Polyamoriset parisuhteet – mitenkäs ne lapset?

Polyamoriset parisuhteet – mitenkäs ne lapset?
Kuva: Tyler Nix

Perhemuotojen moninaisuutta ei osata vielä tilastoida täydellisesti. On tiedossa, että ihmiset ilmaisevat rakkautta eri tavoin, eikä mikään suhde ole samanlainen verrattuna toisiin. Siinä missä jotkut lapset elävät kahden isän tai äidin kanssa, saattaa jotkut lapset elää monen turvallisen aikuisen kanssa.

Mitä on polyamorinen suhde? Se on tahtoa ja kykyä olla suhteessa useampaan kuin yhteen henkilöön. Polyamoria ei ole sama kun avoin suhde, koska mukana on usein rakkautta ja voimakkaita tunteita, ei pelkästään seksiä.

Polyamorinen suhde on eräänlainen moniavioinen suhde, joka eroaa muista suhteista siinä, että mukana on useita ihmisiä – ei siis vain kahta.

New Yorkin suhdeasiantuntijan ja kirjailijan Susan Winter kertoo Independentille antamassa haastattelussa polyamoriselle suhteelle olevan tunnusomaista, että yksi kumppaneista on ns. pääkumppani. Jopa polyamoriset suhteet eroavat kuitenkin pariskunnittain. Näiden muiden kumppanien kanssa oleminen voidaan toteuttaa pariskunnassa tai itsenäisesti.

Joillekin ihmisille siis polyamorinen-suhde tarkoittaa sitä, että on suhteessa useisiin ihmisiin, mutta sillä on yksi pääpartneri. Joillekin muille polyamoria on mahdollisuus olla kahdessa, tai useassa täysin erillisessä suhteessa.

“Polyamorian perusfilosofia on, että seksuaalista rakkautta ei pidä rajoittaa monogamian rajoitteisiin, vaan ilmaista vapaasti ja täydellisesti”, Winter kertoi.

Kuinka moniavioinen suhde näyttäytyy lasten silmin?

Koska polyamoriset suhteet eivät noudata yhteiskunnassa totuttuja normeja, saattaa se aiheuttaa usein hämmennystä ulkopuolisille, varsinkin jos parisuhteissa on mukana lapsia.

Markus Ojalla, 35, on kahden kumppanin lisäksi kolme lasta. Hän kertoo LS jutussa miksei enää tyydy perinteiseen parisuhteeseen. Mies kertoo ihastuvansa todella helposti, ja nauttivansa rakastumisen tuomasta tunteesta. Oja kertoo etteivät polyt välttämättä tuo elämäntapaansa esiin esimerkiksi lastenneuvolassa. Hän kertoo polyperheissä kuvion toimivan erinomaisesti kun lapsella useita läheisiä ja turvallisia aikuisia ympärillään. Kyseessä on eräänlainen laajennettu perhe uusperheen tapaan.

Mtv uutisoi taannoin Cheyennestä joka kertoo elävänsä lapsiperhearkea miehen ja toisen naisen kanssa. Puolen vuoden seurustelun jälkeen Cheyenne alkoi haaveilla miehensäja toisen naisen kanssa perheenlisäyksestä. He päättivät, että sekä molemmat naiset yrittäisivät tulla raskaaksi miehelle.

Kuitenkin vain Cheyenne raskautui ja synnytti myöhemmin tyttövauvan. Perheen toinen nainen haaveilee edelleen lapsen saamisesta ja yritys jatkuu. Cheyennen mukaan jotkut ulkopuoliset ovat sanoneet, että kolmikon suhdekuviot ovat lapsille vahingollisia. Cheyenne on asiasta täysin eri mieltä, ja kertookin että heidän lapsensa näkevät vain kolme toisiaan ja lapsia rakastavaa aikuista. Ceyennen vanhin tytär kertoi pitävänsä siitä että hänellä enemmän rakastavia vanhempia mitä muilla.

Suomessa polyamorinen perhe-elämä on vielä harvinaista, ja muut parisuhteet pidetään usein erillään. Polyamoria – monisuhteisuus yhdistys haki kuitenkin monien vaiheiden kautta Seta ry:n jäsenyyttä saadakseen oikeutta polyamorisille.

Seta ry:n hallitus hyväksyi jäsenyyden yksimielisesti ja näin Seta ry pyrkii laajentaa tulevaisuudessa oikeutta kaikkien valita myös oma ihmissuhdeidentiteettinsä ja tapansa toteuttaa eettisesti ihmissuhteitaan.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.