Synnytys on seksuaalinen tapahtuma – Seksologi Anna-Riitta Kässi: “Kätilöiden ei pitäisi hätkähtää dildosta synnytyssalin pöydällä”

Synnytys on seksuaalinen tapahtuma – Seksologi Anna-Riitta Kässi: “Kätilöiden ei pitäisi hätkähtää dildosta synnytyssalin pöydällä”
Seksuaaliterapeutti Anna-Riitta Kässi rohkaisee synnyttäjiä käyttämään esimerkiksi klitorista stimuloivia mielihyväleluja synnytyksen aikana. Kuva: Womanizer WOW Tech

Seksuaalikasvattaja ja doula Anna-Riitta Kässi kertoo blogissaan seksuaalisuudesta, joka on ihmiseen sisäänrakennettua syntymästä kuolemaan. Hän korostaa, että synnytys on seksuaalinen tapahtuma, joskaan ei tarkoita täysin samaa kuin seksi.

Kässi listaa blogitekstissään asioita, jotka tekevät seksistä ja synnytyksestä samankaltaisia. Yhtäläisyyksiä rakastelutilanteen ja synnytyksen välillä syntyy muun muassa hormoneista, liikehdinnästä, ääntelystä, kosketuksesta ja aivotoiminnasta.

Oksitosiini vie synnytystä eteenpäin

Hormonit tekevät montaa asiaa synnytyksessä. Esimerkiksi oksitosiini saa synnytyksen käyntiin ja supistaa kohtua sekä lievittää synnytyskipuja. Synnytysen aikana synnyttäjän hierominen, kosketteleminen tai esimerkiksi kiihottaminen auttavat tuottamaan kehossa synnytystä eteenpäin vievää oksitosiinia.

– Esimerkiksi nännistimulaatio, hieronta tai hyväily edistävät synnytystä. Oksitosiini on ujo hormoni, joka tarvitsee toimiakseen turvallisen ilmapiirin. Miellyttävä musiikki, himmeä valaistus ja häiriöttömyys ovat oksitosiinin ystäviä, kertoo Kässi blogissaan.

– On myös hyvä muistaa, että vaikka keinotekoinen oksitosiini on kemiallisesti samaa ainetta kuin kehon oma oksitosiini, se ei kulje aivojen kautta, eikä siten annan kivunlievitystä ja mielihyvää, vaan ainoastaan supistaa kohtua, muistuttaa Kässi.

Liike, ääni ja kosketus

Kuten rakastelussa, myös synnytyksessä liikehdintää, ääntelyä ja kosketusta kannattaa Kässin mukaan rohkeasi hyödyntää esimerkiksi kivunlievityksessä. Tilanteeseen heittäytyminen voi tehdä synnytyksestä kivuttomampaa.

– Kun kuuntelee kehoaan, saa vihjeitä siitä miten olisi hyvä liikkua. Kun antaa kehon liikkua sen mukaan, mikä kussakin tilanteessa tuntuu hyvältä, tuo se helpotusta. Ennalta opeteltu koreografia ei siis välttämättä auta, vaan kannattaa heittäytyä hetkeen, vinkkaa Kässi.

Kässi neuvoo myös käyttämään ääntelyä oman mieltymyksensä mukaan ja kertoo, että synnytyslaulus on matala ja pitkää ääntelyä. Synnytyksen aikana tapahtuvaa ääntelyä on joskus mahdoton erottaa seksin aikana tapahtuvasta ääntelystä.

Mikäli synnytyksen aikana haluaa kokeilla orgasmia kivunlievityksenä, on se täysin mahdollista. Heittäytyminen tilanteeseen voi suoda oivat mahdollisuudet saada orgasmi synnytyksen aikana ja kosketuksella sitä voi edistää.

– Synnytys voi myös olla orgastinen ilman yksittäistä orgasmihuippua, Kässi kertoo.

Aivot primitiivisessä tilassa

Kässin mukaan aivojen neokorteksi, eli aivokuori, kytkeytyy pois päältä. Tällöin aivojen käytössä on primitiivisempi limbinen järjestelmä, joka ei tunne rationaalista ajattelua. Olisikin tärkeää, että synnytyksessä mukana olevat tukihenkilöt ja hoitohenkilökunta pitävät yllä neokorteksin lepoa edesauttavaa ilmapiiriä, eivätkä esimerkiksi kellota supistuksia ääneen synnyttävälle.

– Mikäli synnyttäjän kupla puhkotaan, hän erittää adrenaliinia valmiina taistelemaan tai pakenemaan. Synnytys voi hidastua tai jopa pysähtyä hetkeksi. Harva jatkaisi seksitilannettakaan sen jälkeen, kun huoneeseen on pelmahtanut muita ihmisiä, sanoo Kässi.

Lue lisää Anna-Riitta Kässin blogiteksteistä täällä. Alla Kässi kertoo Instagram-tilillään klitorista stimuloivien mielihyvälaitteiden käytöstä synnytyksen aikana.


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

4 vinkkiä helppoon synnytykseen

Lohjan synnytysosaston kätilösitä tuli somehitti

Rivot ja riettaat vanhemmat – Oma seksuaalisuus vanhemmuuden alla


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus