Isävieraana Kimmo Hanhinen

Isävieraana Kimmo Hanhinen

Isäkimaran kolmas virtuaalivieras on ruuhkavuosien suonsilmässä tarpova yrittäjä Kimmo Hanhinen. Oman yrityksen lisäksi arjen ruuhkautumista edesauttavat kaksi lasta ja kaiken kukkuraksi hankittu mökki ja sen remontointi. Silti puhelimen toisesta päästä juttelee leppoisan kuuloinen isämies, jolle moniajo on tuttua. Perunat kypsyvät ja lihasoosi syntyy samalla, kun hoitaa haastattelun pois alta. Kyllä isä osaa.

Itseään haaveilevaksi lottomieheksi kutsuva Hanhinen tiedostaa olevansa keskellä pyörrettä. Ruuhkavuodet ovat yhteiskunnan asettama uusi normi. Päivät ovat ruuhkaisia eikä tekemisen puute pääse vahingossakaan yllättämään. Nollasta yrityksensä kanssa yli kymmenen vuotta sitten kartalle ponnistanut Hanhinen on vuodattanut hikeä ja kyyneleitä työmaalla. Vähintään saman verran hän on antanut itsestään perheelleen. Mutta miten on oman itsensä laita?

Kysymys saa linjan hetkeksi hiljenemään. Vanha kunnon ”sitten kun” meinaa lipsahtaa suusta, mutta yhdessä patoamme sen takaisin sanaiseen arkkuun. Totuus on kuitenkin se, että oma aika saatikka parisuhdeaika on kortilla. Se on se siivu piirakasta, josta luovutaan ensiksi, jotta muut askareet tulevat hoidetuiksi. Tämäkään asia ei tule Hanhiselle yllätyksenä, vaan hän on hyvin tietoinen vuorokauden tuntien vähyydestä. Jos hänellä olisi kaksi ylimääräistä tuntia joka päivä, käyttäisi hän ne itseensä ja puolisoonsa. Hanhinen tietää, että kiireessä kumppanin arvostaminen ja kunnioittaminen eivät ole aina huipussaan. Syynä ei ole epäkunnioitus, vaan liiallinen vauhti ja hektisyys, joka määrittelee toimintaa. Hanhinen pyrkiikin toimimaan oman isoisänsä vanhalla viisaudella: ”parisuhde on kompromisseja ja myönnytyksiä.”  Vanha viisaus, joka toimii edelleen.

Kun päivät pyörivät kovalla vimmalla kotona ja työmaalla, on vaarana joutua kahden tulen väliin. Silloin vauhti kasvaa holtittomasti ja horisontti kapenee, eikä isoa kuvaa pysty enää näkemään. Hanhinen tietää, että arjen toimivuudessa hyvä suunnittelu on erittäin tärkeää. ” Isot linjat suunnitellaan, mutta silti joka päivä improvisoidaan ja mukaudutaan tilanteisiin” on Hanhisen näkemys oman perheen punaisesta langasta. Vaikka säätäminen onkin normaalia, näkee Hanhinen silti esimerkiksi kalenterin käytön erittäin tärkeänä omalla kohdallaan.

Kalenterin avulla Hanhinen selviää arjen karusellista kuivin jaloin.

Photo by Lorenzo Dominici on Unsplash

Jokainen tarvitsee oman pakokeinonsa, turvapaikkansa, johon kadota hetkeksi. Hanhiselle se on musiikki ja liikunta. Musiikin tekeminen toimii vastapainona kaikelle muulle. Se päästää herkän taitelijasielun valloilleen ja tyhjentää hetkellisesti päästä kaiken muun pois. Sama pätee liikuntaan. Padel tai sählyvuoro kaveriporukalla nollaavat ajatuksia ja tekevät tilaa seuraavien päivien asioille. Hanhinen kokee henkisen ja fyysisen kunnon merkityksen kriittisenä vanhemmuutta ajatellen. Henkisesti ja fyysisesti balanssissa oleva isä on etu koko perheelle. Myös isälle itselleen.

Hanhiselta ei aluksi tahdo löytyä vinkkejä muille ruuhkavuosien isämiehille, mutta kaivaa lopulta työkalupakista arvokkaan neuvon. Yrittäjän on helppo ja usein pakko heittäytyä töihin 24/7 asenteella. Silti pienellä järjestelyllä monissa tilanteissa on mahdollista tehdä itsensä korvattavaksi. Ja kun se onnistuu, voi yrittäjäkin irtautua oravanpyörästä hetkeksi. Aluksi vaikka aamupäiväksi, yhdeksi päiväksi ja ehkä joskus vielä kokonaiseksi lomaksikin. Levännyt, tiikerinsilmällä varustettu yrittäjä on aina lopulta myös yrityksen etu.


Ruuhkavuodet suosittelee

Jussi

Kovaa vauhtia kohti 40 ikävuotta kiihdyttävä lapsekkaan ja vilkkaan mielikuvituksen omaava vuoroviikkoisä, jolla arjen palapeli koostuu monesta osasta. Toisella viikolla täyden intensiteetin lapsiarkea soppakauhan varressa, pyykkivuoren keskellä. Toisella taas jotain ihan muuta. Kahden arjen jatkuvaa yhteensovittamista ja aikatauluttamista, josta ei muuttuvia tilanteita puutu.