Shokkiyllätys! Naisten haluttomuus ei johdukaan päänsärystä – Myös miehillä on joskus vatsa kipeänä

Shokkiyllätys! Naisten haluttomuus ei johdukaan päänsärystä – Myös miehillä on joskus vatsa kipeänä
Kuva: Damir Spanic

Jokainen voi tunnustaa selitelleensä erilaisia syitä olla harrastamatta seksiä puolisonsa kanssa. Kaikissa parisuhteissa on jossain vaiheessa ollut tilanne, jossa keksitään mitä läpinäkyvämpiä selityksiä omalle haluttomuudelleen.

Miksi seksuaalisen haluttomuuden tarkastelu on edes merkityksellistä? Evoluutioteorian näkökulmasta seksuaalisella halulla todellakin on merkitystä, ennen kaikkea ihmislajin säilyvyyden kannalta. Biologian näkemys korostaa halua viettinä ja tarpeena, mutta inhimillinen seksuaalinen halu on ennen kaikkea vahvasti opittua, yksilöllistä ja kulttuurisidonnaista.

Erityistason seksuaaliterapeuttina ja pariterapeuttina toimiva Jouni Pölönen kuvailee haluttomuutta tilanteeksi, jossa seksuaalinen halu on selvästi vähentynyt tai hävinnyt kokonaan. Mielenkiinto ja halun tunne, sekä seksuaalinen motivaatio ja aktiivisuus ovat selvästi laskeneet. Pitkittynyt seksuaalinen haluttomuus heijastuu myös alhaiseen fantasiatasoon, itsetyydytyksen määrään ja seksuaaliseen asennoitumiseen.

Suurin syy haluttomuuteen on kommunikaation puute

Seksuaalinen halu voi herätä ulkoisista virikkeistä tai sisäisistä muistoista, tunteista ja ajatuksista. Halun syntyä edesauttavat kiinnostava kumppani, riittävä̈ psyykkinen ja fyysinen suorituskyky, hyvät aiemmat seksikokemukset, seksuaalinen itsetunto ja seksitaidot.

Halu voi koostua seksuaalisista ajatuksista ja mielikuvista, kiihottavasta jännityksestä, odotuksesta ja laukeamisesta. Näiden kaikkien tekijöiden yhteisenä edellytyksenä on lopulta tunne siitä, että on hyväksytty ja haluttu.

Seksuaaliterapeutti Jonna Räisäsen kertoo, etteivät pariskunnat oikein osaa keskustella haluttomuuteen liittyvistä asioista, tai keskustelu kääntyy helposti riitelyksi. Lauseet ”vaimo ei anna” tai ”mies ei halua minua” ovat hyvin tyypillisiä. Kumppani voi kokea riittämättömyyttä ja jatkuva torjuminen etäännyttää entisestään kaukana olevaa puolisoa. Usein aletaan vältellä tilanteita, joissa on pienikin mahdollisuus seksiin, tämän myötä läheisyys ja hellyys myös vähenevät arjessa.

Naisille halottomuutta aiheuttaa helposti hormonaalinen ehkäisy, tai sen sopimattomuus. Hormonit ovat naisille seksuaalisten halujen edellytys, mutta myös riesa. Hormonaalinen ehkäisy alentaa useilla naisilla halukkuutta. Sopimattomat hormonaaliset ehkäisymenetelmät saattavat aiheuttaa tilanteen, ettei ehkäisyä ole mahdollista käyttää. Näin pelko epätoivotusta raskaudesta on itsessään haluttomuuden syy.

”Mitä vikaa minussa on, ettei toinen halua minua?”

Haluavampi osapuoli voi tulkita tilanteen siten, että hänessä on jotain vikaa ja ettei ole riittävän haluttava tai seksikäs. Vähemmän haluava kokee taas syyllisyyttä joutuessaan jatkuvasti torjumaan kumppanin ehdotuksen. Vastentahtoinen rakastelu ei koskaan tuo suhdetta lähemmäksi, vaan nimenomaan ajaa enemmän erilleen aiheuttaen kummallekin ahdistusta ja mielipahaa. Etenkin pitkään jatkunut haluttomuus saa aikaan sen, että pienikin läheisyys parisuhteessa voi laukaista torjunnan, tai pelon torjutuksi tulemisesta.

Monet, jotka kokevat haluttomuutta, kuvaavat että voisivat elää ilman seksiä koko loppuelämänsä. Koska ajatus seksistä tuo mieleen enemmän ahdistavia ajatuksia kuin iloa ja nautintoa tuottavia positiivisia tunteita, ovat nämä helppo ja nopea keino päästä pois itselleen inhottavasta tilanteesta.

Miestenkin haluja ohjaa tunteet

Yleisesti vähän käsitelty tai esillä ollut aihe on miehen seksuaalinen haluttomuus. Miehet tunnetusti ovat naisia passiivisempia etsimään apua terveyteen liittyvissä ongelmatilanteissa. Tämä pätee myös seksuaalisuuteen liittyvissä ongelmissa, eikä haluton mies kuulu ollenkaan alkukantaiseen ajatukseemme ”tosi miehestä”.

Miehen seksuaalisuuden häiriöt voivat olla psyykkisiä tai fysiologisia, usein myös niiden yhdistelmiä. Erektiohäiriöt ovat yleisimpiä haluttomuutta tuottavia tekijöitä, jotka ovat seuraus jostain. Miehet reagoivat kumppanin tunnetiloihin ja käyttäytymiseen aivan siinä missä naisetkin. Jos mukana on jännitystä tai stressiä, saattaa luotto omaan suoritukseen jäädä heikoksi.

Miehen seksuaalinen halu ja erektion viesti syntyy aivojen komennosta. Jos tämä viesti häiriintyy, joko ulkopuolelta tulevasta syystä tai miehen omasta mielestä johtuen, halu voi loppua tai olla alkamatta ollenkaan.

Liiallisesta työkuormituksesta johtuva stressi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta molemmilla osapuolilla. Äidit kuormittuvat kodin ja lastenhoidossa ja miehet usein perheen elättäjänä. Liiallisen työkuormituksen lisäksi myös vapaa-ajan aktiviteetteja tulee tarkastella kriittisesti. Ovatko kaikki harrastukset ja menot todella tarpeellisia vai luovatko ne lähinnä lisäkuormitusta?

Miehen kokemus riittämättömyydestä omaa isyyttään kohtaan voi heijastua olemattomina petipuuhina. Miehen haluttomuuden taustalla voi myös olla selkeä fysiologinen syy, esimerkiksi matala testosteronitaso joka tulee aina tutkituttaa lääkärillä.

Kuinka saada selätettyä haluttomuuden kompastuskivi?

Apuja on saatavilla vasta silloin, kun ongelma tunnistetaan. Omaa tilannetta kannattaa aina tarkastella yksilöllisesti, ei esimerkiksi naisten ja miesten saunailloissa. Aiheesta keskustelu luotetun henkilön kanssa toki avaa kynnystä ottaa asia esille myös kotona, mutta on muistettava aiheen koskettavan lopulta ainoastaan pariskuntaa itseään. Vatvomisen lopettaminen saattaa jo itsessään rentouttaa tilannetta, mutta paras keino päästä ongelmasta yli on rehellinen keskustelu toisen kanssa. Omien tarpeiden ja halujen esille tuonti saattaa olla stressaavaa ja pelottavaa, mutta miten toinen voi osata vastata tarpeisiin, jos ei niitä tiedä?

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä jokainen voi kiinnittää huomiota riittävään liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon ja maltilliseen päihteiden käyttöön. Samalla myös muista elämän osa-alueista huolehtiminen on tärkeää, kuten parisuhde, perhe, oma-aika ja työasiat.

Kun ongelma on tarpeeksi hyvin yhdessä tunnistettu, voidaan hakea apua myös seksuaaliterapeutilta. Oman kunnan terveyshuollosta osataan ohjata oikealle apua antavalle taholle. Yksityisiä terapeuttipalveluita tarjoavat ammatinharjoittajat ovat mahdollisuuksien mukaan myös hyvä vaihtoehto.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.