Vauvanhoito-ohjeistuksen hurlumhei

Vauvanhoito-ohjeistuksen hurlumhei

Teksti Oskari

Sitä luuli osallistuvana kaksosisukkina olevansa erittäin kartalla vauva-aikaan kuuluvista lainalaisuuksista. Eipä uskoisi, että viidessä vuodessa muun muassa nukuttaminen, tutteilu ja röyhtäytys olisivat kokeneet sen suurempia toimintatapamuutoksia, mutta niin vain aika moni asia tammikuulta 2016 täytyi opetella uudella tavalla joulukuussa 2020.

Tutti

Tammikuussa 2016 saadessamme kaksostyttäremme tutti oli ehdottomasti kielletty. Tuo purennan tuhoava, hampaat mädättävä, lussutukseen addiktoiva ja tietysti armottoman pahoja vieroitusoireita aiheuttava tutti oli paholaisen kehittämä imutuote. Muistan nähneeni hieman ehkä ylpeyttäkin hohkaavia “olemme tutiton yksikkö” -mainoksia ympäri synnytysosastoa. Vähän samaa kukkahattutätimäistä julistamista kuin “olemme savuton taloyhtiö” tai “olen rusinaton maksalaatikko”. Toki kotona tutti löytyi toiselle tyttärelle suuhun heti, toinen ei sitä koskaan kelpuuttanutkaan. Oli ilmeisesti ottanut osaston mainokset tosissaan.

Joulukuussa 2020 poikamme syntyessä tutti oli lyöty lapselle suuhun vastasyntyneiden teholla ennen kuin olimme häntä itse edes nähneet tai mielipidettä tutteilusta oli meiltä ehditty kysyä. Ilmeisen sallittu tuote nykyisin siis.

Tuttipulloilu

Tuttipulloilu itsessään oli ihan sallittu tapa tissiruokailun oheen, varsinkin kun meillä ruokittavia oli tuplamäärä. Olen ymmärtänyt, että sellainenkin aika on nähty, jolloin kaikki ruoka piti tulla tissistä ja pullot oli tarkoitettu spurguille ja ketsupille.

Oli miten oli, tuttipullosta syötettiin niin, että maito ei missään vaiheessa saanut loppua tutista. Pienikin kupla ilmaa tiesi vatsanpuruja ja superkoliikkia, eikä vappupallovatsa laskeutuisi kuin ehkä kouluiässä.

Nyt olin pyörtyä nähdessäni erään sairaanhoitajan rauhoittelevan poikaamme näytteitä ottaessa tuttipullolla, josta maito oli jo loppunut. Poikamme lutkutti tyytyväisenä noin kuution ilmaa, kun pulloa pitänyt täti lirkutteli hänelle, että “sieltä on kuule maito loppunut jo aikoja sitten”. Tuttipulloilussa täytyy nykyään pitää myös taukoja niin, että silloin tällöin maidontulo “loppuu” (eli pullosta tulee pelkkää ilmaa) ja vauva joutuu tekemään hommia ruokansa eteen.

Röyhtäytys

Tammikuussa 2016 vallalla oli ehdoton ei röyhylle. Toki täysin turhanpäiväinen tapahan se oli hölskytellä vauvaa olalla, kun kerran syöttökin suoritettiin täysin ilmakuplattottomasti.

Nyt jos vauvaa röyhtäytyttää, niin sitten voi nostaa röyhylle. Hommat hoidetaan vauvakohtaisesti tai jopa syöttökohtaisesti.

Nukuttaminen

Nyt meitä ohjeistettiin nukuttamaan vauva selälleen. Viisi vuotta sitten nukutettiin kyljelleen ja silloin kun itseäni hoidettiin synnytysosastolla -80-luvun puolivälissä, käskettiin nukuttaa mahalleen. Jos me vielä lisäännymme, seuraava lapsi nukutetaan todennäköisesti päälläseisontaan.

Aikamoinen vaihtuvuus toimintatavoissa kautta linjan. Ohjeistuksissa näyttäisi olevan ilmaa kuin tuttipullossa, mutta ei auta kuin opetella uusille tavoille.

Avatar photo

Oskari

Kaksosperhearkea kuopuksella kuorrutettuna. Oman elämäni influensseri. Hauska mutta piikikäs. Elämästä ei selviä ilman huumoria, perhe-elämästä ei selviä ilman mustaa huumoria.