Huomasitko tämän kirjeen? Koronaviruspandemia koettelee lasten ja nuorten terveyttä

Huomasitko tämän kirjeen? Koronaviruspandemia koettelee lasten ja nuorten terveyttä
Kuva: Bruno Kelzer

Olympiakomitea on yhdessä seitsemän lajiliiton kanssa esittänyt huolensa lasten- ja nuorten liikuntaharrastuksien vähenemisestä koronatoimien seurauksena. Huoli on esitetty tiistaina julkaistuna avoimena kirjeenä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle.

Liikunta-ja urheiluharrastukset ovat joutuneet koville katkoille taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan. Toimintaa on jouduttu monissa paikoin rajoittamaan ja jopa keskeyttämään. Olympiakomitea on huolissaan niistä seurauksista, joita nämä rajoitukset voivat aiheuttaa liittojen ja seurojen toiminnalle sekä lasten fyysiselle aktiivisuudelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille. Uhkana voi olla yksinäisyys ja syrjäytyminen. Kirjeessä he vetoavat ministeriin, että rajoitusten tulisi olla oikeasuhtaisia tautitilanteisiin nähden ja nostavat esille niin lasten pienemmät roolit tartuntaketjuissa kuin lievemmät taudinkuvatkin.

Kirjeessä on otettu esille Valtion liikuntaneuvoston julkaisema raportti, jonka mukaan lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana jopa kymmeniä prosentteja kahden vuoden takaiseen verrattuna. Harrastajamäärien vähentyminen eri lajeissa on laskussa; sisäurheilulajeissa lasku on koko kauden luvuista jopa 10-20 prosenttia. Julkaisussa mainitaan, että tämän johdosta monet seurat ovat lakkauttamisuhan alla ja seuratoiminnan toimintakyky uhkaa romahtaa. 

Tilanteen korjaaminen vaatisi pelastustalkoita, jotta Suomeen ei syntyisi lapsille ja nuorille ”uutta normaalia” liikuntaharrastamisen saralla. Olympiakomitea painottaa, että edellä mainitun tilanteen syntyminen olisi huolestuttavaa myös kansanterveyden ja -talouden kannalta, sillä ”uudesta normaalista” on pitkän harrastustauon jälkeen vaikeampi palata fyysisesti aktiiviseen harrastamiseen. Kirjeen loppupuolella vedotaan ministeriin aikuisten vastuun kautta; heillä on vastuu lasten ja nuorten kasvusta, kehityksestä ja hyvinvoinnista.

12.1.2021 julkaistu avoin kirje on nähtävissä Olympiakomitean sivuilla.

Ruuhkavuodet toimitus