Lukijakysely: Äitiyspakkaus koetaan laadukkaaksi – Lukijat kertovat tuotteista, jotka olivat tärkeitä tai jäivät käyttämättä

Lukijakysely: Äitiyspakkaus koetaan laadukkaaksi – Lukijat kertovat tuotteista, jotka olivat tärkeitä tai jäivät käyttämättä
Kuva: Laura Ohlman

Ruuhkavuosien toimitus kysyi lukijoiltaan kokemuksia ja mielipiteitä Kelan äitiyspakkauksesta, joka on äitiysavustuslain sosiaaliturvaetuus. Pakkauksen tuotteet vaihtelevat vuosittain muun muassa saadun asiakaspalautteen mukaisesti. Usein värit ja kuosit vaihtelevat, mutta joskus pakkaukseen lisätään myös uusia tuotteita tai vaihdetaan toisiin. Mitä mieltä kyselyyn vastanneet vanhemmat ovat olleet pakkauksistaan?

Toimituksen kyselyyn vastasi yhteensä 44 vanhempaa. Kaikki kyselyyn vastanneista olivat ottaneet äitiyspakkauksen ainakin esikoiselleen, ja tämä tapa tuntuu olevan hyvin yleinen – Kelan mukaan ensisynnyttäjistä noin 95% valitsee äitiyspakkauksen äitiysrahan sijaan. Vasta toisen tai sen jälkeen syntyvän lapsen kohdalla päädytään usein valitsemaan 170€ rahallinen äitiysavustus. Osa vastanneista kertoo ottaneensa pakkauksen kaikille lapsilleen.

– Olen tyytyväinen otettuani pakkauksen, sillä sen saaminen oli jonkinlainen odotettu “tapahtuma” raskausaikana, kertoo eräs vastaajista.

Arvion saaneista äitiyspakkauksista vanhin pakkaus oli vuodelta 2000 ja uusin luonollisesti vuodelta 2020. Uutta vuoden 2021 äitiyspakkausta odotellaan julkistettavaksi vielä kyselyn teon hetkellä.

Pakkaukset koettiin yleisesti laadukkaiksi ja arvoltaan suuremmaksi, kuin rahallinen äitiysavustus.

– Pakkaus on arvokas, varsinkin esikoisen kanssa. Seuraavien lasten kohdalla olisi parempi, jos olisi lista tuotteista ja itse voisi valita näistä tietyn määrän. Ei tulisi ylimääräistä tavaraa vaan kaikki menisi käyttöön, kertoi eräs kyselyyn vastannut.

Toisen lapsen kohdalla rahallisen äitiysavustuksen valitsemista harkitaan usein.

– Jos saisin toisen lapsen, ottaisin avustuksen rahana. Nyt on jonkinlainen käsitys siitä, millaiset vaatteet ja tavarat toimii hyvin meidän vauva-arjessa, joten osaisi täsmäostaa tarvittavat asiat. Tuolloin luultavasti turvautuisin kirppisryhmiin ostaakseni jotkin tietyt sen vuoden pakkauksen asiat, kuten makuupussin, kertoo kyselyyn vastannut.

Nämä tuotteet koettiin ehdottoman tärkeiksi

Toimitus kysyi, mitä pakkauksen sisällöstä koettiin ehdottoman tärkeäksi. Monien vuosien ajan äitiyspakkauksesta löytynyt makuupussi on ollut monelle se tärkein ja ehdottomasti käytetyin. 26 vastaajista manitsi sen osana tärkeimpiä tuotteita, ja osa haluaa sen myös säilyttää esimerkiksi vauvavuoden muistolaatikossa. Monet myös tuunaavat makuupussin ompelemalla siihen mieleisensä kuosikankaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Tärkeäksi muodostuneiden tuotteiden joukosta mainitaan erityisesti myös harsot. Useat myös toivoivat, että harsoja olisi pakkauksessa enemmänkin. Muutama oli harmistunut siitä, ettei esimekiksi vuoden 2019 pakkauksessa ollut harsoja ollenkaan.

– Meidän pakkauksesta puuttui harsot kokonaan, niille olisi ollut käyttöä. Nyt ne piti hommata erikseen, mainitsi vuoden 2019 pakkauksen saanut.

Myös kuumemittari ja veden lämpötilaa mittaava lämpömittari ja petivaatteet olivat monelle tärkeitä. Joku tosin koki kuumemittarin toimimattomaksi, ja toinen oli alun alkaen halunnut panostaa laadukkaampaan itsehankittuun kuumemittariin.

Vaatteiden ja tuotteiden väreistä mainittiin suosikkeina muun muassa neutraalit unisex-värit ja kuoseista erityisesti eläinkuosit olivat monien mieleen. Räikeät ja kirkkaammat värit sekä valkoinen väri vauvan vaatteissa jakoivat paljon mielipiteitä. Värit eivät kuitenkaan ole saajalleen ilmaisen pakkauksen kohdalla se tärkein juttu.

– En koe, että sisällöstä tulisi valittaa siksi että oma lempiväri ei osuisi mukaan, kertoo eräs.

– Mielestäni äitiyspakkaus on niin hieno juttu ja suuri apu monelle, ettei väreistä ole varaa valittaa, kommentoi toinen.

Näitä jäätiin kaipaamaan

Useat kyselyyn vastanneet kaipasivat erityiseti enemmän pienempiä vaatekokoja. Esimerkiksi vastasyntyneelle heti sopiville koon 50 vaatteille olisi ollut monella käyttöä.

– Meillä kesti kauan että saimme mitään käyttöön, vastasi eräs kyselyyn osallistuneista. Joku kertoi myös, että vaatteisiin “hukuttiin”.

Muutama vastaajista kertoi, että esikoiselle vuonna 2018 paljon käytetty maistelututti olisi ollut mukava saada myös seuraavalle lapselle, jonka pakkausesta se puuttui vuonna 2020. Lisäksi unipussi oli sellainen, joka aikasemmasta pakkauksesta oli jäänyt tarpeellisena mieleen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Liäyksenä pakkaukseen ehdotettiin myös esimerkiksi sormiruokailusta, imetyksestä, pulloruokinnasta ja kiinteiden aloittamisesta kertovaa tietokirjallisuutta. Muita kaivattuja olivat kapalo, kesähattu ja jotain pientä isälle.

Kondomit jäivät käyttämättä

Yhdeksän vastaajista kertoi, että kestovaipat jäivät pakkauksen tuotteista kokonaan käyttämättä. Muutama mainitsi myös, etteivät kondomit sekä liukuvoide pääseet käyttöön.

Joku ehdotti, että pakkauksen pohjalla olevan patjan olisi voinut jättää kokonaan ottamatta ja antaa sitä tarvitsevalle. Eräällä vastaajalla oli hyvä ehdotus siitä, että patja olisikin käytettävissä hoitoalustana. Tuolloin patjaa tulisi hieman jalostaa esimerkiksi pintamateriaaliltaan, jotta se toimisi tarkoituksessaan vaikkapa vaipanvaihdossa.

Ruokalappu oli joillekin tarpeeton tai huonon mallinen. Sen sijaan joku toivoi, että ruokalapun tilalle pakkaukseen vaihdettaisiinkin hihallinen essu.

Muutamalta vastaajalta nousi ehdotus, että pakkauksia olisi valittavissa vaatteiden osalta kahta eri kokoluokkaa, jotta esimerkiksi laadukkat ja tärkeät toppavaattet eivät jääsi väärän koon tai vuodenajan vuoksi käyttämättä.

– Vaihtoehto, että voi valita sellaisen, missä joko vähän reilumman kokoisia vaatteita tai pienemmän kokoisia vaatteita, ehdotti eräs vastaajista.


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Uniikki Untuvapakkaus auttaa keskoslasten perheitä – Pakkauksen kehittäjä: “Halusin, että pakkauksen voisi saada tuloista riippumatta”

Vauvan pukeminen – ei mitään rakettitiedettä

Vauvanhoito-ohjeistuksen hurlumhei

Ruuhkavuodet toimitus