Päiväkodeissa huomattua: norovirukset ja flunssat historiaa

Päiväkodeissa huomattua:  norovirukset ja flunssat historiaa
Kuva: Diana Polekhina

Päiväkodeissa tehtyjen havaintojen mukaan pikkulasten keskuudessa kiertävät nuhat ja vatsataudit ovat vähentyneet huomattavasti.

Ylen uutisen mukaan virustartuntojen pienet lukemat selittyvät koronaviruksen tehokkaalla torjunnalla. Samalla kun ihmiset pitävät koronaviruksen leviämisen takia etäisyyttä toisiinsa ja huolehtivat käsihygieniastaan, pääsevät myös muut taudit leviämään vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat, että esimerkiksi Kymenlaaksossa ei ole tänä vuonna todettu vielä yhtään norovirustartuntaa. Aikaisempina vuonna tartuntoja olisi ollut jo satoja.

Pyhtään varhaiskasvatuspäällikkö Mari Peltola kertoi Ylelle, että ilmiöstä saanee kiittää hyvää käsihygieniaa ja pienistäkin oireista kotiin jäämistä.

Infuenssakaudesta tai noroviruksista ei juuri tietoakaan

Koronan torjunnassa käytetyt suositukset maskeista ja käsihygieniasta on selväsi purrut myös muihin yleisiin virustauteihin.

THL:n tartuntatautirekisterissä on vain hyvin satunnainen merkintä jo nyt normaalisti laajallakin jylläävästä influenssakaudesta. Kaakkois-Suomessa influenssaa ei ole esiintynyt tähän mennessä lainkaan.

Vähäiset tartunnat ja olemattomat viruskaudet ovat ihan kansainvälinen ilmiö. Koko maailmassa on ollut vähemmän liikkeellä esimerkiksi influenssavirusta.

Nyt eletään myös norovirukselle yleisintä aikaa. Tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin on kirjattu toistaiseksi koko maassa vasta 67 norovirustapausta, vaikka juuri nyt talvella eletään erityisesti norovirukselle otollista kultakautta.

Päiväkotien henkilöstö ollut huolenaiheena

Etätyö on hyvä tapa vähentää koronan lisäksi myös muita tauteja. Päiväkodeissa työskentelee riskiryhmiin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja muuta henkilöstöä, joilla on usein myös perussairauksia.

Vaikka suurin osa varhaiskasvattajista ei pysty työskentelemään etänä, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto katsoo, että riskiryhmiin kuuluvat on hyvä vapauttaa etätöihin tai siirtää tehtäviin, joissa ei ole useita päivittäisiä ihmiskontakteja.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.