Tutkimus: Vanhempien ei pitäisi olla huolissaan vauvansa katkonaisista yöunista

Tutkimus: Vanhempien ei pitäisi olla huolissaan vauvansa katkonaisista yöunista
Kuva: Bastien Jaillot

Tutkimksessa seurattiin 44 vauvan nukkumistapoja. Vauvoista puolet ei tutkimuksen aikana koskaan nukkunut kahdeksaa tuntia putkeen.

Uudet vanhemmat odottavat usein, että vauva alkaa nukkua läpi yön tullessaan kuuden kuukauden ikään. McGillin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vanhempien tulisi pitää unen vakiinnuttamista prosessina, eikä tietyssä iässä saavutettavana virstanpylväänä.

Tutkimusta johtanut Marie-Helene Pennestri seurasi 44 vauvaa kahden viikon ajan. Hän havaitsi, että nukkumistavat vaihtelevat vauvoilla suuresti – myös samalla vauvalla eri öinä.

Tutkijat pyysivät äitejä pitämään unipäiväkirjaa kuuden kuukauden ikäisestä vauvastaan kahden viikon ajan. Keskimäärin äidit kertoivat, että lapsi nukkui 6 tuntia heräämättä noin viitenä yönä kahden viikon aikana ja kahdeksantuntisia jaksoja kolmena yönä saman ajanjakson aikana. Puolet imeväisistä eivät kuitenkaan koskaan nukkuneet kahdeksaa tuntia putkeen.

-Vaikka aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että pikkulapset alkavat nukkua yön yli tietyn kehitysvaiheen saavutettuaan, ei yksittäisistä nukkumistavoista tiedetä paljoa, sanoo Marie-Helene Pennestri.

Tutkijat havaitsivat myös, että jotkut vanhempien tavat liittyivät unimallien vaihteluihin. Esimerkiksi imetykseen ja nukkumiseen liittyi enemmän vaihtelua unirytmeissä. Vaikka tämä havainto on yhdenmukainen monien tutkimusten kanssa, tutkijat huomauttavat, että myös muut tekijät voivat olla selittävä tekijä. Esimerkiksi imettävät ja vauvan kanssa nukkuvat äidit havaitsevat todennäköisemmin vauvansa yölliset heräämiset, vaikkeivät herätykset eivät välttämättä ole ongelmallisia tai häiritseviä.

-Vanhemmat saavat usein ristiriitaista tietoa vauvan nukkumiseen liittyen. Heidän ei pitäisi olla huolissaan siitä, että vauva ei nuku koko yötä tietyssä iässä, koska imevästen nukkumistavat eroavat toisistaan suuresti, sanoo Pennestri. Hän toteaa myös, että vanhempien ja lääkäreiden tulisi molempien olla tietoisia siitä, että katkonaiset yöunet eivät välttämättä jatku aina samalla tavalla.

Aiheesta uutisoi Science Daily

Ruuhkavuodet toimitus