Istukasta löydetty mikromuovia

Istukasta löydetty mikromuovia
Kuva: Nick Fewings

Mikromuovin vaikutusta ihmiskehoon ei vielä kunnolla tunneta. WWF:n raportin mukaan ihmisen elimistöön päätyy kuitenkin 5 grammaa mikromuovia viikossa.

Tutkimukset mikromuovin vaikutuksista ihmisten terveyteen ovat vasta lasten kengissä. Pitkältä ajalta ei vielä löydy tarpeeksi kattavia tutkimustuloksia, jotta voitaisiin olla varmoja sen terveyshaitoista. Kaikki mikromuovin löydökset ovat tutkijoiden mukaan silti huolestuttava, sillä muovi voi kuljettaa mukanaan kemikaaleja, jotka saattavat häiritä ainakin raskauden aikana sikiön kasvua ja immuunipuolustuksen kehitystä. Tämä aiheuttaa pitkäaikaisia terveysvaurioita, ja mahdollisesti synnynnäisiä tai kroonisia sairauksia.

Ylen tietojen mukaan mikromuovit todennäköisesti käyttäytyvät kuten mikä tahansa kuitu, eli ne kulkeutuvat suoliston läpi ja poistuvat elimistöstä. Mitä pienemmäksi muovi menee, sitä vaikeammin löydäksiä on mahdollista tehdä. Oletuksena on, että mikäli muovihiukkanen kuljettaa rasvaliukoisia aineita ja törmää rasvaliukoisen solukalvon kanssa, ne voivat vaihtaa aineita keskenään tai jopa tunkeutua solukalvon läpi.

Italian syntymättömillä vauvoilla mikromuovia istukassa

HS uutisoi, että Italialaisen tutkimuksen mukaan syntymättömien vauvojen istukoista on löytynyt ensimmäistä kertaa mikromuovia.

Tutkittavia äitejä oli yhteensä kuusi, joista jopa neljän istukasta löytyi mikromuovin palasia. Tutkijoiden mukaan eroja havainnoissa saattavat selittää tutkittavien äitien fysiologiset erot, ruokavaliot tai muut elintavat. Mikromuovia päätyi istukkaan todennäköisesti hengitysteiden tai ruoansulatuskanavan kautta.

Istukassa olevat muovit ovat erityisen ongelmallinen terveysriski, mikäli vieras hiukkanen tai sen aineet reagoivat solun kanssa. Se voi häiritä solutoimintaa ja aiheuttaa parantamattomia vaurioita. Esimerkkinä näostä ovat kehitysvammat tai muut muutoksia normaalissa solutoiminnassa.

Kaikki tutkittavat äidit olivat terveitä. Heidän raskautensa ja synnytyksensä sujuivat tutkimuksen mukaan normaalisti. Muovia löytyi sekä istukoista että sikiökalvoista, yhteensä 12 palasen verran. Istukoista tutkittiin kuitenkin vain hyvin pieni osa, joten tutkijat olettivat, että mikromuovin kokonaismäärä oli paljon havaittua suurempi.

Muovipalaset olivat keskimäärin 0,01 millimetrin kokoisia, eli riittävän pieniä kulkemaan verenkierron mukana. Siniset, punaiset, oranssit ja pinkit muovipalaset olivat tutkijoiden mukaan peräisin luultavasti pakkauksista, maaleista tai kosmetiikasta. Tutkijoiden mukaan muovia on saattanut päätyä myös sikiön elimistöön asti.

”Ihan kuin synnyttäisi kyborgivauvan, joka ei koostu pelkistä ihmissoluista, vaan biologisten ja epäorgaanisten osasten yhdistelmästä”, kertoi tutkimusta johtanut Antonio Ragusa la Repubblica -lehdessä, uutisoi HS.

Tutkimuksen julkaisi ensimmäisenä Environment International -tiedelehti.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.