Allergiat, raudanpuute, refluksi ja monet muut: ”Miksi apua on niin vaikeaa saada?”

Allergiat, raudanpuute, refluksi ja monet muut: ”Miksi apua on niin vaikeaa saada?”
Kuva: Nik Shuliahin

Teksti: Heidi

Aluksi haluan sanoa, etten kirjoita tätä parjatakseni terveydenhuoltoa. Olemme todella onnekkaita, että meillä on näin hyvä ja toimiva järjestelmä. On kuitenkin muutama asia, joihin ei tunnu saavan hoitoa (ellei tiedä mistä sitä etsiä). Tämä väite perustuu omiin sekä lukuisten muiden kokemuksiin.

Vanhempana ei ole mitään pahempaa, kuin että huolta omasta lapsesta ei oteta tosissaan. Pahimmillaan oireita vähätellään tai niitä väitetään jopa kuvitelluksi. Tai sitten se perinteinen ”tämä on täysin normaalia”. Missä maailmassa se on normaalia, että vauva vain itkee jatkuvasti ja oksentaa kaaressa useita kertoja päivässä? Tai se, että vauvan kakka on viikko- tai kuukausitolkulla pelkkää vettä? Kun apua ei saa, moni vanhempi (itseni mukaan lukien) on tässä vaiheessa täysin turhautunut. Usein onkin pakko turvautua Googleen tai hakea apua muuta kautta. Painotan, että lapsen hoitoa ei missään nimessä tule jättää netin varaan, mutta apua sieltä löytyy – esimerkiksi Facebookin vertaistukiryhmissä voi saada omille vaistoille vahvistusta, suosituksia asiantuntevista lääkäreistä sekä vertaistukea. On uskomattoman huojentavaa, kun tulee vihdoin kuulluksi ja nähdyksi.


Alle on listattuna muutama Facebookin vertaistukiryhmä, joista on itselleni ja lukuisille muille ollut korvaamaton apu:

  • Allergialapset vertaistukiryhmä
  • Imetysdieettaajat
  • Lasten raudanpuute ja raudanpuuteanemia
  • Refluksilapset (Refluksilapset Ry)
  • Vauvan kireä kielijänne/tukiryhmä

Tämä on sinulle, jonka vaisto sanoo ettei kaikki ole hyvin: Uskalla kysyä ja kyseenalaistaa. Hae vertaistukea ja tietoa. Muista, että muut eivät tunne lastasi kuten sinä. Omaa vaistoa kannattaa aina kuunnella, sillä on ihmeellistä miten usein se osuukaan oikeaan.

Kiinnostaisiko sinua myös

Vauvan allergiat ja refluksi raastavat vanhempia – “On kamalaa olla neuvoton”


Ruuhkavuodet suosittelee

Heidi

Kahden pienen lapsen kotiäiti sekä yhden miehen vaimo, joka haaveilee omasta pihasta ja pitkistä hermoista. Suklaan suurkuluttaja. Empaattinen ihminen, joka ei ota elämää liian vakavasti."Olkoon kahvisi yhtä vahvaa, kuin lastesi tahto."