Kummi, kunnes kuolema meidät erottaa

Kummi, kunnes kuolema meidät erottaa
Kuva: Gardie Design & Social Media Marketing / Unsplash

Kummius on avioliittoakin vakavampi ihmissuhde, koska siitä ei voi hakea eroa eikä tehtävästä erottaa. Kummin valintaan ei kuitenkaan käytetä yhtä paljon aikaa ja energiaa kuin puolison valintaan, joten hutejakin tulee. Kehnon kummin kanssa ollaankin sitten jumissa puolin ja toisin, hautaan asti. Voiko väljähtäneeseen kummisuhteeseen saada vielä takaisin alun kipinää?

Olen itse se mammapalstojen parjattu kummitäti, joka unohtaa lapsen synttärit, loistaa poissaolollaan ja ostaa lapselle epäsopivia vaatteita lahjaksi. Sana ei kuitenkaan ole kiirinyt ja tähän luottotehtävään minua on pyydetty useamman kerran. Kummisuhteeni tuntuvat toistavan samaa kaavaa. Alun onnelliset kesäpäivät huvipuistossa vaihtuvat pian pakollisiin syntymäpäivävierailuihin ja lopulta postipaketteihin. Iskee kummimorkkis.

Jos olet mennyt valitsemaan lapsellesi kaltaiseni kehnomman kummin, voit nettiin nyyhkyttämisen sijaan itsekin vanhempana panostaa tähän suhteeseen. Kummin toiseksi tärkein tehtävä (heti kristillisen kasvatuksen jälkeen) on antaa lapselle aikaa ja huomiota. Simple as that, mutta monesti juuri tämä tehtävä jää lahjapakettien varjoon.

Lapseton kummi hukassa

Ilman alan koulutusta lapseton kummi on sinun ja Googlen armoilla, joten jelppaa vähän! Minulla ei ennen lasta ollut hajuakaan mitä vaikkapa 4-vuotiaan kanssa voi tehdä ja minne sen rääpäleen voi viedä? Pahin pelkoni oli kuitenkin, että jos lähden lapsen kanssa kaksin jonnekin, niin sille tulee varmuudella kakkoshätä just sillon! Osaako 4-vuotias jo pyyhkiä? En minä tiedä! Mitä jos joudun pyyhkimishommiin? En ehkä pysty. 

Vinkkaa kummille vaikkapa läheisestä kotieläinpihasta ja lähtekää yhdessä päiväretkelle. Kummin ahdistus hälvenee, kun hän tietää että vastuullinen vanhempi on mukana ja osaa hoitaa monenlaisia hätätilanteita. Kummi voi keskittyä lapsen kanssa hassutteluun ja vanhempaa virkistää aikuinen keskusteluseura. Kokemuksesta rohkaistuneena retkiä on jatkossa helpompi tehdä ilman esiliinaa.

Lapsellinen kummi himassa

Okapallot pyörivät perheellistä kummia kylään odotellessa. Ei näy, ei kuulu. Älä heti vedä hernettä nenään. Varsinkin pikkulapsiarki voi imeä ihmisen nopeasti syövereihinsä, joten vanhempi voi joutua olemaan useammin se aloitteellinen osapuoli. Kutsu itsesi kylään tai soitelkaa lapsen kanssa videopuheluita kummille. Nämä hetket voivat saada kumminkin havahtumaan siihen, kuinka ihana itseasiassa on viettää välillä aikaa jonkun muun kuin oman lapsen kanssa. 

Kummin kunnia ja vastuu

Kummisuhde on paitsi elinikäinen, mutta myös täysin järjestetty liitto. Vanhemmat valitsevat mielestään parhaan mahdollisen ehdokkaan omalle lapselleen eikä lapsi saa vaikuttaa asiaan lainkaan. Siksi kummin olisi suotavaa olla tuottamatta pettymyksiä lapselle. Aina kummin ja vanhempien väliset ihmissuhteet eivät kukoista tai kestä, mutta kummin suhde lapseen voi silti säilyä. Kummisuhdetta voi huoltaa samoin kuin parisuhdetta ja etäisemmistäkin ajoista nousta, kun viitsii nähdä hieman vaivaa. Ja miksei viitsisi, kun kummina saat olla jonkun pienen silmissä vaikka se cool täti, jonka luona yökyläily muistetaan vielä pitkään.

Avatar photo

Ihana piltintuoksuinen äiti

Entinen oman elämänsä Folke West, nykyinen leopardipöksyissä viihtyvä pienen pojan kotiäiti.