautuu itseensä, omaan kehoonsa ja ruokaan. Talvian mukaan nämä kaikki tulevat lapselle näkyviin aikuisten toiminnassa ja puheessa.

Talvian mukaan myös muut lasten kanssa päivittäin tekemisissä olevat aikuiset – urheiluvalmentajat, opettajat, nuorisotyöntekijät – näyttävät lapsille ja nuorille mallia.

-Esimerkiksi silläkin on merkitystä, syökö opettaja itse kouluruokailussa, muistuttaa Talvia.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä: Helsingin Sanomat ja Meidän Perhe -lehti

Ruuhkavuodet toimitus