Koronaviruksella yhteys MIS-C-syndroomaan

Koronaviruksella yhteys MIS-C-syndroomaan
Kuva: Kristine Wook

Useiden lasten kerrotaan sairastuneen vakavasti useita viikkoja koronatartunnan jälkeen, kertoo The New York Times. Sairastuneiden keski-ikä on 9 vuotta, mutta sairastuneita löytyy myös pikkulapsista nuoriin aiukuisiin. 

Kyseessä on MIS-C-syndrooma (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), joka oireena ovat kuume, ihottuma, punaiset silmät ja ruuansulatusongelmat. Oireet johtavat usein sydäntoiminnan häiriöön, jopa kardiogeeniseen shokkiin tai kardiomyopatiaan.

Lapset ovat sairastuneet nyt vakavammin kuin koronan ensimmäisen aallon aikaan. Juuri tästä huomattiin yhteys MIS-C-syndrooman ja viruksen välillä.

NY Timesin artikkelissa Washington DC:n lastensairaalan tartuntatautien johtaja Roberta DeBiasi sanoo ettei ilmiön syytä täysin vielä tunneta. Tapausten määrän kasvu liitynee myös siihen, että koronavirustartuntojen määrä Yhdysvalloissa on lisääntynyt. Vakavia tapauksia saattaa olla enemmän siksi, että myös syndroomaan sairastuneita on enemmän.

Sairaus on silti edelleen harvinainen, sillä sairaus on todettu 2 060 lapsella tai nuorella, näistä 30 on menehtynyt. Sairastuneiden elimistöstä on löydetty koronavirustartunnan vasta-aineita ja joissain tapauksissa myös parhaillaan aktiivista virusta. Suuri osa on kuitenkin sairastanut varsinaisen koronatartunnan lieväoireisena tai oireettomana. Toistaiseksi ole löydetty selitystä sille, miksi juuri nämä lapset ovat sairastuneet MIS-C-syndroomaan.

Ylipainoisilla lapsilla sairauksen on huomattu olevan vakavampi. Syndrooman varhainen toteaminen haasteellista, koska oireet muistuttavat läheisesti myös monia muita sairauksia. Alkuvaiheessa koronatestit näyttävät usein negatiivista, joka aiheuttaa myös vaikeuksia todeta MIS-C-syndrooma.

Hoitokeinona MIS-C-syndroomaan on käytetty mm. steroideja, immunoglobuliinia, verenohentajia, verenpainelääkkeitä ja hengityskoneita. Vaikka suurin osa vakavasti sairastuneistakin on selvinnyt tehohoidon jälkeen kotiin, tutkijat eivät vielä tiedä, jääkö sairastumisesta pysyviä vaurioita ihmiseen, kuten mahdollisia sydänongelmia.

Asiasta kertoi: Mediauutiset


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.