Vain kotiäiti voi ymmärtää kotiäitiä

Vain kotiäiti voi ymmärtää kotiäitiä
Kuva: pixabay

Aina voi sanoa ymmärtävänsä, mutta on eri asia perustuuko ymmärrys kokemukseen, vai onko se pelkkää kuvitelmaa ja luuloa.

”Voin vaan niin kuvitella miltä susta tuntuu..” Voitko, niin kun ihan oikeasti? Tiedätkö tosissasi, miltä tuntuu, kun ei saa nukuttua ja v-tutus on läsnä 24/7? Tiedätkö senkin miltä tuntuu kun puolisosi on ainut tuki, mutta hänen ajatusmaailmansa kotona olemisesta on vain pelkkä fantasioiden luoma mielikuva.

Älä tule siis sanomaan että voit vain kuvitella, koska niin kuvittelin minäkin ennen esikoistani ja se elämä oli pelkkä kullalla koristeltu fantasiamaailma.

Ei se vaan ymmärrä

Valitettavasti vanhemmuus ja ruuhkavuodet ovat eksyttäneet meidät puolisoni kanssa toisistamme. Eikä tilannetta helpota se, etten saa häneltä toivottua tukea arkeeni. Toivoin äitiyttä enemmän kuin mitään, mutta en ikinä ajatellut viettäväni kotona useaa vuotta putkeen. Ainut toiveeni olisi, että saisin puolisoltani ymmärrystä siihen miksi hermoni ovat koko ajan kireällä tai miksi hänen tullessaan kotiin haluan hänen ottavan vastuun lapsista/kodista.

Ajattelin isyyslomien muuttavan näkökulmaa sekä hänen suhtautumista minuun ja arkeen, mutta P-skan marjat. Ei mennyt pitkään kunnes hoksasin, että työssäkäyvälle ihmisellehän 8vk ”isyyslomaa” on pelkkää lomailua. Eikä tuossa ajassa kerkeä saamaan sitä todellista kuvaa arjesta. Eli se siitä sitten.

Kuva: Kelli McClintock

Ainut ratkaisuni oli vain hyväksyä se, että jos puolisoni ei ole vuotta pidempää kotona lapsen kanssa, niin häneltä on edes turha vaatia ymmärrystä. Näin ollen aloin välttelemään keskusteluja hänen kanssaan siitä mitä kotona oleminen on. Olin kyllästynyt puolustelemaan itseäni aiheesta, mikä ei johtanut mihinkään.

Onhan se täysi fakta, että ihminen joka käy töissä odottaa lomaa ja kotona olemista, kuin kuuta nousevaa. Hän näkee kotona olemisen eri tavalla, kuin esimerkiksi kotona työkseen lapsiaan hoitava vanhempi. Sen sijaan taas kotona työskentelevä haaveilee pääsevänsä pois kotoa esimerkiksi tekemään niitä oikeita töitä muutamana päivänä viikossa. Työskentely voi nimittäin olla joillekin nimeltä mainitsemattomille sitä lomailua.

Kotiäitien yhteisö on terapiahuone

Löysin somen ja kotiäidit. Samalla löysin uusia ystäviä ja ihmisiä, joiden kanssa pystyin keskustelemaan niistä asioista, joita välttelin mieheni kanssa. Sain itseeni ihan uudenlaista voimaa vertaistuen kautta ja monen vuoden jälkeen, en tuntenut olevani enää yksin.

Kuva: Priscilla Du Preez

On ihanaa kuulua yhteisöön, joka voisi olla vahvempi kuin Suomen hallitus. Ulkopuoliset ovat erittäin tervetulleita, mutta huomaavat pian olevan vain kuokkijoita muiden seurassa. Tietysti somessa on myös heitä, jotka haaveilevat lapsista sekä perhe-elämästä, ja pääsevätkin tutustumaan kotiäitien myötä realistiseen elämään. Heidän täytyy kuitenkin olla varovaisia ja muistaa, että kaikki sosiaalisessa mediassa näkyvä voi olla vain jäävuoren huippu ihmisten elämästä.

Kotiäitien yhteisöön kuuluu myös niitä, jotka ovat kovia vääristelemään realistista aitoa elämää ja arvostelemaan muita. Itse olen onneksi opetellut välttämään heidänlaisiaan ihmisiä ja saanut sen taakan pois harteiltani. Näin ollen somesta on tullut yksi voimavaroistani.

Kotiäiti on ihminen, joka ymmärtää kun puhutaan vessarauhasta, yksinolemisesta tai olemattomista hermoista. Kotiäiti on myös yksi kovimmista kestävyysurheilijoista, joista olen kuullut. Harva kun pystyisi hoitamaan lapset, kodin sekä itsensä vuorokauden ajasta riippumatta. Hän on myös yksi epäitsekkäimmistä ihmisistä maan päällä, laittamalla useasti muiden hyvinvoinnin omansa edelle.

Jos kaipaat kotiäitien terapiaa tai vertaistukea niin sen saaminen ei ole kellonajasta riippuvainen, sillä aina on kotiäiti joka on hereillä tai tavoitettavissa.

Onko miehelläni mitään mahdollisuuksia ymmärtää arkeani kotiäitinä?

On. Hommaa tallettavat valvontakamerat kotiisi ja teetä hänelle joululahjaksi DVD elämästänne. Toinen mahdollisuus on mennä terapiaan saadaksenne uusia näkökulmia elämäänne. Tai kolmas vinkki on, että jaa ja lähetä hänelle tämä artikkeli huomautuksena siitä miten upeaa työtä lastesi ja perheesi eteen teet. Tai jos mikään näistä ei toimi niin jätä kodinhoito tekemättä ja hoida vain lapset.

Avatar photo

Erica Palosaari

Reilusti parikymppinen kahden lapsen osa-aikainen yksinhuoltaja. Aamutakissa ja jumppahousuissa taaperon perässä viilettävä tosi elämä -aktivisti, joka on luotu äidiksi muttei kotiäidiksi. Aitous, totuus ja huumori, jollekin mysteeri minulle elämäntapa.Kirjoitan myös blogia https://hiomatonhelmi.com/