Vauva tulee taloon – pitäisikö vain luopua lemmikistä?

Vauva tulee taloon – pitäisikö vain luopua lemmikistä?
Kuva: Jimmy Conover

Monissa perheissä saatetaan pohdia ja jännittää vauvan tulon lisäksi sitä, miten lemmikki ottaa uuden tulokkaan vastaan. Voidaan myös stressata omaa jaksamista hoitaa vauvan lisäksi lemmikin kaikkia tarpeita.

Olisiko vain parempi helpottaa taakkaa ja etsiä lemmikille uusi koti? Vastaus on ehdottomasti EI. Mikäli perheessäei ole pahaa parantumatonta allergiaa tai muita vakavia sairauksia, Myanimalsin mukaan lemmikeistä on lapselle monenlaisia hyötyjä vauvasta nuoruuteen asti. Lemmikkieläin perheenjäsenenä vaikuttaa lapsen koko vastustuskykyyn myönteisesti, sekä antaa arvokkaita oppeja joita tarvitaan varmasti jossain kohtaa elämää.

Rautainen vastustuskyky

Lemmikit auttavat vahvistamaan lapsen vastustuskykyä. Eläimen kanssa aikaa viettävät vauvat altistuvat runsaalle määrälle bakteereja, jolloin lapsen vastustuskyky tottuu moniin mikrobeihin. Elimistö alkaa kehittyä vahvemmaksi ja luomaan suojelumekanismeja monia tartuntoja vastaan.

Varsinkin koirakodeissa karvaiset tassut kuljettavat lenkiltä kotiin valtavan määrän mikrobeja, joita ei kannata pelästyä. Esimerkiksi alle vuoden vanhat lemmikin kanssa elävät vauvat sairastavat kylminä vuodenaikoina vähemmän flunssaa kuin lapset, joiden perheessä ei ole eläintä. Tämä johtuu mikrobeihin tottuneesta vastustuskyvystä.

Lastenlääkäri ja lääketieteen tohtori Eija Bergrothin mukaan koiraperheissä elävä lapsi voi sairastaa tavallista vähemmän hengitystieinfektioita. Asia ilmenee Bergrothin väitöstutkimuksesta.

Koiraperheiden lapsilla oli myös vähemmän korvatulehduksia, ja he tarvitsivat vähemmän antibiootteja kuin lapset, joiden kotona ei ollut koiraa Eija Bergroth tutkimuksesta selviää.

Tavallinen korvatulehdus on yleinen riesa, mutta tutkimukset osoittavat, että varsinkin koirien kanssa elävillä vauvoilla on pienempi riski kärsiä välikorvan tulehduksista. Jos lapsella on luontaista taipumusta sairastaa korvatulehduksia, lemmikin ansiosta oireet saattavat jäädä lievemmiksi. Myöskään antibiootteja ei tarvita yhtä usein, kuin koirattomissa perheissä.

Vastuuta ja mielenterveyttä

Samassa kodissa eläimen kanssa asuessa lapsi oppii kohtelemaan eläintä oikein. Hellä käsittely ja eläimen tarpeiden huomiointi vaikuttaa positiivisesti lapsen psykologiseen kehitykseen ja jopa persoonallisuuteen. Lapsi oppii jo varhain kohtelemaan eläintä oikein sen syödessä ja nukkuessa.

Myanimalsin mukaan lapsi oppii lemmikin kautta vastuun ottamista ja ymmärtämään muiden tarpeita. Lisäksi fyysinen kontakti eläimeen antaa lapselle kosketuskokemuksia, joiden avulla hän voi kehittyä itsevarmemmaksi, sosiaalisesti kyvykkäämmäksi ja taitavammaksi kommunikoijaksi.

Lemmikki toimii myös aikuisille terapeuttisena otuksena. Isommatkin lapset saavat valtavan paljon hyvää lemmikeistä. Esimerkiksi ujon koululaisen lukuläksyt saattaa olla helpompi lukea lemmikille. Eläin ei tuomitse lukunopeutta tai arvostele.

Eläin voi tarjota yhteyden ympärillä olevaan maailmaan sellaisille lapsille, jotka kärsivät sosiaalisista ongelmista tai autismista. Lemmikit toimivat rakkaina ystävinä ja seuralaisina ihan koko perheelle.

Lemmikkikodeissa lapsilla on parempi impulssien hallinta. Tutkimuksen mukaan nämä lapset omaavat paremman itsetunnon ja muiden lasten kanssa paremmat sosiaaliset taidot. Kun kotona on lemmikki, lapsi saa nauttia sellaisen seurasta, joka rakastaa häntä sellaisena kuin hän on. Lemmikki ei pyydä vastapalveluksia, eikä esitä vaatimuksia. Lapsen tarvitsee vain osoittaa eläimelle samaa kiintymystä, jotta saa takaisin pyyteetöntä rakkautta.

Lue myös:

Mitä oikeasti tarvitaan, kun vauva tulee taloon?

Varhaiskasvattaja – vanhempi – varhaiskasvattaja -sanakirja

.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.