Ysärin lapsi, muistatko nämä villitykset?

Ysärin lapsi, muistatko nämä villitykset?
Kuva: Catherine Avak

Ruuhkavuosien toimitus kokosi listauksen kultaisen 90-luvun eli ysärin hittijutuista. Mitä näistä sinä omistit tai kokeilit?

Tarrakirjat

Tarrakirjat olivat ysärillä kovaa valuuttaa, ja kaveripiireissä vaihdeltiin tarroja niin kuin niillä olisi ollut suurempikin arvo. Suosituimmat tarrat erityisesti tyttöjen keskuudessa olivat pörröpintaisia tai glitterillä pinnoitettuja. Joku saattoi harrastaa myös hedelmien pinnassa olevien tuotetarrojen keräilyä.

Huonolaatuisen tarran huomasi siitä, että se liimautui kiinni liian tiukkaan, eikä sitä saanut enää tarrakirjasta irti ilman repeämistä. Sittemmin tarroista on tullut kertakäyttökulttuuria eikä tarrakirjojakaan enää löydä oikeastaan mistään.

Viewmaster

Tämä laite oli ysärillä mitä parhainta viihdettä ja sen käytön vuorottelemisestä riideltiin sisarusten kesken herkästi. Viewmaster kehitettiin alun perin vaihtoehdoksi maisemapostikortille, ja sitä myytiin erityisesti matkamuistomyymälöissä ja valokuvausliikkeissä. Myöhemmin laitteesta tuli suosittu erityisesti lasten keskuudessa ja sen oheen halusivat monet lapsille suunnatutut brändit tuottaa omaa materiaaliaan.

Hugo-peli

“Hoplaa! Nyt hommiin!” Muun muassa näin huusi Hugo-peikko supersuositun TV-pelin aikana, jota juonsi Taru Valkeapää. Osallistuitko sinä TV-peliin?

Kuten alla olevalta videolta näkee, ei teknologia vuonna 1993 ollut vielä niin kehittynyttä, että peli olisi varmuudella toiminut, vaikka oma sorminäppäryys olisikin ollut priimaa.

Puhallettava tuoli ja laavalamput

Näitä halusivat kaikki – ja monelle niitä hankittiinkin. Puhallettavia muovituoleja myytiin räiskyvissä neonväreissä, eivätkä laavalamputkaan jääneet näyttävyydessään kakkoseksi. Lamppujen kanssa piti olla melko varovainen, sillä niiden pinnasta tuli tulikuuma lampun ollessa päällä.

Kunnon ysärihuoneen tunnisti totta kai myös seinälle teipatuista pop-starojen julisteista, kuten Britney Spears, Backstreet Boys, Spice Girls ja suomalaisista tietysti Nylon Beat.

Zig zag -jakaus

Tukanhan piti olla kuosissa myös 90-luvulla. Kreppirauta oli käytössä vielä kasarinkin jälkeen ahkerasti, mutta nyt kreppi-ilmettä haluttiin myös jakaukseen. Osastiko sinä sutaista tukkaasi kuuluisan siksakkijakauksen?

Usein suomalainen hento ja sileä tukka oli vaikeaa saada pysymään kuosissa zig zag-tyylillä, mutta sitkeät tyylitaiturit pitivät kiinni villityksestä.

Ufokarkit

Karkki, jonka päällinen maistuu ja tuntuu pahvilta? Yes please! Nämä ufokarkit olivat mitä suurinta herkkua ysärilapsille. Reunasta haukattiin palanen, jonka jälkeen ufon jauhoinen sisältö kaadettiin suuhun.

Mikäli karkkikioskeille oli saanut kerättyä muutaman markan, suunnattiin heti katsomaan, mitä vaihtoehtoja kiskan karkkipurkeista löytyi.

“Otan ufoja kymmenellä pennillä!”

Spaissaritikkarit

Sallittakoon, että pop-yhtye, tyttöbändi Spice Girls mainitaan tässä artikkelissa kahteen otteeseen, niin suosittu se kultaisella ysärillä oli. Spaissareista hullaantuneet keärilivät Spice girls -tarroja, levyjä, julisteita, paitoja sekä tietysti tikkareita, joiden sisältä paljastui purkka. Mikäs sen parempaa, kuin rouskuttaa purkkaa, jonka seassa on pieniä tikkarinpalasia?

Ruuhkavuodet toimitus