Asiantuntijoiden neuvot lapsen rahankäytöstä – Ei pilata lapsia rahalla

Asiantuntijoiden neuvot lapsen rahankäytöstä – Ei pilata lapsia rahalla
Kuva: Mufid Majnun

Miljonääri Jukka Oksaharju, 33, kertoo IL perheartikkelissa neuvona opettaa lapselle rahasta ja säästämisestä jo varhaisessa vaiheessa.

Oksaharju kertoo itse kiinnostuneensa yhtiöistä ja sijoittamisesta jo kouluikäisenä. Koulun opettaja oli antanut tehtäväksi tehdä kuvitteelliset osakesalkut, joita seurattiin silmä tarkkana. Kiinnostus heräsi myös pitkän tähtäimen sijoitusmahdollisuuksista ja yritysten osaomistamisesta.

Äkkirikastumisesta mies ei ole koskaan haaveillut. Unelma rakentui pääasiassa ajatukseen saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Yläaste- ja lukioikäisenä mies työskenteli erilaisissa osa-aikaisissa hanttihommissa koulun ohella, ja sijoitti osan osakkeisiin, eikä tuhlaillut palkkaansa turhakkeisiin.

Iltalehdelle Oksaharju kertoi jatkaneensa sijoittamista ja sai luotua itselleen merkittävän omaisuuden. Sijoitussalkun ohella kasvoi myös perhe, jossa on nyt kaksi alle kouluikäistä ja kaksi kouluikäistä lasta.

Nyt miljonääri haluaa saada nuoret innostumaan sijoittamisesta samoin, mitä hän itse aikoinaan. Oksaharju kertoo rahan olevan vain mahdollistava tekijä itselleen mielekkäille asioille. Hän painottaa, että kaikista tärkein on kuitenkin aina perhe.

Malli vanhemmilta

Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja Mikko Sjögrenin näkemys on samankaltainen. Hänen mukaansa perheen puhumattomuus rahasta saattaa aiheuttaa myöhemmin tilanteita, jossa lapsi ei osaa käyttää rahaa oikein, tai ymmärrä sen arvoa. Rahan käyttötarkoituksen arpomisessa käytetään enemmän vahvoja tunteita, kun järkevää ja harkittua käyttöä. Länsimainen kulutuskulttuuri yhdessä alennuksien ja tarjousten kanssa tyrkyttävät meille paljon sellaista jota emme oikeasti tarvitse. Pikavippimainokset lupaavat tarvittaessa vielä rahoittaa nämä aletuotteet.

Sjögren näkee siis myös perheen oleellisena tekijänä sille, miten lasten rahankäytöstä aikuisena. Vanhemman omat uskomukset ja huono rahankäyttö periytyy helposti myös lapsille, joten omien tietojen ja taitojen päivittäminen on yksi tapa kerryttää lapsen rahatietosalkkua.

Tutustu kätevään lapsen rahankäytön opetukseen lisää Varapuun sivuilta!

Asiasta uutisoi: IL

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *