Yhteiskunnalle tulossa iso lasku – Lasten ja nuorten ahdinko kasvaa koronakriisin keskellä

Yhteiskunnalle tulossa iso lasku – Lasten ja nuorten ahdinko kasvaa koronakriisin keskellä
Kuva: Kristina Tripkovic, Unsplash

Vantaan kaupunki kertoo korona-ajan lisänneen lasten ja nuorten yksinäisyyttä sekä masentuneisuutta. Myös muualla ollaan huolissaan erityisesti eriarvoisuuden lisääntymisestä kriisin keskellä.

IS uutisoi Vantaalla keskiviikkona järjestetystä tiedostustilaisuudesta, jossa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasella oli huoli lasten ja nuorten jaksamisesta sekä hyvinvoinnista korona-ajan keskellä.

Nuoret kokevat yhä enenevissä määrin enemmän ahdistusta, yksinäisyyttä, väkivaltaa, kiusaamista, eriarvoisuutta ja heillä on myös itsetuhoisuuteen viittaavia ajatuksia.

– Kun suljettiin harrastuksia, samalla lisättiin eriarvoisuutta. Kun kaupungin ilmaiset palvelut olivat kiinni, vähävaraiset perheet eivät voineet käyttää palveluita, Viljanen kertoi Vantaan tiedotustilaisuudessa.

Jo lähes vuoden kestänyt koronatilanne näkyy vahvasti myös kotihälytysten lisääntyneenä määränä. Hälytystilanteet ovat rankkoja, ja lapsi joutuu aina uhrin asemaan.

Vantaa on lisännyt opettajien sekä psykologien määrää huolestuttavassa tilanteessa. Lisäksi nuorisotyöntekijät ovat jalkautuneet kaduille ja ostoskeskuksiin tapaamaan nuoria.

Jyväskylässä sekä Tampereella ollaan huolissaan nuorten lisääntyvistä päihde- sekä mielenterveysongelmista sekä asiakasmäärien kasvussa lastensuojelussa. Vaikea aika lisää myös perheiden eriarvoisuuden korostumista. Epävarmuutta aiheuttaa myös se, kuinka pitkään koronan aiheuttamia vaurioita korjataan.

Ammattilaiset ennakoivat, että edessä on jopa vuosia kestävää palvelun tarvetta, mitä kaikkea ei vielä edes tunnisteta.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kurosen mukaan perheväkivaltatapaukset sekä kiireellisten sijoituksien määrä on lisääntynyt Turussa. Kiireellisten sijoitusten taustalla on joko vanhempien tai nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat.

– Huoli on koronatilanteen myötä kasvanut erityisesti niistä lapsista ja nuorista, joista on tunnettu huolta aikaisemminkin, Kuronen jatkaa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.