Kyllästyttääkö tavalliset lumipalloleikit? Kokeile näitä uudenlaisia talvipuuhia!

Kyllästyttääkö tavalliset lumipalloleikit? Kokeile näitä uudenlaisia talvipuuhia!
Kuva: Aaron Burden

Joskus sitä kaipaa muutakin tekemistä talvikeleillä tavallisten mäenlaskun, lumiukon rakentamisen tai lumilinnaleikkien lisäksi. Ruuhkavuosien toimitus kokosi listan hauskoihin ja uudenlaisiin lumi- ja jääpuuhiin!

Lumitulivuori

Tähän tarvitset: lunta, muovimukin, ruokasoodaa, elintarvikeväriä ja etikkaa.

Tee iso lumikasa, jonka keskelle muovimuki asetetaan. Videolla neuvotaan, että muki kannattaa olla pieni, jotta lumitulivuoren “laava” valuu helpommin ulos.

Kaada mukiin ruokasoodaa (n. 1/4 mukista) ja lisää ruokasoodan sekaan muutama tippa elintarvikeväriä. Sen jälkeen kaada mukiin etikkaa. Videolla kohdasta 0:44 näet, miten lumitulivuori purkautuu.

Voit käyttää eri värisiä elintarvikevärejä ja antaa tulivuoren purkautua uudelleen ja uudelleen lisäämällä etikkaa.

Jäädytetyt saippuakuplat

Tähän tarvitset: saippuakuplaliuosta, pillin, lunta, nollakelin/pakkaskelin ja auringonpaistetta.

Videolla neuvotaan, miten voit tehdä kotitekoisen saippuakuplaliuoksen: Sekoita n. 3,5dl vettä ja n. 0,5dl maissisiirappia. Sekoita, kunnes siirappi on täysin liuennut veteen. Lisää seokseen hieman yli 1dl värjäämätöntä astianpesuainetta. (Värillisestä pesuaineesta kuplaan saattaa tulla epätasainen väripinta.) Sekoita seosta rauhallisesti. Säilytä liuosta huoneenlämmössä, mikäli sitä jää ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Videolla ulkona on 0 astetta ja kaunis auringonpaiste. Ilman auringonpaistetta saippuakuplaan muodostuvia jääkiteitä on vaikeampi nähdä, joten suositeltavaa on tehdä jääsaippuakuplia aurinkoisella kelillä. Tällöin kuplista saa myös kauniita valokuvia!

Kasta pilli saippuakuplaliuokseen (älä ime) ja puhalla ensimmäinen kupla kevyesti lumelle. Videolla selitetään, että jostain syystä ensimmäinen kupla ei onnistu, joten älä huoli ja ole kärsivällinen. Mikäli on tuulinen keli, puhalla pienempi kupla. Videolla kohdasta 5:38 näet, miten kupla jäätyy.

Lumi- tai jääpiirrospeli

Pelaa arvaus- tai sanaleikkiä piirtämällä lumeen muotoja, kuvia tai kirjaimia. Etsi ulkoa myös muita lumisia tai jäisiä pintoja, johon sormella piirtäminen onnistuu.

Spraymaalausta lumelle

Tähän tarvitset: suihkepulloja, vettä ja elintarvikeväriä.

Puhdista suihkepullot ja täytä ne vedellä. Lisää veden joukkoon n. 20 tippaa elintarvikeväriä. Käytä halutessasi monia eri värejä. Sulje suihkepullo ja sekoita liuosta hieman. Sitten ulos lunta maalaamaan! Videolta kohdasta 2:19 näet, miten spraypulloilla lumen maalaaminen onnistuu.

Jäädytetyt ilmapallolyhdyt

Tähän tarvitset: ilmapalloja, vettä, pakkaskelin, kynttilän, halutessasi elintarvikeväriä

Täytä ilmapallo vedellä ja sulje se pussinsulkijalla. Aseta pallo kulhoon ja vie se ulos pakkaseen. Jääpallo jäätyy ensin ulkorunoiltaan, joten kun poistat ilmanpallon sen päältä, jäätymätön vesi valuu sen sisältä ulos. Jos jääpalloon ei ole jäänyt aukkoa veden valumiselle, tee reikä itse esimerkiksi poraamalla. Tee aukosta sen kokoinen, että led-kynttilä tai tavallinen kynttilä mahtuu hyvin jääpallon sisään. Lyhty on valmis!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus