Koko perheen nukutusshow – 6+1 keinoa, joita et ehkä vielä ole kokeillut

Kuva: Annie Spratt

Lapsen puoleentoista ikävuoteen mahtuu  yllättävän monenlaisia unijaksoja ja nukahtamisrituaaleja. Eräänä joulukuisena iltana meidän perheen illan nukutus-show saavutti tietyntyppisen lakipisteen. Se kulminoitui siihen, että aloimme mieheni kanssa toteuttaa jopa meistä itsestä typerältä tuntuvaa suunnitelmaa.

Nukkumaanmenoaikana minä vedin takin päälle ja kengät jalkaan, siirsin kitisevän taaperon isänsä syliin ja poistuin ulko-ovesta nyyhkyttävälle, ja selvästi hämmentyneelle lapselle iloisesti vilkuttaen. Tämä siis vain tullakseni kolme sekuntia myöhemmin viereisestä kodinhoitohuoneen ovesta takaisin sisälle, lapsen huomaamatta. Miten tähän päädyttiin?

Perheen yöunishown päätähti on kiistatta taapero. Oli aika, jolloin lapsukainen meni kiltisti sylin kautta nukkumaan omaan sänkyynsä, ja nukkui 12 tuntia putkeen. Sitten meillä ei enää yhtäkkiä ollutkaan. Tilalla oli jokailtainen nukutusshow, joka kesti puolesta tunnista jopa kolmeen. Nukuttamiseen selvästi kelpasi vain äiti ja vanhempien sänky, mutta unen saannin jälkeen nukkuminen perhepedissä oli rauhatonta.

Koska äiti selkeästi häiritsi sekä lapsen nukahtamista että nukkumista, päätettiin tämä show lopettaa artikkelin alussa mainitulla keinolla. Nukkumaanmeno sujui oikein mallikkaasti, kun äiti ei ollut sitä enää häiritsemässä. Lopulta äidin suvaittiin olla jopa sisätiloissa nukkumaanmenoajan koittaessa.

Nyt kaikki on jälleen hyvin, ja nukuttaminen omaan sänkyyn on sujunut isän toimesta jo useamman kuukauden ajan. Alla lista meidän erilaisista nukkumaanmenovariaatioista ja öistä viimeisen puolentoistavuoden ajalta. Oletko jo kokeillut kaikki?

KEINO 1

Isä nukuttaa lapsen sylin kautta omaan sänkyyn, äiti ei saa näyttäytyä tai äännellä prosessin aikana.

Toimivuus: Lapsi herää itkemään kellontarkasti klo 3.07 joka yö. Keskimäärin 8 minuutin kuluttua luovutetaan ja haetaan lapsi loppuyöksi viereen nukkumaan. Kaikkien uni katkeaa ja kukaan ei nuku loppuyötä.

KEINO 2

Äiti menee kaksin lapsen kanssa pimeään ja täysin hiljaiseen lastenhuoneeseen ja toivoo parasta. Äiti hyräilee Lauri Tähkää ja odottaa, että lapsi nukahtaa.

Toimivuus: Äiti ehkä pääsee pois huoneesta, ehkä ei. Enää koskaan. Mutta se on sen arvoista jos lapsi vain nukkuu.

KEINO 3

Äiti nukuttaa lapsen vanhempien sänkyyn hymisemällä ja taputtelemalla lasta pyllylle.

Toimivuus: Äiti nukahtaa ennen lasta vain herätäkseen puoliltaöin täysin virkeänä. Lapsi nukkuu levottomasti ja poikittain, isi ei mahdu samaan sänkyyn. Äiti nettishoppailee aamuyölle.

KEINO 4

Äiti laulaa unilauluja lapselle. Isä laulaa unilauluja lapselle. Lapsi laulaa.

Toimuvuus: Kaikki on hyvin kun vaan joku laulaa, eikä kukaan tiedä miten laulun saa loppumaan. Eikä laulun sanoja. Ei auta nukahtamaan.

KEINO 5

Vakiinnutetaan sitkeästi yhdessä iltarutiineja nukahtamisen helpottamiseksi.

Toimivuus: Unilelu ei toimi. Unisatu ei toimi. Unisukka ei toimi. Unihaalari ei toimi. Unihali ei toimi. Äiti ei toimi. Unohdetaan rituaalit ja mennään flowlla.

KEINO 6:

Isä käy viemässä lapsen omaan huoneeseen, laskee lapsen sänkyyn ja toivottaa hyvää yötä.

Toimivuus: Lapsi nukahtaa. Kumpikaan vanhemmista ei uskalla rentoutua, mölistä tai aloittaa mitään tekemistä, koska ”kohta se kumminkin herää”. Lapsi nukkuu inahtamatta aamuun, kotityöt jäävät tekemättä. Ehkä huomenna.

Varmin tapa lapsen nukuttamiseen näyttäisi meillä olevan isi. Monenlaisten kokeilujen myötä olen suhteellisen varma siitä, että epätoivoisten tekojen sarja saa jatkoa, jos ja kun taaperolle koittaa unitaantuma, tai muu mahtava nukkumiseen selittämättömästi vaikuttava vaihe. Tällä hetkellä uni tulee onneksi taas helposti ja unta riittää koko yön, eli nyt jos ei tule mitään takapakkia niin…voi helkkari, lapsi heräsi. Jatketaan toiste.

Teksti: Noora

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.