Omistusasunto- Realistinen haave vai epätodennäköinen unelma?

Omistusasunto- Realistinen haave vai epätodennäköinen unelma?
Kuva: Pixabay

Suomalaiset ovat kodinomistajakansaa. Tutkimusten mukaan on halvempaa omistaa asunto ja kerryttää samalla omaisuutta kun asua vuokralla. Tästä kaikesta huolimatta ensiasuntoja ostetaan vähemmän, ja entistä vanhemmalla iällä.

Intoa asunnon ostoon selitetään yleisesti sillä, että Suomessa oman asunnon omistaminen ja asuntolainan lyhentäminen tulee halvemmaksi, kuin vastaavasta vuokra-asunnosta maksaminen. On myös asuinpaikkakunnasta kiinni, kumpi on taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto.

Voidaan vaikka verrata kahta henkilöä, joista toinen maksaa vuokraa suunnilleen saman verran mitä toinen lyhentää asuntolainaa ja yhtiövastiketta. Pitkällä aikavälillä asunnon omistaja maksaa lopulta ainoastaan mahdollista yhtiövastiketta, toinen edelleen vuokraa.

Miksi kukaan asuisi vuokralla jos omistaminen on halvempaa?

Nykynuorilla on huonommat mahdollisuudet hankkia oma ensiasunto mitä aiemmilla sukupolvilla. Tämä selittyy vahvasti sillä, että asuntojen hinnat ovat nousseet mutta tulot jurraavat paikoillaan. Ensiasunnon ostoikä on myös noussut. Kauppalehden mukaan vuonna 2019 ensimmäistä asuntoaan ostavien keski-ikä oli 29,7 vuotta, kun vuonna 2018 heillä oli keskimäärin ikää vasta 28,8 vuotta.

Ensiasunnoksi yleensä hankintaan pieniä yksiöitä tai kaksioita. Nämä kelpaavat erinomaisesti myös sijoittajille, koska pienistä yksiöistä on kysyntää ja vuokratulot ovat taattuja. Myös valtion antamat verohyödyt suosivat enemmän sijoittajaa kun omistusasujaa, vaikka heillekin on omat etuutensa ovatkin.

Kaikki eivät halua omaa asuntoa

Asukkaan elämäntilanne vaikuttaa paljon päätökseen asua omistus- tai vuokralla. Vuokralla asuminen on huomattavasti huolettomampaa. Remontointi- ja korjaustyöt ovat asunnon omistajan vastuulla, eikä vuokralaiselle koidu näistä päänavaivaa. Vuokralainen voi siis huoletta asua asunnossa ilman huolta asunnon kunnosta tai arvon laskusta.

Monia houkuttaa myös vuokralla asumisen joustavuus. Asunnon vaihtaminen syystä tai toisesta on huoletonta ja nopeaa, kun ei tarvitse murehtia asunnon myymiseen liittyvistä asioista, kuten veroista ja välityspalkkoista.

Vaikutus varallisuuseroihin

Jos omistusasuntoon käsiksi pääseminen hankaloituu entisestään, voi vaikutus näkyä varallisuuseroina. Oman asunnon todennäköisesti tuomien pienempien asumiskustannusten lisäksi pääsisi kerryttämään myös omaa omaisuutta.

Tämän päivän suunta näyttää kuitenkin olevan yleistyvä vuokralla asuminen.  Tilastokeskuksen mukaan yksinasuvien ja vähintään kolmen hengen asuntokuntien vuokralla-asuminen on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yleistymisestä huolimatta 72% 18-25-vuotiaista nuorista valitsisi silti mielummin omistusasunnon.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *