Kuukupille haastaja? Luonnonsieni-tamponi on kuin meikkisieni

Kuukupille haastaja? Luonnonsieni-tamponi on kuin meikkisieni
Kuva: Ava Sol

Kuukautiskuppi on kupin muotoinen kuukautissuoja jota käytetään sisäisesti keräämään kuukautisvuotoa. Kuukuppien käyttö ei ole vielä kovinkaan yleistä, mutta se on silti löytänyt paikkansa myös suomalaisten naisten keskuudesta. Mikäli asia kuukautisista ällöttää, Ruuhkavuodet toimitus suosittelee herkimpiä jättämään lukemisen tähän.

Karkea arvio kuukuppia käyttävistä naisista on muutaman vuoden takaa, mutta voisi päätellä niiden olevan yleistyneen kuukautisten hoidossa. Arviolta vain 10% suomalaisista naisista käytti kuukuppia vuonna 2018, ilmenee Nelosen helmiradion haastattelusta. Haastateltavana oli Lunette Oy perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen. Lunette on mukava ja ympäristöystävällinen, ja verkkosivujensa mukaan suomalainen testivoittaja.

Toinen suomalainen kuukuppivalmistaja on Kuopiolainen Nomai Oy. Yritys on tuonut markkinoille gynekologin suunnitteleman kuukupin, näin kilpailuetuna on naisen vahva anatomian tuntemus. Nomain tuotesuunnittelun takana ovat gynekologi, lääketieteen tohtori, dosentti Nonna Heiskanen ja sairaanhoitaja Mari Kosunen. Nomai Oy on kahden naisen kansainvälistä läpimurtoa tavoitteleva yritys joka haastaa naisterveysmarkkinoita ekologisella kuukupillaan.

Kuukuppi/Nomain Kuva: Nomaincup.com
Lunette Kuukuppi Violetti - koko 1 (pienempi) - Lunette
Kuukuppi/Lunette Kuva: Hyvinvoinnin.fi

Luonnonsieni-tamponi keräämään menkkoja?

Naisten kuukautisten hoidossa on uusi tapa, joka haastaa kuukupit. Somevaikuttaja Maria Nordin on yksi sienen kannattajista ja perään kuuluttajista.

Poseidon Luonnonsieni-tamponit 2kpl
Luonnonsieni-tamponi.
Kuva: Sopo verkkokauppa

Sopo verkkokaupassa on myynnissä Poseidonin luonnonsienitamponeja. Sivuston mukaan sienet ovat maailmankuuluja ja huippusuosittuja heidän keskuudessaan, jotka etsivät eettisempiä vaihtoehtoja kuukautissuojalle. Sieni asetetaan emättimeen kuten tavallinen tamponi, mutta sen voi pestä. Luonnon merisienet sisältävät synnynnäisiä entsyymejä ja mineraaleja, mitkä auttavat estämään hajujen, homeen ja tiettyjen bakteerien syntymistä.

Luonnonsienet ovat myös hypoallergisia koska ne prosessoidaan aina luonnollisesti, eivätkä ne sisällä keinotekoisia ainesosia, kemikaaleja tai toksiineja. Koska ne ovat äärimmäisen pehmeitä ja joustavia, ne eivät tietojen mukaan aiheuta ihoärsytystä.

Luonnonsienitamponi kestää käyttöä tietojen mukaan vuosikymmeniä. Sienitamponi asetetaan kuten kertakäyttötamponikin.

Sienet, joista tamponit tehdään ovat peräisin tunnetulta sienisaarelta nimeltään Kalymnos. Poseidon-sienien takana on paikallinen perheyritys. 

Luonnonsieni-tamponi pidetään puhtaana valuvan veden alla, jonka jälkeen ylimääräiset vedet puristetaan pois. Pesuvideon voi katsoa sivuston Instagramista.

Ruuhkavuodet toimitus