Mitä vanhempana voi tehdä, jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto?

Mitä vanhempana voi tehdä, jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto?
Kuva: Septian Simon

Teksti: Heidi

Hyvä itsetunto on perusta itsensä hyväksymiselle. Vanhempana sitä haluaa antaa lapselleen parhaat eväät elämään tässäkin asiassa, mutta mitä se vaatii? Kehuminen on toki erittäin tärkeää, mutta riittääkö se?

Lapset peilaavat itseään meistä vanhemmista, joten on ensiarvoisen tärkeää, ettei itsestä puhuta lapsen edessä rumasti. Meillä tämä opittiin kantapään kautta, kun lapsemme kerran kertoi tarvitsevansa meikkiä ollakseen kaunis. Harmiton pieni lause jonka olin miehelleni sanonut ei tuntunutkaan enää niin harmittomalta, kun kuulin sen lapseni suusta.Vaikka välillä pääsee sammakoita suusta tai tulee puristeltua vatsamakkaroita lapsen edessä, ei se ole maailmanloppu. Näistä tilanteista on hyvä puhua lapsen kanssa ja kääntää tilanne voitoksi (esimerkiksi sanomalla, että äitikään ei ole aina tyytyväinen itseensä, mutta se ei tarkoita etteikö sitä olisi hyvä juuri tällaisena). Uskon, että avoimuudella ja keskustelemalla päästään pitkälle.

Itsetunnon kehittymiseen vaikuttaa niin moni asia, mutta kenties yhtenä tärkeimmistä tekijöistä voidaan pitää lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. MLL:n artikkelin (iso lukusuositus) mukaan lapsi sisäistää mielikuvan vanhemmastaan osaksi omaa minäänsä. Kun vanhemman ja lapsen vuorovaikutus on kunnossa, lasta kehutaan ja hän kokee olevansa rakastettu, on siinä jo hyvät eväät tähän matkalle.Olen stressannut luvattoman paljon sitä, että siirtäisin huono itsetuntoni lapsilleni. Toisaalta se on ehkä hyväkin juttu, sillä nyt asiaan on tullut kiinnitettyä erityistä huomiota. On huojentavaa seurata lastamme, kun hän päivittäin kehuu itseään taitavaksi tai saattaa kertoo ohimennen olevansa tosi kaunis ja mahtava. Siinä tuntee tehneensä itsekin jotain oikein, mikä on mielettömän palkitseva tunne. Toivon, että tuo lapsemme itseluottamus ja asenne säilyy hänellä aina (ja että onnistuisin saamaan siitä edes ripauksen itsellenikin).


Ruuhkavuodet suosittelee

Heidi

Kahden pienen lapsen kotiäiti sekä yhden miehen vaimo, joka haaveilee omasta pihasta ja pitkistä hermoista. Suklaan suurkuluttaja. Empaattinen ihminen, joka ei ota elämää liian vakavasti."Olkoon kahvisi yhtä vahvaa, kuin lastesi tahto."