Piileekö BIBS -tuteissa turvallisuusriski?

Piileekö BIBS -tuteissa turvallisuusriski?
Kuva: Kristina Paukshtite

BIBS -tutit ovat levinneet Tanskasta ympäri maailmaa herättäen suurta suosiota vanhempien ja lasten keskuudessa.

Oletkin varmaan jo huomannut, että melkeinpä joka puolella törmäät lapseen, jonka suussa heiluu herkullisen värinen ja sironmuotoinen tutti. Tätä suurta suosiota voisikin kutsua ’muotitutti’ -ilmiöksi. Miksi kaikki sitten suosivat näitä tutteja?

Mikä on BIBS?

BIBS on korkealaatuinen tanskalainen tuotemerkki jonka arvot perustuvat ammattimaisuuteen, omaperäisyyteen ja korkeaan kunnianhimoon. Merkkiä on hiottu useiden vuosikymmenten ajan jo 1980-luvulta lähtien. Jokainen tuote on huolellisesti suunniteltu ja valmistettu yrityksen pääkonttorissa Hillerødissä, Tanskassa.

Suurin osa syy jatkuvaan kasvuun on se, että yritys asettaa suuria vaatimuksia laadulle ja luovuudelle kaikessa, mitä he tekevät. Heidän tavoitteensa on myydä parhaita vauvatuotteita. Ei sen vähempää.

Reklamaatioita rikkinäisistä tuteista

Tutti on vanhemmille suuri vauva-arjen pelastaja ja tämän vuoksi monille se on myös esine, mikä kulkee mukana kaikkialla paikasta toiseen. Kotona sitten keitelläänkin pöpöjä pois ostoskeskuksen lattialla pyörineistä tuteista.

Instagramin puolella törmää aika ajoin siihen, että ihmiset ihmettelevät BIBS tuttien kestävyyttä sekä kyselevät kokemuksia niistä muilta äideiltä. Yleensä keskustelun lopputulos onkin se, että tuohtunut äiti laittaa reklamaatiota menemään tutin rikkoutuneesta tai haparoituneesta nänniosasta.

Reklamaation eteenpäin laittanut mahdollisesti odottaa korvauksena uusia tutteja rikki menneiden tilalle, mutta yllättyykin reklamaation vastauksesta. Et ehkä olettanut olevasi itse syypää tutin rikkoutumiseen?

Asioita jotka tulee huomioida BIBS tuttien käytössä

Monet kyllä tietävät miten tutti toimii, joten uuden tutin ostettuaan tuotepaketin lisäksi roskiin lentää yleensä myös käyttöohjeet. Ohjeet, jotka eivät ole vain koristeena tuotteen mukana vaan jotka ehkäisevät mm. lasta tukehtumasta.

Myytiinkö tutti sinulle yksittäiskappaleena ilman mainintaa tutin käyttöohjeista? Ole yhteydessä kappaan, josta tutin olet ostanut ja huomauta heille turvallisuusriskistä, jonka he aiheuttavat olemattomilla ohjeillaan.

Todennäköistä siis on, että käyttöohjeisiin tutustuminen on jäänyt monelta välistä. Tämä on puolestaan aiheuttanut tutin väärinkäytön sekä sen haurastumisen ja ennenaikaisen rikkoutumisen.

Tiesitkö tätä tuteista?

Erityisesti pyöreämallisen tutin pitkäaikaisesta käytöstä saattaa seurata purentavirheitä, kuten avopurenta. Avopurenta korjautuu luovuttaessa tutista varhaisvaiheessa. Tutin voimakas imeskely voi aiheuttaa ylähammaskaaren kaventumisen, joka ei parane itsestään, vaan vaatii myöhemmin oikomishoitoa.

Myös BIBS toteaa vastauksessaan asiakaspalautetta laittaneelle äidille, että mitä litteämpi tutin nänni osa on niin sitä vähemmän vaikutuksia sillä on hampaisiin ja purentaan. He suosittelevatkin suositusten mukaisesti hampaiden tullessa tutin vaihtoa litteä malliseen nänni osaan.

Lue lisää: Imetyksen ja tutin vaikutus suun terveyteen (terveyskirjasto.fi)

Mitä sinun tulisi huomioida BIBS tuttien käytössä?

  1. Tutin kunto tulee tarkistaa aina ennen käyttöönottoa, sekä säännöllisin väliajoin vetämällä tutin nänniä eri suuntiin. Jos haurastumista tai heikkoutta ilmenee niin tutti tulee hävittää.
  2. Tuttia ei saa missään nimessä keittää kiehuvassa vedessä, sillä korkea kuumuus vahingoittaa luonnonkumia.
  3. Tutti tulee liottaa 5 minuuttia kuumassa vedessä, jotta siitä kuolee kaikki bakteerit.
  4. Tutin nänniosassa oleva ylimääräinen vesi tulee puristaa pois vasta kunnes tutti on jäähtynyt kunnolla.
  5. Tuttia ei saa säilyttää suorassa auringonvalossa

Käy tutustumassa tarkempiin hoitoon ja turvallisuuteen liittyviin ohjeisiin sekä lisätietoihin BIBS:n kotisivuilta: Care & safety – BIBS Denmark (bibsworld.com)

Artikkelia muokattu 11.1.2021 klo 12:22.

Avatar photo

Erica Palosaari

Reilusti parikymppinen kahden lapsen osa-aikainen yksinhuoltaja. Aamutakissa ja jumppahousuissa taaperon perässä viilettävä tosi elämä -aktivisti, joka on luotu äidiksi muttei kotiäidiksi. Aitous, totuus ja huumori, jollekin mysteeri minulle elämäntapa.Kirjoitan myös blogia https://hiomatonhelmi.com/