UNICEFin pääjohtaja kehottaa: “Tehdään lapsille vuodesta 2021 turvallisempi”

UNICEFin pääjohtaja kehottaa: “Tehdään lapsille vuodesta 2021 turvallisempi”
Kuva: Étienne Godiard

Teksti Karoliina

YK: n lastenjärjestö (UNICEF) arvion mukaan vuoden 2021 ensimmäisenä päivänä syntyi yli 371 500 lasta. 
“Lapset syntyivät hyvin erilaiseen maailmaan kuin he, jotka syntyivät vuosi sitten”, toteaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

Vuoden ensimmäinen lapsi syntyi Tyynenmeren saarivaltio Fidžillä ja ensimmäisen vuorokauden viimeinen lapsi Yhdysvalloissa. Arvioiden mukaan yli puolet maailmanlaajuisista synnytyksistä tapahtuvat Intiassa, Kiinassa, Nidegeriassa, Pakistanissa, Indonesiassa, Etiopiassa, USA:ssa, Egyptissä, Bangladeshissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. 

UNICEFin arvion mukaan tänä vuonna tulee syntymään yli 140 miljoonaa vauvaa, joiden keskimääräinen elinajanodote on 84 vuotta.  

Juhlavuosi 2021 

UNICEF täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Tätä virstanpylvästä huomioidaan pitkin vuotta erilaisilla tapahtumilla juhlistaen UNICEFin taivalta lasten suojelemisessa konflikteja, sairauksia ja syrjäytymisestä vastaan, puolustaen heidän oikeuksia elämään, terveyteen ja koulutukseen.

– Tänään syntyneet lapset perivät maailman, jota heille rakennamme, Henrietta Fore muistuttaa.

-Tehkäämme vuodesta 2021 vuosi, jolloin aloitamme oikeudenmukaisemman, turvallisemman, terveellisemmän maailman rakentamisen lapsille, hän vielä lisää. 

Yhtä aikaa COVID-19-tapausten määrän kasvaessa, lisääntyvät myös lasten ja heidän perheidensä tarpeet. UNICEF pyrkii hidastamaan pandemian leviämistä ja minimoimaan sen vaikutuksia lapsiin kaikkialla maailmassa toimittamalla terveydenhuollon tarvikkeita, rakentamalla vesi- ja hygieniapalveluja sekä tiedottamalla. UNICEF varoittaa, että  yli 24 miljoonaa lasta on vaarassa jäädä kokonaan koulun ulkopuolelle.

Kolmasosalla maailman koululaisista ei ole mahdollisuutta etäopiskeluun mm. puuttuvien internetyhteyksien vuoksi ja tämä on vaikuttanut mm. lasten luku-, kirjoitus- ja laskutaitoon. 

Tue UNICEFin työtä. Löydät täältä oman tapasi auttaa.

Aiheesta uutisoi: UN News


Ruuhkavuodet suosittelee

Karoliina

Täytän joka vuosi 25 ja olen äiti 2008 syntyneille kaksosille (tyttö ja poika, joilla on muuten eri syntymäpäivät) sekä 2015 syntyneelle Kuningas Ei:lle. Lasten lisäksi laumaani kuuluu kotimaista räppiä tehtaileva Aviomies sekä sekalainen seurue eläimiä. Asun perheeni ja laumani kanssa kiven heiton matkan päässä (jos sattuu olemaan TODELLA hyvä kivenheittäjä) Helsingistä maaseudulla 1800-luvun puolivälissä rakennetussa hirsitalossa. Tällä hetkellä elän keskellä urakriisiä enkä tiedä, milloin sitä vihdoin aikuistuisi tai täyttäisi edes 26. Niin elämästäni kuin jutuistanikin puuttuu usein Se punainen lanka, mutta koitan paikata sitä läjällä sarkasmia. Ainakaan aika ei käy tylsäksi, kun sohii sitä sun tätä joka ilmansuuntaan.