Lapsi, joka ei kelpaa yhteiskuntaan – “Ajattelin, miettiiks muut, et mun lapsi on ihan hirviö”

Lapsi, joka ei kelpaa yhteiskuntaan – “Ajattelin, miettiiks muut, et mun lapsi on ihan hirviö”
Kuvassa Perjantai-Dokkari Liian pelottava lapsi päähenkilö Eric Iljin. Kuva: Yle

Yle nosti jälleen ajankohtaiseksi muutaman vuoden takaisen Perjantai-dokumentin “Liian pelottava lapsi”, jonka pääosassa nähdään muun muassa Touretten oireyhtymästä kärsivä Eric. Muutoin tyyni ja suloinen poika voi hetkessä muuttua aggressiiviseksi ja huudella kirosanoja. Eric sai potkut päiväkodista ja koulusta hänet määrättiin sairauslomalle, kertoo pojan äiti Mirta Iljin.

Ericin äiti kertoo, että poika itse ymmärtää olevansa erilainen. Eric sairastaa Touretten oireyhtymää, joka aiheuttaa esimerkiksi kiroilua. Lisäksi hän sairastaa dystoniaa, joka ilmenee liikehäiriöinä sekä dysfasiaa, jonka takia Eric saattaa ymmärtää asioita väärin.

-Haluan, et mua ymmärretään paremmin. Se on mun toive, et haluan ainakin noi sairaudet pois, kertoo Eric, lisäten kuitenkin perään, että hän tietää sen olevan mahdotonta.

-Ei oo kivaa. Mä en tykkää siitä.. haukkua toisia. Voi tulla kiroilua niin, että en halua, sanoo Eric. Toisessa hetkessä Eric sanoo äidilleen oireiden ollessa päällä, että hän ei halua lyödä. Äiti ohjaa Ericiä lyömään tyynyä.

Eric kärsii lisäksi myös tic-oireista eli nykimishäiriöistä ja hän tunnistaa, kun tic-oire on tulossa.

-Mä nään sen kun joku tiksi (tic-oire) tulee. Se tuntuu ihan niinkun täältä takaraivosta syöksyisi eturaivoon täysillä eteenpäin. Välillä sattuu ja välillä ei, kertoo Eric oireistaan.

Ericin äiti tuntee itsensä avuttomaksi poikansa oireiden ja kipujen kanssa. Hän kertoo, että vaihtaisi elämästään ne päivät pois, jolloin Ericillä on kipuja. Joskus poika huutaa ja toivoo äitinsä tappavan hänet.

Yhteiskunta reagoi epäreilulla tavalla lapseen, jonka sairautta ja oireita ei ymmärretä. Ericin äidin Mirtan mukaan lapsi “potkittiin pois” päiväkodista, jossa muiden lasten vanhemmat eivät hyväksyneet pojan erilaisuutta. Myös koulussa ensimmäsellä luokalla Eric laitettiin sairaslomalle.

-Terveydenhoitaja sanoi hänelle, että “sä oot niin sairas, että sä et voi käydä koulua”. Eric tuli kotiin ja hän sanoi, että “Äiti, oonko mä sairas?”, muistelee Mirta pojan koulunaloitusta.

-Mua kiusattiin koulus paljon. Tosi paljon. Mutta nyt vaihtuu luokka. Jes! Ei tartte kattoo niitä typeryksiä, iloitsee Eric.

Eric pääsi uudelle luokalle, sai uuden opettajan ja henkilökohtaisen ohjaajan.

Katso dokumentti upotuksesta ja alta Ylen video siitä, mitä Ericille kuului vuosi dokumentin kuvaamisen jälkeen.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus