Vasta-aineet vastasyntyneellä- äidillä oli covid-19

Vasta-aineet vastasyntyneellä- äidillä oli covid-19
Kuva: Viktor Forgacs

Vielä ei tiedetä miten äidin raskauden aikana sairastama covid-19 tartunta vaikuttaa sikiöön. Asiaa tutkitaan parhaillaan Singaporessa, jossa on syntynyt lapsi koronaviruksen vasta-aineilla, kertoo Aftonbladet.

Singaporelaiset lääkärit löysivät aiemmin tänä vuonna vasta-aineita vastasyntyneestä vauvasta, jonka äidillä oli todettu covid-19. Tutkijat yrittävätkin nyt selvittää, voivatko sikiöt saadakohdussa ollessaan tartunnan äidiltä, ja kehittääkö sikiö vasta-aineita virusta vastaan yksin vai välittyvätkö vasta-aineet äidiltä. 

Tutkijat näkevät tärkeänä selvittää, tarjoavatko vasta-aineet tehokkaan suojan uusia infektioita vastaan. Mikäli vasta-aineet tarjoavat suojan uudelle tartunnalle, halutaan myös tietää kauanko vasta-aineiden vaikutus kestää lapsen elimistössä. Tutkijoiden mukaan vasta-aineet vauvassa Singaporessa pysyivät pari kuukautta äidin infektion jälkeen, jota pidetään hyvänä merkkinä.

Muutamien tähän mennessä ilmoitettujen tapausten mukaan näyttää olevan hyvin epätavallista, että vauvoilla olisi vakavia covid-19-oireita.

Tätä vahvistaa myös Lääkärilehden uutinen, jossa kerrotaan Kiinassa koronavirustartunnan raskauden aikana saaneiden äitien vauvoilla taudinkuvan olleen lievä. Uutisessa kerrotaan Wuhanin lastensairaala raportoineen 33 vastasyntyneestä, joiden äideillä oli COVID-19 tartunta, ja ainoastaan 3 vastasyntyneelle kehittyi tauti. Näiden yleisin oire oli hengenahdistus. Tietojen mukaan kulemantapauksia näistä tapauksista ei ole raportoitu.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.