Kuinka tunnistaa synnytyksen jälkeinen masennus?

Kuva: Jenna Christina

Baby Bluesia eli synnytyksen jälkeistä herkistymistä esiintyy 50–80 prosentilla synnyttäneistä. Sen oireisiin kuuluu väsymys, itkuherkkyys, alakuloisuus ja nopeat mielialan muutokset. Joillakin oireet kuitenkin jatkuvat ja voimistuvat, jolloin voidaan puhua synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä, sillä 10–15 % äideistä sairastuu siihen.

Minusta tuntui, että minua ja vauvaa tuijotetaan ruuhkaisessa Prismassa. Toivoin niin, että vauvan syvä uni olisi ajoittunut kauppareissun ajalle, mutta hän alkoi itkemään aina juuri kaupassa. Minua hävetti niin paljon. Tuntui, että muut arvostelevat sitä, miksi vauvani huutaa eikä ole tyytyväinen. Pelotti, että ihmiset ajattelevat, että hänellä on jokin hätänä.

 

Sama tapahtui aina linja-autossa. Olisin niin toivonut, että vauva olisi nukkunut matkojen ajan, mutta juuri silloin hän alkoi itkemään kovaäänisesti. Tuntui, että häiritsimme muita matkustajia. Myös ulkona kävelylenkeillä vauvan herääminen ja itkeminen aiheutti voimakasta ahdistusta. Pelkäsin lähteä minnekään ulos vauvan kanssa itkun pelossa, vaikka kaikkihan vauvat itkevät.Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastunut äiti

Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä

Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireisiin kuuluu mm:

 • väsymys
 • uupumus
 • masentuneet ja alakuloiset ajatukset
 • ahdistus
 • ärtyneisyys
 • syyllisyyden ja huonommuuden ajatukset
 • erilaiset pelot (esim. vauvan satuttamisesta)
 • itsetuhoiset ajatukset

Olin nuori, kun tulin raskaaksi. Minulla oli epärealistinen käsitys synnytyksen jälkeisestä ajasta. Kuvittelin, että lapsen saaminen ei juurikaan muuttaisi elämää. Yllätyin eniten siitä, kuinka väsynyt olin katkonaisten öiden seurauksena. Tuntuu, ettei muistijälkiä ensimmäisistä kuukausista oikein ole. Lapsi muuttikin melkein kaiken, ja nuorta ihmistä se vähän shokeerasi.

Olin ilmeisesti sosiaalisen median ja blogien kautta saanut pumpulisen kuvan vauvavuodesta. Ajattelin, että vauvatulee olemaan vain positiivinen lisäys arkipuuhiin, mutta se muuttikin kaiken. Vauvasta tuli luonnollisesti tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen, ja omat tarpeet jäi toissijaiseksi. Minulla oli taipumusta suorittamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun, joten pian vauva-arki alkoi tuntua uuvuttavalta suoritukselta.

Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastunut äiti

Apua synnytyksen jälkeiseen masennukseen saa ensisijaisesti neuvolasta omalta terveydenhoitajalta. Lievät ja keskivaikeat masennukset hoituvat perusterveydenhuollossa. Hyväksynnän ja tiedon saaminen voi auttaa useimpia. Perheneuvolaan hakeutuminen voi olla suositeltavaa. Vaikeammissa tilanteissa potilas voidaan ohjata erikoissairaanhoitoon kuten esimerkiksi aikuispsykiatriselle poliklinikalle. 

Huomasin varsinaisen masennuksen merkkejä hetki synnytyksen jälkeen. Mielialani romahti ja päivittäiset askareet tuntuivat raskaalta. Tuntui, etten ollenkaan pääse tekemään niitä asioita, joita ennen tein. Sain apua neuvolan kautta perheterapeutilta sekä yksityiseltä psykiatrilta. Psykiatri määräsi minulle masennuslääkityksen, joka auttoi hurjasti jo ensimmäisen käyttöviikon jälkeen. 

Kasvuni äidiksi tapahtui pikkuhiljaa, ja vauvan kasvaessa asioista tuli koko ajan helpompia. Olen tyytyväinen, että hain apua ajoissa, jotta loput vauvavuodesta sain viettää terveenä ja jaksavana äitinä. Tätä myöten masennuksestani ei ehtinyt olla haittaa myöskään lapselleni.

Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastunut äiti

Vertaistuki on tilanteessa erityisen tärkeää. Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea. 

Äimä ry tarjoaa kattavasti erilaisia vertaistukipalveluita, joita voi käyttää useampaa yhtä aikaa:

 • vertaistukiryhmät
 • vertaistukipuhelin
 • ryhmächat
 • yksilöchat
 • tukiäititapaaminen
 • keskustelupalstat
 • tapahtumat

Lisätietoa Äimä ry:n palveluista löytyy osoitteesta aima.fi

Lähteet:

THL

Äimä ry

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)