Äitimyyttiä ravistellaan Riihimäen Teatterin lavalla – “Saako äiti olla järjetön, mutta silti hyvä sellainen?”

Äitimyyttiä ravistellaan Riihimäen Teatterin lavalla – “Saako äiti olla järjetön, mutta silti hyvä sellainen?”
Hanna Vahtikarin näyttämöteos Kuin raivo äiti esitetään Riihimäen teatterissa 25.3.2021. Kuva: Tinja Salmi

Kuin raivo äiti on näyttämöteos, jonka on käsikirjoittanut näyttelijä Hanna Vahtikari. Esityksen musiikista vastaa säveltäjä ja muusikko Marzi Nyman. Teos tarjoilee tulokulman, jossa äiti on ennen kaikkea ihminen, joka vain sattuu olemaan myös äiti.

Vahtikarin teos pureutuu äitiyteen ja ihmisten mielipiteisiin siitä, millainen äidin pitäisi olla: “Saako äiti olla temperamenttinen, impulsiivinen, järjetön, ailahtelevainen, mutta silti äiti, ja hyvä sellainen?”

Riihimäen Teatterin hallintopäällikkö Sanni Naukkarinen nostaa ohjelmistostaan erityisesti tämän vierailuesityksen, joka pyrkii rohkeasti ravistelemaan äitimyyttiä.

– Se on kipeän hauska ja rehellinen kuvaus erään äidin elämästä, kuvailee Naukkarinen.

Tarina tempoilevasta ylisuorittajasta on kuvaus aikakautemme äideistä – niistä jotka painiskelevat riittämättömyyden, kiireen ja kiitollisuuden välimaastossa yrittäen tehdä kaikkensa lapsiensa, perheensä, mutta ehkä vähiten itsensä eteen. Monet haluavat nähdä vilahduksen omasta elämästään näyttelijöiden suorittamana ja jopa nauraa aiheelle.

Kulttuurimenoja koronapandemian keskellä

Useat teatterit Suomessa ovat joutuneet keskeyttämään esityksensä helmikuun loppuun asti. Silti teatteripenkkien kuluttajat kaipaavat kulttuurimenojen pariin ja pohtivat, miten voisivat tukea teattereiden toimintaa. Miten voisi siis toimia?

– Ostamalla tai varaamalla teatterilippuja. Mikäli esityksiä perutaan, ostetut liput on mahdollista siirtää, vaihtaa lahjakorttiin tai hakea niistä hyvitystä. Teatterin kautta varattujen lippujen lunastus taas voidaan sopia joustavasti koronarajoitukset huomioiden, eivätkä lippuvaraukset edellytä varaajilta toimenpiteitä esitysten peruuntuessa, Naukkarinen kertoo Riihimäen Teatterin käytänteestä.

– Syksyn 2021 ohjelmisto tulee myyntiin vielä kevään aikana, eli sitten lippuja voi ostaa ja varata syksylle mikäli kevät tuntuu vielä liian epävarmalta, vihjaa Naukkarinen.

Myös teatterilahjakortteja on mahdollista ostaa avoimelle summalle. Lahjakortit ovat Riihimäen Teatterissa voimassa vuoden ostopäivästä eli niillä ehtii ostaa liput vaikka vasta keväällä 2022. Lisäksi tukea voi osoittaa tilaamalla teatterin uutiskirjeen ja seuraamalla esimerkiksi sosiaalista mediaa.

– Toivomme tietysti, että mahdollisimman moni säntää teatteriin sitten kun se on taas turvallista, Naukkarinen sanoo.

Suomalaisissa teattereissa koronapandemian aiheuttamat turvallisuuskäytännöt ovat olleet käytössä jo viime syksystä, ja teatterit käytänteitä THL:n ja ministeriön suositusten mukaan tarvittaessa sitten kun teatteritoimintaa on taas mahdollista järjestää livenä.

Livestriimaukset arkipäiväistyvät

Yhä usampi teatteri on aloittanut näytösten striimaukset koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi Tampereen teatterin Saiturin joulu -näytöstä striimattiin joulun aikaan hyvin tuloksin. Teattereiden toimintaa voi myös tukea ostamalla lipun live stream -esitykseen ja nautiskella laadukkaasta kulttuurielämyksestä omalla sohvalla koko perheen voimin.

Naukkarinen vinkkaa, että esimerkiksi Tinfo kokoaa kattavan listauksen tulevista striimauksista sivustollaan.

Mikäli kuitenkin haluaa odottaa ja päästä nauttimaan teatterista ihan paikan päälle, suosittelee Naukkarinen Riihimäen Teatterin ohjelmistosta muutamia kiinnostavia tärppejä:

– Ohjelmistossamme on sekä viihteellisiä, naruhermoja kutkuttavia ikisuosikkeja, kuten Luolamies ja Saikkua, kiitos!, että tunteikkaita ja elämänmakuisia tuotantoja niin kuin tämän kevään Elämä näyttämöllä ja Rakas raskas rakkaus. Eikä pidä unohtaa supersuosittua Menopaussi-musikaalia, joka juhlii naiseutta ja laittaa helposti tanssijalankin vipattamaan, vinkkaa Naukkarinen. Menopaussi on peruttu kevään osalta, mutta musikaalin lisäesitykset jatkuvat syksyllä.

Menopaussi-musikaalissa esiintyvät Hanna Kaila (vas.), Kirsi Ylijoki, Arja Koriseva ja Nina Tapio. Kuva: Nils Krogell / Riihimäen teatteri

Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus