Kyllä, vien lapseni päivähoitoon myös vapaapäivinäni

Kyllä, vien lapseni päivähoitoon myös vapaapäivinäni
Kuva: Anthony Tran

Teksti Meimi B

Lapsen päiväkotiin vieminen omana vapaapäivänä on aihe, jossa on kahta ryhmää ja kahta eri mielipidettä, joillakin jopa kärkkäitä mielipiteitä tätä toimintaa vastaan. 

Itse olen ihmisenä sellainen että kaipaan omaa aikaa, aikaa rauhoittua ja myös hoitaa tekemöttömiä asioita, joita ei lapsen kanssa tule saatua hoidettua. Helposti ylikuormitun liiasta hälinästä ja kiireestä kun töissä sitä riittää jo muutenkin. 

Joten minä haluan.. 

-Syödä rauhassa

-Juoda kahvini kuumana ja rauhassa

-Katsoa telkkaria rauhassa

-Imuroida rauhassa

-Hoitaa kasaantunutta puhtaiden pyykkien vuorta rauhassa

-Käydä lenkillä rauhassa

-Nukkua päiväunet silloin kun haluan ja rauhassa

Eli tehdä kaikkea ihan rauhassa omaan tahtiin. 

-ja ihan olla vaan rauhassa (niinkin karulta kun kuulostaa mutta arvostan hiljaisuutta ja itsekseen oloa)

Ensin ajattelin, että säästösyistä pitäisin lapsen kotona viikolla vapaapäivinäni, mutta sitten ymmärsin, että lapsi saa paljon enemmän virikkeitä päivähoidossa ja siellä on ikäisiään kavereita, joiden kanssa viihtyy. 

Minulle tuli jopa hieman syyllinen olo siitä, etten jaksa touhuta lapseni kanssa 100% hänen ollessa kotona, joten mielestäni paras ratkaisu tähän on pitää lapsi päivähoidossa ja minä otan itselleni sen rauhallisen vapaapäivän keskellä työviikkoa. 

Tätä asiaa arvosteltiin heti kun otin asian puheeksi, mutta en osannut sillä hetkellä niin asiaa puolustella. Vai olisiko edes tarvinnut?

Mielestäni jokainen vanhempi tiedostaa omat voimavaransa ja heikkoutensa, samalla myös sen, mikä lapselleen on parasta. Meillä kuitenkin lähes joka viikonloppu lapsi on kotona, eli saa hänkin vapaapäiviä päivähoidosta ihan yhtälailla.

Koska ihmisiä tässä vain ollaan, täytyy muistaa kuunnella myös itseään, tunnistaa mitkä valinnat ovat itselle hyväksi ja auttaa jaksamaan arjen keskellä. Pienetkin arjen ilot ja oma rauhottumishetki voi joskus tuntua suurilta ja antaa energiaa pitkäksi aikaa. Kunhan muistaa olla läsnä siinä hetkessä itselleen.

Meimi B

Se arjen ylisuorittaja, siihen johonkin täydellisyyteen pyrkivä äiti, jolle tekee välillä hyvää luovuttaa ja pysähtyä miettimään mitä se hyvä äitiys ihan oikeasti on.