Joko kokeilit tätä pakkaskelien villasukkakikkaa? Toimii niin lapsilla kuin aikuisillakin!

Joko kokeilit tätä pakkaskelien villasukkakikkaa? Toimii niin lapsilla kuin aikuisillakin!
Kuva: Les Triconautes

Iltalehti uutisoi aiemmin vanhasta niksistä, joka pitää varpaat varmasti lämpiminä pakkaskeleillä. Nyt villasukat puetaan jalkoihin vasta kenkien päälle!

Jos pakkanen nipistelee varpaita, kannattaa lämmikkeeksi pukea kengän päälle iso villasukka. Tätä vanhaa kikkaa on Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Sirkka Rissasen mukaan käytetty esimerkiksi hiihtäjien keskuudessa. Rissasen mukaan villaa kannattaa pukea päällimmäiseksi kerrokseksi, koska sen lämmöneristys on hyvä – tuulta se ei kuitenkaan pidä. Villasukkien alle laitetaan siis kengät, ja ylävartaloa lämmittämään esimerkiksi villapaidan alle tuulenpitävä takki, vinkkaa Rissanen Iltalehdelle.

Erityisesti pienille lapsille villasukkakikka on kokeilemisen arvoinen. Pienten lasten lämmönsäätelyjärjestelmä on vielä kehittymätön, jolloin pieniin varpaisiin ja käsiin tulee helposti kylmä.

-Leikkiessään liikkeessä oleva lapsi pysyy usein hyvin lämpimänä, mutta pienikokoisena lapsi, etenkin paikallaan ollessaan, on kylmässä epäedullisemmassa asemassa kuin aikuinen. Lämmöntuotto ei ole niin hyvä ja lämmönhukka on isompi, joten lämpöä karkaa elimistöstä enemmän, Rissanen kertoo Iltalehdelle.

Lapsen pukeutumisessa – kuten aikuisenkin – kannattaa suosia kerrospukeutumista, ja villasukan pujottamisessa kengän päälle on huomioitava ulkona oleva keli: puuterimainen kevyt lumi ei kastele villasukkaa, toisin kuin sohjoinen suojalumi. Myös kenkien pohjan paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Pohjan paksuudella on merkitystä, koska kylmyys tulee usein pohjan kautta maasta. Talvikengässä itsessään tulisi olla myös lämmittävä vuori. Ne muodostavat sukan kanssa kengän lämmöneristävyyden, Rissanen huomauttaa.

Villasukista on moneksi

Puutalobaby -blogin kirjoittaja Krista kokeili pakkasviikonloppuna villasukkia talvikenkien päälle.

-Varpaat pysyi ihanan lämpiminä sekä päivän että illan ulkoilulla, hehkuttaa Krista villasukkakikkaa Instagramissaan.

Eräs Kristan julkaisuun kommentoinut seuraaja antaa hyvän villasukkavinkin myös liukkaille keleille.

-Auttaa muuten myös sellaisella säällä kun pakkasen jälkeen tulee lauha ja sitten taas pakkanen ja joka paikka peili jäässä. Villasukka toimii liukuesteenä.

Vinkit eivät kuitenkaan loppuneet vielä siihen:

-Mun työkaveri harrastaa ihan villasukkakävelyä eli 2-4 villasukat jalkaan ja kävelylenkille ilman kenkiä. Toimii kuulemma hyvin pakkasilla, kun lumi ei tartu sukkiin ja eikä kuulemma palele. Harkinnassa on, että pitäiskö itsekin testata, kertoo myöskin eräs Kristan seuraaja Instagram-julkaisun kommenteissa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus