80-luvulla kotiin tuli monia uusia laitteita – Muistatko tai käytätkö vielä näitä?

Kuva: Javier Martínez

1980-luvulla Suomessa elettiin nousukautta ja siirryttiin hiljalleen kulutusyhteiskunnan puolelle sekä nautittiin sen tuomista yleellisyyksistä. Ruuhkavuoden toimitus keräsi listan kasarilla suosituksi tulleista laitteista. Löytyikö teidän kodistanne näitä laitteita?

Televisio

Televisio löytyi vuosikymmenen alusta jo melkein jokaisesta suomalaisesta kodista, ja myös väritelevisiot yleistyivät kovaa kyytiä. Muistatko, että kaukosäätimet toimivat piuhan varassa? Eikä televisiossa näkynyt ennen vuosikymmenen puoliväliä kuin TV1 ja TV2. Kolmoskanava aloitti lähetykset vuonna 1986. 

Kuva: Zach Vessels
VHS-videot

VHS-videot löysivät tiensä suomalaisten koteihin ja ottivat markkinat haltuun kilpailijoiltaan Beta-videoilta. Yleisimpiä videomerkkejä olivat Sony, Panasonic ja Philips. Oliko teiltä VHS-ja Beta-nauhuri?

Kuva: Delaney Van
Korvalappustereot

Korvalappustereot veivät musiikin kuuntelun aivan uudelle tasolle. Musiikki liikkui C-kasetin muodossa kuuntelijan mukana niin työmatkoilla kuin lenkillä. Suosituimmat korvalappustereot löytyivät ehdottomasti Sonylta. Omistitko sinä Sony Walkmanit?

Kuva: Florian Schmetz
Kotitietokoneet

Kotitietokoneiden ykkönen oli ehdottomasti Commodore 64. Commodoren suosituimpia pelejä olivat Maniac Mansion ja Zak McKracken and the Alien Mindbenders. Lue lista 100 suosituimmasta Commodore 64 -pelistä täältä.

Kuva: Alexander Grigoryev
Pelikonsolit

Pelikonsolien maailmaa hallitsi Nintendo ja sen legendaarinen 8-bittinen konsoli, joka vei 70-80-luvun lapset aivan uuteen maailmaan ja syrjäytti pelimaailmaa aikaisemmin hallinneet kolikkopelit. Nyt jokainen pystyi pelaamaan saman tapaisia pelejä omalla kotisohvallaan. Sega toi markkinoille Sega Mega Driven 16-bittiä joka antoi kovan vastuksen Nintendolle 80-luvun loppupuolella. Nintendon suosituin peli oli Super Mario Bros! 

Kuva: Mika Baumeister
Mikro

Mikroaaltouuni muutti ruuan valmistamisen kertaheitolla: kansi auki, ruoka sisään ja muutamassa minuutissa valmisateria oli syöntikunnossa. Ensimmäiset mikroaaltouunit olivat todella isokokoisia ja äänekkäitä vekottimia. Seisoitko sinäkin kolmen metrin päässä mikrosta säteilyä peläten?

Kuva: Erik Mclean

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Ysärin lapsi, muistatko nämä villityset?

Tiesitkö? Näin 100-vuotias Mannerheimin Lastensuojeluliitto on vaikuttanut arkeemme

Lastenohjelmaopas – Mitä vanhemmankin kannattaa katsoa?

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.