Monikkoperheen äiti – Ajattelitko olevasi kova muija? Ajattelepa uudestaan

Monikkoperheen äiti – Ajattelitko olevasi kova muija? Ajattelepa uudestaan
Kuva: Canva

Teksti Karoliina

1700-luvulla tapasi venäläinen talonpoika herra Feodor Vassiljev neiti Valentinan. Tarina ei kerro, oliko tapaaminen järjestettyä vai silkkaa rakkautta ensi silmäyksellä, mutta pariskunta avioitui joka tapauksessa. Ilmeisesti talven kylmät ja pimeät vuorokaudet vaativat veronsa ja kesät täyttyivät seksihelteistä, sillä Valentina synnytti elämänsä aikana yhteensä 69 lasta. Lapsista 16 oli kaksosia, seitsemän kolmosia ja neljä nelosia. Synnytyksiä Valentina koki 27 kertaa.  Lapsista 67 selvisi hengissä yli varhaislapsuuden. 

Tämä uskomaton, tilastollisestikin epärealistinen tarina on useiden eri lähteiden mukaan aivan totta. Vuonna 1782 Nikolskin luostari ilmoitti rekisteröineensä jokaisen Vassiljevin lapsen syntymän, meidän aikanamme mm. BBC on kirjoittanut aiheesta. Onko naisen edes geneettisesti mahdollista synnyttää noin monta kertaa? 

Noin 15- vuotiaana naisen munasarjat alkavat vapauttamaan munasoluja 28 päivän välein. Kuukausittain tapahtuva ovulaatio jatkuu aina vaihdevuosiin asti eli noin 50-vuotiaaksi. Useimmat naisista eivät kuitenkaan tule enää raskaaksi 44 ikävuoden jälkeen, vaikka poikkeuksiakin toki on. Intiassa 74-vuotias nainen synnytti kaksoset ja sai samalla maailman vanhimman äidin tittelin. Karkeasti laskettuna rouva Vassiljev oli raskaana elämänsä aikana 18 vuotta. 18 vuotta hormonimyrskyjä, mielitekoja, turvotusta, pahoinvointia ja huonosti nukuttuja öitä. 

Nykyajan terveydenhuolto on laskenut mm. keisarinleikkausten myötä äitien kuolleisuutta synnytyksissä. Kun ottaa huomioon elinolot Venäjällä yli 300 vuotta sitten, on kyseenalaista, miten joku on voinut selvitä synnytyksistä hengissä 27 kertaa, kun jopa jokainen yksittäinen synnytys on ollut suuri riski? Kuka siis onkaan se todellinen supernainen, DC Comicsin sarjakuvahahmo vaiko edesmennyt Valentina Venäjältä? 

Todennäköisyys synnyttää kaksoset ovat noin prosentin luokkaa, todennäköisyys kolmosiin ja nelosiin on vielä pienempi. Toki mahdollisuus monikkoraskauteen on ns. sukuvika, mutta se, että rouva Vassiljev olisi jotenkin synnyttänyt ja selviytynyt noin monesta monikkoraskaudesta, on yhtätodennäköistä kuin saada usean viikon ajan putkeen seitsemän oikein lotossa.

300 vuotta sitten lapsikuolleisuusluvut olivat korkeat. Sitä haastavampaa oli pienellä ihmislapsella selvitä hengissä, mitä ennenaikaisemmin hän syntyi. Miten ihmeessä Vassiljevin perheen lapsista vain kaksi lapsista menehtyi ennen varhaislapsuutta? 

Vassiljevin perheessä ruuhkavuodet taisivat iskeä toden teolla eikä valitettavasti avioliitto kestänyt. Vuosikymmenien jälkeen avioliitto hajosi ja herra Vassiljev meni uudestaan naimisiin. Valentinan elämästä ei tämän jälkeen ole tietoa, mutta hänen uskotaan eläneen 76-vuotiaaksi asti. 

Viime vuosien tutkimustulokset viittaavat siihen, että nainen pystyy lisääntymään enemmän kuin mitä olemme kuvitelleet. Tutkimusten mukaan naisen munasarjat sisältävät “munasolujen kantasoluja”, jotka stimuloituna voivat antaa mahdollisuuden tuottaa munasoluja melkein rajoittamattoman määrän. 

Miehet tuottavat päivittäin miljoonia siittiöitä koko elämänsä ajan ja periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että miesten lisääntymismahdollisuudet ovat rajattomat. Jonathan Tilly (tutkija, North Eastern University, UK), uskoo, että myös naisten hedelmällisyydellä voi yhtä lailla olla rajattomat mahdollisuudet ihmiselämän luomiseen.  Tässä(kään) emme siis miehille häviä.

Ps. Olit sitten yhden, kahden tai useamman lapsen äiti, sinä OLET tosi kova muija! 

Avatar photo

Karoliina

Täytän joka vuosi 25 ja olen äiti 2008 syntyneille kaksosille (tyttö ja poika, joilla on muuten eri syntymäpäivät) sekä 2015 syntyneelle Kuningas Ei:lle. Lasten lisäksi laumaani kuuluu kotimaista räppiä tehtaileva Aviomies sekä sekalainen seurue eläimiä. Asun perheeni ja laumani kanssa kiven heiton matkan päässä (jos sattuu olemaan TODELLA hyvä kivenheittäjä) Helsingistä maaseudulla 1800-luvun puolivälissä rakennetussa hirsitalossa. Tällä hetkellä elän keskellä urakriisiä enkä tiedä, milloin sitä vihdoin aikuistuisi tai täyttäisi edes 26. Niin elämästäni kuin jutuistanikin puuttuu usein Se punainen lanka, mutta koitan paikata sitä läjällä sarkasmia. Ainakaan aika ei käy tylsäksi, kun sohii sitä sun tätä joka ilmansuuntaan.