13-vuotiaana äidiksi ja itsensä huoltajaksi

woman in black tank top carrying child in gray denim jacket
Kuva: Teodor Drobota

Viisi vuotta vanhemman pojan kanssa mitättömältä vaikuttanut leikki teki Ulla Linjama-Lehtisen, 65, äidiksi ollessaan itsekin vasta lapsi. Lapsiäidit ovat Suomessa harvinaisia mutta olemassa. Enemmän lapsena äidiksi tulleita on maissa joissa esiintyy myös lapsivaimoja.

Ulla kertoo ET-lehdelle syntyneensä vanhoillislestadiolaiseen perheen keskimmäiseksi lapseksi. Hänen äitinsä sai yhteensä seitsemän lasta, vaikka hän olisi pystynyt huolehtimaan enimmillään vain kahdesta. Ullan odotettiin hoitavan omat asiansa jo pikkutytöstä asti.

Ullan kotona seksi oli kielletty puheenaihe, joten pojan kanssa leikiltä vaikuttanut tilanne ei tuntunut väärältä. Pojan antama huomio tuntui uudelta ja hyvältä, joten Ullalla oli kova tarve miellyttää poikaa.

Raskautumisen jälkeen Ulla pelkäsi valtavasti synnytystä, tulevaisuutta, ja koko vauvaa. Asian tullessa julki kukaan ei ollut tukemassa tai lohduttamassa, vaan Ulla oli asian kanssa täysin yksin. Hänet erotettiin jopa koulusta, etteihän näyttäisi muille tytöille huonoa esimerkkiä.

Itsensä äiti ja äidin äiti. Ja aivan liian varhain myös oikea äiti

Koko maailman silmissä Ulla oli syntinen ja tahriintunut, vaikka todellisuudessa oli itse vastas lapsi. Sosiaalityöntekijät yrittivät taivutella tyttöä antamaan lapsen adoptioon, mutta hän ei pystynyt siihen. Ulla alkoi suorittaa äitiyttä parhaansa mukaan. Nuoren äidin oma lapsuus loppui välittömästi, ja tilalle tuli vastuu ja pärjääminen.

Nykyään Ulla kertoo antaneensa kaikille anteeksi, vaikka hän olisi itse aikanaan aikuisilta tarvinnut tukea ja lohtua. Masennuksesta ja vaikeista oloista huolimatta hän pääsi yliopistoon opinto-ohjaajan antamien neuvojen avulla. Hän opiskeli sosionomiksi ja myöhemmin vielä sosiaalityöntekijäksi. Ullalla on ollut pitkä matka kuljettavanaan, sekä omien traumojen käsittelyssä.

Lapsuudessa liian varhain aloitettu äitiyden suorittaminen oli muuttunut koko elämän suorittamiseksi. Hän on kuitenkin kiitollinen siitä, että on saanut apuja vaikkakin aivan liian myöhään. Ennen kaikkea tärkeintä on ollut anteeksianto, varsinkin itselleen.

Lapsiäidit ovat olemassa vaikka heitä ei haluttaisi nähdä

Plan Internationalin Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo lapsiäitien olevan usein maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä. He joutuvat kamppailemaan varhaisen äitiyden tuomien haasteiden lisäksi köyhyyden, syrjinnän, lapsiavioliiton ja koulutuksen puutteiden kanssa.

Paula Suhonen suunnitteli vuonna 2017 äitiysvaatemalliston 12-vuotiaille. Mallistolla oli tarkoitus tuoda esille näkemys, kuinka useimmille naisille iloa herättävä raskausvatsa tarkoittaa miljoonille kehitysmaiden tytöille karua lapsuuden loppua.

Vaatteet eivät tulleet koskaan tuotantoon eikä myyntiin, kyseessä oli pelkästään markkinointikampanja. Tavoitteena oli kerätä varoja liian varhaisten raskauksien ja lapsiavioliittojen ehkäisyyn sekä tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen. Mukana kampanjassa oli valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja Plan.

Plan tukee ja kokee velvollisuukseen tukea tyttöjä käymään koulua ja saamaan sitä kautta itselleen ja lapsilleen paremman tulevaisuuden. Plan toimii lahjusvaroin, joka rahoittaa kansainvälisesti tyttöjen seksuaalikoulutusta, ehkäisyä, sekä tukemista kaikissa elämän osa-alueilla kautta maailman.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.