Oikeus määräsi ex-vaimolle korvauksia tehdyistä kotitöistä

Oikeus määräsi ex-vaimolle korvauksia tehdyistä kotitöistä
Kuva: Filip Mroz

Kiinassa on HS mukaan ollut tasa-arvoon perustuva kiista. Aviomies Chen halusi eron viiden vuoden avioliitosta, mutta vaimon vaati tehdylle työlleen korvauksia.

Kiinassa tuomioistuin on määrännyt miehen korvaamaan ex-vaimolleen avioliiton aikana tehdyt kotityöt ja lapsen kasvatuksesta johtuneita korvauksia. Pekingin Fangshanin alueoikeus antoi ratkaisunsa muutamia viikkoja sitten.

Pariskunnalla oli yksi yhteinen lapsi, jonka hoitoon aviomies Chen ei vaimon mukaan ollut osallistunut lainkaan. Myös kotityöt olivat jääneet täysin vaimoin hoidettavaksi.

Tuomarin mukaan kotitöillä on kiistaton, aineeton arvo. HS mukaan oikeus lopulta määräsi Chenin maksamaan 2 000 juanin kuukausittaisen elatusmaksun, sekä 50 000 juanin kertakorvauksen Wangin tekemistä kotitöistä. Euroiksi muunnettuna elatusmaksu on päivän kurssilla noin 255 euroa ja kotityöt 6­365 euroa.

Tapaus on puhuttanut paljon paikallisia paljon, koska monen mielestä korvaus tehtyyn työmäärään on aivan liian pieni. Monet myös toivovat, että kiinalaisten miesten tulisi selvemmin ymmärtää että kotityöt kuuluvat myös aviomiehelle.

OECD:n tilaston mukaan kiinalaiset naiset tekevät päivässä keskimäärin neljä tuntia palkatonta työtä, mikä on 2,5 kertaa enemmän kuin kiinalaiset miehet. OECD:n mukaan naiset tekevät keskimäärin kaksi kertaa enemmän palkatonta työtä miehiin verrattuna.

On muistettava että Suomessa yleisesti käytössä oleva avioehto ei ole Kiinassa yhtä yleinen. Kiinassa avioeron tullessa heikommassa työasemassa oleva vanhempi jää helposti täysin vaille taloudellista turvaa.

Mitä palkka kotitöistä olisi kuukaudessa?

Kristiina Aalto kuluttajatutkimuskeskuksesta kertoo muutaman vuoden takaisessa artikkelissa naisten tekevän lapsiperheissä noin 63-68 prosenttia kaikista kotitöistä. Hänen mukansa jos perheessä on 2-vuotias lapsi, äiti huhkii kotitöitä lähes kahdeksan tuntia päivässä. Tähän päälle perheen isä työpäivän jälkeen vielä neljä tuntia. Ajasta suurin osa on ollut lastenhoitoa.

Naiset tekevät suurimmillaan siis lähes 8 tuntisen työpäivän verran kotitöitä. Jos naisten tekemistä kotitöistä maksettaisiin palkkaa, pienen lapsen äidin työn arvo olisi karkeasti laskettuna noin 2 700 euroa kuukaudessa. Kouluikäisen lapsen äidin työn kuukausipalkka noin 2 400 euroa. Nykyään naisten merkitys perheen elättäjänä on kasvanut.

On myös paljon perheitä, joissa isä haluaisi olla lapsen kanssa enemmän kotona, ja samalla pitää huolta myös kotitöistä. Väestöliiton perhebarometrin mukaan kehittämisen paikka koskee lakisääteisten perhevapaiden joustavampaa yhdistämistä osa-aikaiseen tai määräaikaiseen työntekoon tai opiskeluun molemmille vanhemmille.

Vanhempainvapaiden joustomahdollisuudet ovat olleet ennen hyvin rajalliset. Hallituksen vuodelle 2021 suunnittelema perhevapaiden uudistus toivottavasti tuo tähän toivottuja parannuksia.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.