Ota äidinmaitokylpy avuksi vauvan kuivalle iholle, vaippaihottumaan tai hormoninäppyihin

Ota äidinmaitokylpy avuksi vauvan kuivalle iholle, vaippaihottumaan tai hormoninäppyihin
Kuva: Walaa Khaleel

Äidinmaito ansaitsee tulla kutsutuksi juoksevaksi kullaksi, sillä se ravitsee vauvaa niin sisältä kuin ulkoakin. Rintamaito sisältää rasvoja, proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja sekä mineraaleja. Maidon sisältämät rasvat ovat hyödyllisiä vauvan iholle ja hiuksille, joten äidinmaitokylpyjä kannattaa kokeilla vauvan ihonhoitoon.

Äidinmaitokylpy valmistetaan lorauttamalla kerättyä tai pumpattua rintamaitoa vauvan lämpimään kylpyveteen. Jotta kylvystä olisi hyötyä, kannattaa kylpyveteen sekoittaa maitoa sen verran, että vesi muuttuu maidosta sameaksi, mutta vauvan vartalo näkyy veden läpi. Hyvä määrä suosituksen mukaan on noin 150-300ml.

Vauvaa kylvetetään äidinmaitokylvyssä normaalin kylvetyksen ajan. Kylpyvettä voi sivellä myös kevyesti vauvan hiuksiin ehkäisemään karstaa tai poistamaan sitä.

Voit käyttää kylpyyn myös pakastettua rintamaitoa, mikäli se tuoksuu sulatuksen jälkeen hyvältä.

Mihin äidinmaitokylpy voi auttaa?

Atooppinen ihottuma

Vuonna 2015 tutkimus osoitti, että rintamaito auttoi muun muassa atooppiseen ihottumaan yhtä hyvin kuin 1% hydrokortisonivoide.

Hormoninäpyt

Rintamaidon sisältämä lauriinihappo on rasvahappo, jota käytetään usein myös monissa kosmetiikkatuotteissa. Äidinmaitokylvyssä lauriinihappo auttaa vauvan hormoninäppyihin.

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma on hyvin yleinen iho-ongelma vastasyntyneillä ja isommillakin vauvoilla. Ilmakylvyt saattavat auttaa, mutta äidinmaitokylvyn voi ottaa hoidon rinnalle. Vuonna 2013 tutkimus osoitti, että äidinmaito auttoi vaippaihottumaan yhtä hyvin kuin 1% hydrokortisonivoide.

Haavaumat ja hyönteisten puremat

Rintamaidon sisältämä vasta-aine immunoglobuliini-A rahoittaa haavaumia ja hyönteisten puremia.

Älä tietenkään unohda itseäsi! Kokeile rintamaitoa myös omalle iholle kuiviin tai atooppisiin kohtiin, haavaumiin, hiertymiin, rikkoutuneisiin nänneihin tai ärtyneisiin näppylöihin.

Aiheesta kirjoitti myös: Healthline ja Firstcry

Ruuhkavuodet toimitus