Idioottina muiden ympärillä – vanhemmuuden värit

Idioottina muiden ympärillä –  vanhemmuuden värit
Kuva: Markus Spiske

Mitä jos Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni- kirjan pohjalta tarkastelisi vanhempien persoonia? Osa vanhemmista osaa olla kadehdittavan järjestelmällisiä ja tuloksellisia kunnianhimoisten tavoitteidensa kanssa. Toiset taas ammentavat voimaa ja energiaa vanhempainyhdistyksen kokouksista ja vauvakerhojen muskarihetkistä, kun taas osa kammoksuu näitä kuin ruttoa.

Tarkastellaan vanhemmuuden eri persoonallisuuksia värien avulla. Tämä Idiootit ympärilläni- kirjaan perustuvan DISC- analyysi on leikkimielinen, jolla ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. On kuitenkin mieltä avartavaa nähdä kuinka idiootti sitä lopulta on suhteessa muihin vanhempiin.

Punainen vanhempi

Punainen vanhempi on se, joka on valmis päättämään koko perheen puolesta kaiken, kunhan päätös hoidetaan äkkiä ja mielellään heti. Punaiselle vanhemmalle aika ei ole välttämättä rahaa, vaan mahdollisuus toimittaa 12 tunnin palkkatyöt, kotityöt ja pihatyöt vain 6 tunnissa. Punaiset vanhemmat ovat niitä jotka vaihtavat kakkavaippaa samalla kun toisella kädellä parsivat esikoisen haalarin revennyttä jalkalenkkiä kiinni.

Samalla päässä muodostetaan jo seuraavan viikon ruokalistaa ja suunnitellaan mattojen tamppausta ja tilataan netistä autoon uusia nastarenkaita. Punaisen vanhemman päättömän tehokas multitaskaus on aina vähän nopeampaa ja tuotteliaampaa kuin muiden.

Punaiset ärsyyntyvät hitaudesta. He eivät ymmärrä mikä ihmisillä kestää kaupan kassoilla, liikenteessä, syömisessä ja vessakäynneillä. Miksi hampaita pitää harjata 2min? Asian voisi toimittaa hyvin minuutissa jos harjaa liikuttaa nopeammin. Heillä on aina kiire, ja koko maailma tuntuu käyvän liian hitaalla. Puolisossa ärsyttää toimettomuus, saamattomuus ja hitaus. Lapsetkin toimivat kuin hidastetusta elokuvasta, varmaan vaan ärsyttääkseen?

Ihmissuhteet eivät ole punaiselle niinkään merkityksellisiä, siksi he näkevät idiootin helposti muissa. Punaiset vanhemmat eivät vain ymmärrä miksi asiat pitäisi tehdä myöhemmin, kun ne voi tehdä välittömästi- mielellään itse.

Kaiken kiirehdinnän takana on tuloksellinen toiminta. Kunnianhimolla ei ole rajaa, ja he ajattelevatkin että sanonta: vain taivas on rajana on heille aivan liian rajoitettua. Toinen sanonta: aikainen lintu madon nappaa on heille lintu söi sen madon jo ajat sitten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että he olisivat ylimielisiä, vaan lähinnä hyvin vaativia itseään kohtaan. He puskevat itseään kovempiin, nopeampiin ja parempiin suorituksiin. He hakevat nopeita muutoksia keinolla millä hyvänsä, kunhan päällä on hyvä nopea pöhinä ja tulokset loistavat kirkkaina siellä avaruudessa asti.

Lasten kasvatus on tavoitteellista, eikä punaisten vanhempien lapset voi välttyä suorittamisen paineista. Kaikki on hyvin kunhan sitoutuu kaikkiin neljään harrastukseen. Sitten pitäisi saada se hymypatsas, ja Lions- liiton stipendi kevätjuhlassa. Toki täytyy muistaa että aina on varaa parantaa.

#kaikkimullehetinyt #tuloskeskeisyys #päättäväisyys #multitaskaus

Keltainen vanhempi

Optimistiset, energiset, iloisen positiiviset vanhemmat ovat niitä jotka hengittävät ulos ulos perhosia, ja joiden elämänasenne on pelkkää sydäntä, kukkia ja yksisarvisia. Kaikki ihmissuhteet erilaisine sieluineen ovat keltaisen vanhemman sateenkaaren päässä oleva aarre. Ystävät, kaverit, naapurit ja päiväkodin laitoshuoltaja ovat se voima joista keltainen vanhempi imee rakkaudellisia ja voimaannuttavia fiiliksiä.

Tunnepohjalta toimiminen on keltaisen vanhemman taikavoima. He näkevät pilvien asennosta, onko vauva herännyt päiväunilta, joten itkuhälytintä ei tarvita. He myös haistavat ennakkoon tuulesta, kuinka tuleva kokoontuminen lähiön sormiruokailuryhmän kanssa sujuu niin yhteisöllisen ihanasti tänään -kin.

Luovuus ja idearikkaus ovat keltaisen erikoistumisalaa. He loihtivat kaikki parhaimmat ryhmäleikit äiti-lapsikerhoissa, ja tuntevat jo luuytimessään mikä kuosi on hitti tulevan syksyn välikausipuvuissa. Keltainen vanhempi on myös se joka fiilispohjalta siivoaa ja pesee pyykkiä. Pienet sotkut eivät haittaa, kunhan saa olla lähellä muita ja solmia uusia sieluja yhteen. Lasten kasvatukseen on vain yksi sääntö: Lapsi saa toteuttaa itseään juuri kuten itse haluaa, kunhan on onnellinen. Tärkeintä ovat hyvät energiat, ja tunne siitä että ympärillä on ihmisyyttä ilolla ja lämmöllä.

Tekninen osaaminen ja insinööriaivot ovat keltaiselle vanhemmalle hepreaa. Keltainen uskoo että kaikki ratkeaa aikanaan, tarkoituksella ja kohtalon sanelevalla tavalla. Ikean huonekalujen kokoamisohjeet tulevat edellisenä yönä maagisesti unessa päähän, ja aamulla jokaisen pienen kiinnikkeen paikat ovat jo tiedossa. Ne mitä jäävät yli, oli tarkoituskin. Ohjeet ovat niille jotka eivät ole vielä löytäneet sisäistä luovuuttaan! Kokoamisenkin voi aloittaa joskus myöhemmin, kun inspiraatio on tähtien kanssa kohdillaan.

#luovuus #positiivisuus #ihmissuhteet #kukatjamehiläiset #kaikkionniinihanaa

Vihreä vanhempi

Se kultainen keskitie. Näitä saattaa olla suurin osa vanhemmista, toki muiden värien twistillä. Vihreät vanhemmat ovat niitä jotka eivät halua juurikaan erottua massasta. Ei kannata pitää itsestään kauheaa meteliä, kun ei tiedä mitä muut ajattelisi. Ennen päätöksiä etsitään tietoa Facebookin Äityleissä, jospa joku muukin olisi miettinyt laittaa lapselle kypärämyssyn nollakelillä. Itse keskustelua ei kannata aloittaa, ettei nouse paskamyrsky.

Passiivisuus on hyvä ja normaali piirre, ja toimeen tullaan kaikkien kanssa ihan hyvin. Vihreä vanhempi sulautuu joukkoon, ja onkin se läsnä oleva tuppisuu vanhempainillassa, joka nostaa äänestyksessä käden ylös valtavirran mukana. Vihreä vanhempi on se perusihminen, johon voi kuitenkin luottaa.

Vihreä vanhempi toimii uskollisesti yhteiskunnan sääntöjen mukaisesti. Heillä ei tulisi kuuloonkaan ajaa Citymarketin lapsiperheille tarkoitetuun parkkiruutuun ilman, että koko perhe on ostoksilla mukana- ne ovat perhepaikkoja hyvät hyssykät! Reunalla eläminen ei ole vihreille vanhemmille koskaan vaihtoehto, vaan he pitävät kaiken balanssissa ettei vaan mikään pärsky yli.

Vihreät vanhemmat ovat tasapainoisia ja neutraaleja. Siksi lapsetkin pyritään kasvattamaan mahdollisimman normaalisti, ettei heistä kasva liian äänekkäitä tai vahvoja mielipiteitä esittäviä vähemmistöläisiä. Nämä vihreät vanhemmat ovat niitä jotka joustavat ja venyvät tilanteen vaatimalla tavalla. Muiden haluamalla tavalla. Vihreät vanhemmat saattavat kuulostaa tylsiltä, mutta on tärkeää, että joukossa on persoonia jotka ovat hajuttomia, mauttomia, ja kaikkien ihan hyviä ystäviä.

#neutraalisuus #kultainenkeskitie #hajutonmauton-ton-ton #ihankiva

Sininen vanhempi

Sinisellä vanhemmalla on aina tarkkaan suunniteltu suunnitelma, jolle on olemassa varasuunnitelma. Analyyttinen ja teknisesti taitava vanhempi vannoo tarkkaan järjestykseen ja ohjeiden noudattamiseen. Kaikkeen perhe-elämiseen löytyy säädökset, kuten tarkka viikkokalenteri kaikkien perheenjäsenten menoista. Mahdolliset muutokset jätetään perheen kokouksessa käsittelyyn, jossa tilanne harkitaan tarkkaan joko tarpeelliseksi tai tarpeettomaksi. Menojen yhteenlaskettujen kulujen, ja käytetyn ajan välinen hyöty on laskettu Excel-taulukolla, josta löytyy dataa jo vuosien varrelta.

Perfektionistiksi kutsuttu sininen vanhempi on organisoinut kodin maton hapsuista lähtien täysin viimeisen päälle. Yllätykset ja nopeat muutokset eivät ole näille vanhemmille yleisiä, koska 4-vuotiaan automatkalla tullut pissahätäkin on laskelmoitu juotujen pillimehujen suhteesta lapsen aiheenvaihduntaan. Ennakointi perustuu yleensä tilastoihin ja todennäköisyyksiin. Henkilökohtaisia mielipiteitä ei pidetä validina tietona, vaan kaikki toimii ja pyörii fysiikan ja kemian lakien mukaan.

Siniset vanhemmat saattavat tuntua tunnekylmiltä, mutta eivät sitä ole. He luottavat faktoihin, joten lastenpsykiatrien tieteelliset opit lasten kasvatuksesta on tiedossa. Teknisesti sininen vanhempi toimii niin, että lasta lohdutetaan kun sillä on ollut itkupotkuraivari. Sitten tilanne käydään järjestelmällisesti läpi 3-vuotiaan kanssa, jolloin tulee ilmi syy-seuraus-suhde. Kyseessähän oli hänen ikäiselleen täysin luonnollinen aivojen soluyhteyksien ja geneettisten perimien yhteisvaikutus.

Sininen vanhempi tietää paljon ja keskittyy yksityiskohtiin todella tarkasti. Monesti tilanne saattaa kuitenkin kärjistyä. Samaan aikaan kun sininen vanhempi kertoo 3-vuotiaalle aivojen välittäjäaineista, saattaa esikoinen tunkea olohuoneen kukkaruukusta lekasoraa sieraimiin. Moni saattaa ihmetellä, miten sinisen vanhemman kodissa voi olla riski saada hengitysteihin vierasesineitä.

Sininen vanhempi onkin kiinnittänyt huomionsa ruukkukasvin vaatimaan optimaaliseen mullan kosteuteen. Kokonaisuuksien hallinta ei siis välttämättä ole sinisten vanhempien vahvin osaamisalue. Tulee kuitenkin muistaa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja että ainakin kuopus nyt tietää mistä hänen raivokohtaus oikeasti johtui.

#organisointi #ennakointi #analyyttinen #yksityiskohdat #insinööriviisaus

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *