Kymmenen hankintaa jotka tekivät (kaksostemme) vauvavuodesta helpomman

Kymmenen hankintaa jotka tekivät (kaksostemme) vauvavuodesta helpomman

Teksti: Veera

Turvakaukalo, rattaat, vaatteita.. Mitä muuta vauvan kanssa tarvitsee? Mikä hankinta osoittautui aivan korvaamattomaksi?

Raskausaikana teimme kuten varmasti moni muukin vanhemmaksi ensimmäistä kertaa tuleva, eli tutkimme, mitä kaikkea mahdollista (ja mahdotonta) saattaisimme vauvojen kanssa tarvita. Näin vauvavuoden tultua päätökseen uskallan todeta, että hankinnat onnistuivat melko hyvin. Mikään ei jäänyt täysin käyttämättä, mutta muutama tarvike nousi ylitse muiden. Tässä siis meidän  vauvavuoden kymmenen tärkeintä hankintaa sattumanvaraisessa järjestyksessä. Uskon että näistä kaikista voi olla hyötyä myös yhden vauvan kanssa, mutta kaksosten kanssa ne osoittautuivat aivan korvaamattomaksi. Listalta jätin suosiolla pois itsestäänselvyydet kuten rattaat, turvakaukalot ja ne kymmenet harsot (joita oikeasti myös tarvitset). 

1. Untuvapussit vaunuihin

Vauva pukeminen on niin kovin työlästä, ja sitä saa tehdä parhaimmillaan useita kertoja päivässä. Mikä olisi siis näppärämpää kuin pussi, johon vauvan voi sujauttaa säästä riippuen sisä- tai välikerrosvaatteissa.

Käyttöaste: yhdestä kolmeen kertaan päivässä sairaalasta poistumisesta alkaen.

2. Mikrosterilointikupu

Mikä? Sellainen pohjallisen mikrokuvun näköinen pömpeli, johon laitetaan pestyt tuttipullot, tutit, rintapumpun osat ja loraus vettä. Sitten koko laitos mikroon eikä tarvitse pelätä unohtavansa tuttipullosoppaa liedelle.

Käyttöaste: vähintään kerran päivässä ensimmäiset neljä kuukautta.

3. Silikoniset ruokalaput

Ostimme ruokalappuja sen seitsemää sorttia, koska luulimme että osa niistä on koko ajan pesussa. Totuus on se, että 90% ajasta käytämme silikonisia ruokalappuja, koska ne on helppo huuhtaista, kuivattaa nurin päin ja lyödä tiskikoneeseen silloin tällöin. Nämä on myös reissun päällä huiput, koska ne voi pyyhkäistä vaikkapa wipesilla puhtaaksi.

Käyttöaste: kiinteiden aloituksesta lähtien, tällä hetkellä viidesti päivässä.

4. Kantoväline/-välineitä

Ensin oli kantoliina, sitten tuplareppu, rengasliina, kantoreppu, erilainen kantoliina… Myönnän, olen hurahtanut! Tässä asiassa vähälläkin pärjää, mutta halutessaan voi satsata ja hankkia erilaisiin tarkoituksiin erilaisia kantovälineitä. Kaksosten kanssa parhaaksi olen kokenut reppu + liina-yhdistelmän koska näin voimme puolison kanssa kantaa molemmat yhtä lasta tai tarvittaessa myös molempia yhtä aikaa.

Käyttöaste: muutaman viikon ikäisestä alkaen useita kertoja viikossa.

5. Pitkä kenkälusikka

Yllättävän monikäyttöinen kapistus! Ensinnäkin on suhteellisen välttämätön kenkien jalkaan saamiseksi heti kun mahalla alkoi olla kokoa, eli minun kohdallani siinä vähän raskauden puolen välin jälkeen. Toisen huikean käyttötarkoituksen sain vinkkinä: kun pitkän kenkälusikan pujottaa keittiön laatikoiden vetinen läpi (koukku eteenpäin) eivät pienet keittiöapulaiset pääse omia aikojaan tonkimaan laatikoita. Tosin minua on myös varoitettu, että pian siitä tulee apuväline ja miekka, mutta siihen asti aion riemuita!

Käyttöaste: Raskausaikana aina kenkiä laittaessa, sen jälkeen noin 8kk ikäisestä alkaen.

6. Laskutilaa vauvoille

Eli siis jotain mihin vauvan voi laskea päivällä hetkeksi. Perheestä ja omista mieltymyksistä riippuen näitä voi olla esim. sitteri, unipesä, Stoken newborn set ja leikkimatto. Meillä oli sittereitä kaksi ja muita edellä mainittuja yksi. Uskon että ilman unipesääkin olisimme pärjänneet, koska sen käyttöikä oli lyhyin. 

Käyttöaste: Heti kotiutumisen jälkeen useita kertoja päivässä noin puolivuotiaaksi asti.

7. Uudelleen suljettavat pakastepussit

Minähän sanoin että tällä listalla on vähän erikoisempiakin juttuja. Näitä näppäriä pusseja suosittelen hankkimaan useita eri kokoja, kaikille löytyy käyttöä ja niitä voi myös pestä. Tässä muutama käyttötarkoitus: Äidinmaidon ja lastenruokien pakastus, varavaatteiden ja vaippojen pakkaaminen hoitolaukkuun (pysyvät kuivana) ja sotkuton eli niin sanottu Minigrip-maalaus.

Käyttöaste: Useita kertoja viikossa jatkuvasti.

8. Äänikirjat tai mieluisat podcastit

Vauvan tai vauvojen kanssa on paljon hetkiä jolloin telkkarin katsominen ei onnistu, mutta kaipaisi jotain tekemistä. Näitä tilanteita on esimerkiksi vaunulenkit ja kotityöt

Tähän kohtaan ei ole välttämätöntä laittaa rahaa, koska podcasteja löytyy ilmaiseksi enemmän kuin ehtii kuunnella. Jos kuitenkin äänikirjat on enemmän sun juttu, niin se noin kymppi kuussa on hyvä panostus. Suosittelen myös hyödyntämään kaikkien äänikirjapalveluiden kokeilujaksot!

Käyttöaste: Suurimman osan hereilläoloajasta (ja ensimmäiset puoli tuntia nukahtamisen jälkeen) äitiysloman alusta alkaen.

9. Uudelleen täytettävät smoothiepussit

Nämä ovat liikkuvalle perheelle huippu hankinta! Pussiin voi laittaa esimerkiksi smoothieta, jogurttia, löysää puuroa tai sosekeittoa ja niistä voi syödä suoraan tai syöttää lusikalla. Pusseissa voi myös pakastaa ruokaa ja tiskikoneeseenkin ne voi lykätä. Toki kaupasta saa pussismoothieita- tai puuroja valmiina ja nekin on näppäriä!

Käyttöaste: Noin seitsenkuisesta eteenpäin vähintään kerran viikossa

10. Jättiharsot

Taisin aluksi sanoa, että harsot eivät pääse listalle mutta tämä onkin eri juttu. Tällaisella jättiharsolla (esim. 1-1,2m sivultaan) on puklun pyyhkimisen lisäksi niin paljon enemmänkin käyttötarkoituksia, että sellainen on meillä aina hoitolaukussa. Jättiharsoa on meillä käytetty kapalointiin, unipesän tai leikkimaton lakanana, hoito- tai leikkialustana reissussa, pyyhkeenä sekä pimennysverhona vaunuissa tai turvakaukalossa. Toki sillä voi myös tarvittaessa pyyhkiä kuolat, puklut tai pyllyn.

Käyttöaste: Syntymästä alkaen pikkuhiljaa vähenevissä määrin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Mitä oikeasti tarvitaan, kun vauva tulee taloon?

Kantoliinakoukku

Vauvanhoito-ohjeistuksen hurlumhei


Ruuhkavuodet suosittelee

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.