Viherhullutus! Nyt on aika istuttaa yrtit ja alkaa odottaa mullasta nousevaa vihreää

Viherhullutus! Nyt on aika istuttaa yrtit ja alkaa odottaa mullasta nousevaa vihreää
Kuva: Markus Spiske

Korona-aika on tuonut ihmistä lähemmäksi luontoa, kun aikaa on ollut enemmän ulkoiluun ja metsässä samoiluun. Rajoitukset ovat lähes poikkeuksetta pakottaneet keksimään uusia keinoja liikunnan harrastamiseen ulkoilmassa, sekä ihan yleiseen ajan kuluttamiseen muualla kun sisätiloissa. Syksyllä tämä näkyi kyykkivinä takapuolina sieni- ja mustikkametsällä. Nyt talvella tämä on näkynyt esimerkiksi laturaivona yleisillä hiihtoreiteillä.

Netti on täynnä vinkkejä ja helppoja ohjeita aloittaa uusi koukuttava harrastus, jonka hedelmiä koko perhe voi nauttia. Kotipuutarhaharrastus kannattaakin aloittaa yrttien kasvatuksesta. Valitse niitä yrttejä, joista pidät ja joita käytät ruuanlaitossa.

Tuoreet yrtit antavat ruokiin makua, väriä ja vaihtelua. Niillä saa korostettua yhtä lailla ruokien eksoottisia sävyjä kuin kotoisia makuja. Ne ovat myös viehättäviä ja ihanalta tuoksuvia koristekasveja ja todellista lähiruokaa. Voit kasvattaa yrttejä siemenistä, taimista tai kaupan ruukkuyrteistä.

Mitä varusteita hullutus vaatii?

  1. Siemeniä, mukuloita tai sipuleita
  2. Multaa
  3. Valoisan ja mielellään melko viileän paikan
  4. Vähän hippimieltä
  5. Ruukkuja, purkkeja eli kasvatusastioita

Siemeniä voit ostaa vaikka ruokakaupasta, puutarhamyymälästä tai tilata netistä.  Voit myös pyytää niitä ystäviltä tai kerätä kesällä omista aikaisemmista kasveistasi.

Yrtit toimivat myös kauniina sisutuselementtinä. Yrttiseinä on ollut tuttu näky tämän päivän huippuravintoloissa ympäri maailman. Myös kotona yrttitarhuri voi hyvin nauttia sadon lisäksi vehreydestä, joka parantaa parhaimmillaan jopa mielialaa.

Lapset rakastavat seurata kasvua ja maistella itse kasvatettuja herkkuja

Monet asiat ovat hauskempaa yhteistuumin. Kasvien viljely ja siementen kylväminen tarjoavat lapsille mukavaa tekemistä puutarhassa. Se jos mikä on puhdas leikkiympäristö. Voitte kehitellä yhdessä hauskoja linnunpelättimiä tai laatia pieniä kylttejä, joiden avulla kasvien tunnistaminen on helpompaa. Täällä luovuuden voi päästää valloilleen ja vain mielikuvitus on rajana. Samalla luotte yhdessä mukavia muistoja lapsen kasvukaudelta.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *