Hiihtolomalla ei tarvitse matkustaa kauas – Ota selvää, mitä mahdollisuuksia oma lähiympäristösi tarjoaa

Hiihtolomalla ei tarvitse matkustaa kauas – Ota selvää, mitä mahdollisuuksia oma lähiympäristösi tarjoaa
Kuva: Tim Gouw

Koulujen hiihtolomat koittavat muutaman viikon kuluttua. Etelä-Suomi lomailee viikolla 8, Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjanmaa viikolla 9 ja Itä- ja Pohjois-Suomi viikolla 10. Koronarajoitukset huomioiden on mukava päästä tekemään lomajuttuja ja kokeilla jotain uuttakin omassa lähiympäristössä – ympäristökin kiittää.

Monet perheet haluavat lomalla suunnata kauaksikin pois kotoa. Koronapandemian vielä vallitessa on kuitenkin hyvä muistaa, että nyt ei ole oikea aika matkustaa – varsinkin kun Suomen joka kolkassa on oivalliset talvikelit.

– Jos voi viettää hiihtolomaa ja ulkoilla kotikontujen lähellä, niin se on ehkä parempi vaihtoehto, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Ylen haastattelussa.

Salminen neuvoo, että oman perhepiirin kesken matkustaminen on suotavaa, mikäli ei hakeudu paikkoihin, joissa on suuria ihmismassoja. Isojen porukoiden kokoontuminen ei nyt kannata.

Hotelleihin ja kylpylöihin matkustavien kannattaa pohtia, kuinka isoja riskejä tartuntaan tai muiden tartuttamiseen on. Salminen suosittelee, että aamupaloille kannattaa mennä siihen aikaan, kun ei ole ruuhkaisinta eli mahdollisimman aikaisin tai myöhään. Laskettelurinteissä riskit ovat pienemmät, mutta after ski on Salmisen mukaan isompi ongelma.

Mitä omalla kotipaikkakunnallaan voi hiihtolomalla tehdä?

Nyt kannattaa ottaa luovuus ja mielikuvitus käyttöön! Ideoikaa yhdessä lasten kanssa kivaa tekemistä kotona ja omassa lähiulkoiluympäristössä. Kokeilkaa uusia juttuja, joita pystyy tekemään omassa kaupungissa tai lyhyen matkustamisen päässä.

Retkiluistelu

Retkiluistelu on hauskaa, vaikkakin se vaatii hieman erilaisen luistelutekniikan harjoittelua ja erilaiset välineet. Monet paikat vuokraavat retkiluistimia ympäri Suomen.

Retkiluistelussa käytetään usein myös sauvoja. Kuva: Philip Myrtorp
Laskettelu

Suuriin ihmismassoihin suuntaaminen korona-aikana voi olla riski tässä talviurheilussa, mutta mikä estää maskin ja turvavälin pitämistä myös ulkona laskettelukeskuksissa.

Retkeily

Etsikää oman asuinpaikkanne lähimmät retkeilykohteet, joissa ette aiemmin ole käyneet. Retkelläkin kannattaa muistaa turvavälit ja suunnata sellaisiin kohteisiin, jotka eivät välttämättä ole kaikista suosituimpia.

Läskipyöräily

Suosittua pyöräilylajista käytetään usein englanninkielistä termiä fat bike. Sitä voi kokeilla myös muualla Suomessa kuin pelkästään Lapissa. Etsikää tietoa oman asuinpaikkanne tai lähikaupungin vuokrausmahdollisuuksista.

Läskipyörän renkaat ovat paksummat, jolloin maastossa polkeminen myös talvella on mukavampaa. Kuva: Tim Foster
Hiihtäminen ja luistelu

Jos hiihtämistä ja luistelua ei ole vielä ehditty harrastaa, on hiihtoloma viimeistään oivallinen tilaisuus aloittaa kokeilut niin pienten lasten kuin aikuistenkin kesken.

Avantouinti

Avantouinti voi herättää monessa kauhistusta. Tavan avantouimarit ovat kuitenkin huomanneet sen antaman hyvänolon tunteen, ja kylmyyteenkin tottuu kuulemma helposti. Etsikää oman asuinpaikkakuntanne avantouintimahdollisuudet ja rohkaistukaa kokeilemaan!

Avantouinnin aikana kannattaa muistaa pitää pipo päässä. Kuva: Mika
Pilkkiminen

Suunnatkaa lähimmälle järvelle pilkkikamppeiden ja lämpimien eväiden kanssa. Pienet lapset innostuvat varmasti kokeilemaan pilkkimistä, ja kalan saaminen jäisestä aukosta on jännittävää. Pilkkiminen voi olla mukava uusi kokemus myös isommillekin lapsille.

Moottorikelkkailu

Myös tätä lajia on tarjolla kokeiluun muuallakin kuin Lapissa. Ottakaa selvää, missä voitte kokea elämyksellisen moottorikelkkasafarin lähimpänä omaa kotipaikkaanne.

Eikä koko hiihtolomaa ole pakko viettää pelkkiä ulkolajeja harrastaen. Selvittäkää, millaisia uusia harrastusmahdollisuuksia ja tekemisiä teidän perheenne haluaisi kokeilla – löytyisikö niitä teidän läheltä ja onnistusiko toteuttaminen mahdollisimman turvallisesti?


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Kyllästyttääkö tavalliset lumipalloleikit? Kokeile näitä uudenlaisia talvipuuhia!

Joko kokeilit tätä pakkaskelien villasukkakikkaa? Toimii niin lapsilla kuin aikuisillakin!

Joko laskettelit näissä Helsingin pulkkamäissä? Osa mäistä vain hurjapäille!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus