Teini testasi äitinsä lempileffat 90-luvulta

Teini testasi äitinsä lempileffat 90-luvulta
Kuva: Annca

Teksti: Nanna

Katsoimme teini-ikää lähestyvät tyttäreni kanssa muutaman mieleenpainuvan elokuvan 1990-luvulta. Ensimmäistä lukuun ottamatta elokuvien suositusikärajat vaihtelevat 11-12 vuodessa. Pisteytimme leffat kouluarvosanoin. Valitsimme leffat yhteisen mielenkiinnon perusteella. Nämä leffat äitikin jaksoi katsoa uudelleen ja teini suostui katsomaan.

1. Yksin kotona (v. 1990)

Tämän hyväntuulisen, jouluaiheisen elokuvan olen nähnyt useita kertoja. Viimeksi katsoimme sen yhdessä koko perhe. Elokuvassa ei ole ikärajaa, joten se soveltuu vähän pienemmillekin. Lukutaidosta on apua, sillä elokuvassa ei suomea puhuta. Toki elokuva on jossakin määrin raaka ja suorastaan kannustaa väkivaltaisiin tekoihin. Meillä tosin lapset nauroivat sitäkin räkäisemmin, mitä enemmän konnat saivat turpiinsa.

Teinin arvio: 9, hauska ja jouluinen elokuva, jossa on mukana jännitystä. Jännitystä saisi olla enemmänkin. Elokuva vaikuttaa vähän vanhanaikaiselta.

Äidin arvio: 8 1/2

2. Jurassic Park (v. 1993)

Jylhät maisemat ja hieno musiikki, ripaus mennyttä aikaa, uskomattomat dinot, ihmisen ahneus ja piittaamattomuus – näistä aineksista on tehty Jurassic Park. Voin sanoa rakastavani tätä elokuvaa ja sen kaikkia jatko-osia, jotka olen nähnyt moneen kertaan. Odotan jo innolla seuraavaa osaa, jonka on tarkoitus saada ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna.  Olin siis todella innoissani, kun pääsin katsomaan tämän elokuvan tyttäreni kanssa.

Teinin arvio: 9+, sopivan jännittävä elokuva. Oli kiva nähdä dinosauruksia. Hienot maisemat. Elokuva sisälsi myös hauskoja kohtauksia.

Äidin arvio: 10-

3. Forrest Gump (v. 1994)

Tom Hanksin esittämä Forrest Gump on toisaalta hieman säälittäväkin hahmo, mutta pystyy huikeisiin suorituksiin ja hänen tarinansa jää monessa mielessä historian kirjoihin. Elokuvassa sivutaan esimerkiksi koulukiusaamista, Vietnamin sotaa, urheilua, AIDS:a ja siinä on rakkaustarina – kaikille vähän jotakin. Itse olen nähnyt elokuvan ensimmäisen kerran yläasteikäisenä. Näin aikuisena sen näkee vähän eri silmin kuin silloin.

Teinin arvio: 9 1/2, elokuva oli todentuntuinen, sillä siinä oli sotaa ja menneisyydessä oikeastikin tapahtuneita asioita. Tämäkin elokuva tuntui jännittävältä.

Äidin arvio: 9 1/2

4. Titanic (v. 1997)

Titanic on ainoa elokuva, jonka olen käynyt kahdesti katsomassa elokuvissa. Elokuva teki minuun niin suuren vaikutuksen, että kirjoitin siitä jopa esseen lukioaikana. Titanicin rakkaustarina on kaikessa traagisuudessaan koskettava. Elokuva on jollakin tavalla myös painostava ja lohduton.

Teinin arvio: 10, Titanicin uppoamistarina perustuu tositapahtumiin. Elokuva oli hyvällä tavalla ahdistava: pelkään itse ahtaita paikkoja, joissa on vettä. Oli jännittävä katsoa elokuvaa. Elokuvan rakkaustarina ei ollut niin paha kuin yleensä leffoissa.

Äidin arvio: 10-

5. Cast Away (v. 2000)

Tom Hanks oli minun nuoruuteni suurimpia sankareita. Hän tekee vahvan ja uskottavan roolisuorituksen myös tässä elokuvassa. Elokuvan selviytymistarina kaikessa yksinkertaisuudessaan on huikea. Elokuvassa on jotakin samaa kuin Piin elämä -elokuvassa (v. 2012). Piin elämän olen myös katsonut tyttäreni kanssa.

Teinin arvio: 10-, oli mielenkiintoista seurata päähenkilön selviytymistä autiolla saarella. Elokuvassa oli sekä hauskoja että vähän ällöjäkin kohtauksia. Elokuvan loppu oli tyhmä, kun siinä ei tarkkaan selvinnyt, miten päähenkilöiden suhteen käy.

Äidin arvio: 9 1/2

Lasten kasvaessa mahdollistuu monia uusia asioita myös leffojen saralla. Meitä odottavat James Bond ja India Jones, Linnut ja Psyko, Tuulen viemää, Gladiaattorit, Taru sormusten herrasta ja monet monet muut!

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tässä on listattuna jouluviikon perhe-elokuvat


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.