Hei hallitus, puhutaanko hetki hoitovapaasta ja tasa-arvoisesta vanhemmuudesta!

Hei hallitus, puhutaanko hetki hoitovapaasta ja tasa-arvoisesta vanhemmuudesta!
Kuva: Markus Spiske

Teksti: Pikku Myytinmurtaja

Työskentelen terveydenhuoltoalalla. Kun jäin äitiyslomalle, määräaikainen työsopimukseni päättyi sen aikana ja sitä ei jatkettu. Otin luottamusmieheen yhteyttä ja siihen se asia jäi, tuli itsellekin kaikkea muuta niin en jaksanut asiaa sen enempää ajaa ja en ollut varma haluanko sen työpaikan takia käydä sen taistelun.

Kun tuli hetki päättää kuka jää lapsen kanssa hoitovapaalle niin valintaa ei juurikaan tarvinnut miettiä, koska itselläni ei ollut työpaikkaa. Ja siitä lähti se naisen euro murenemaan.

Olen ammattini puolesta sinänsä onnekas, että keikkatyö on mahdollista ja työtä on ollut tarjolla. Olen voinut tehdä keikkatyötä hoitovapaalla ja pysyä ammatillisesti kärryillä. Tätä ei kyllä kukaan huomaa, koska olen määritelty kotiäidiksi. Määräaikaisella, kun on aivan eri lähtökohdat työkentällä verrattanu vakituiseen työtekijään, joka voi olla perhevapailla vaikka kymmenen vuotta ja työpaikka häntä odottaa! Sitten se määräaikainen saa luvan lähteä, kun on sen ajan tehnyt tämän ihmisen perhevapaasijaisuuksia.

Nyt hoitovapaan päättyessä, pohdimme jatkoa. Kuinka yhdistämme työn ja lapset tästä eteenpäin?

Ehdotin puolisolleni, joka on miesvaltaisella alalla teollisuudessa, että hän yrittäisi saada lyhennettyä työaikaansa. Ajatukseni oli, että voisimme molemmat tehdä niin sanottua 80 prosenttista työaikaa, josta työnantaja voi kieltäytyä vain, jos vapaan pitäminen aiheuttaa työnantajan toiminnalle vakavaa haittaa. Minä saisin lisättyä työtuntejani, puoliso saisi vähentää niitä ja lasten ei tarvitsisi olla niin paljon päivähoidossa. Perheemme tekemät työtunnit pysyisi samana, mutta tasattaisiin niitä puolisoiden kesken kuten myös lasten kanssa viettämäämme aikaa. Täydellistä. Tasa-arvoa ja mukavaa perhearkea. Yhteiskunnallisesti todella upeeta!

Ja kappas. Puolison työnantaja ei lähtenyt tähän mukaan. Ilmeisesti 3-vuorotyötä tekevä tehdastyöläinen on niin merkittävä ihminen, että työajan lyhennys lasten vuoksi aiheuttaa vakavaa haittaa toiminnalle! Ihmeellisesti sairaalamaailmassa me mammat pyöritetään sitä lafkaa illat, yöt ja viikonloput eikä meidän lyhennetty työaika aiheuta haittaa merkittävästi muuta kuin tilin saldolle!

Kyllä kyrsii. Jatkamme nyt sitten tällä mallilla, että minä teen lyhyempää työaikaa perheemme yhteisen hyvinvoinnin vuoksi. Tämän teen ihan vapaaehtoisesti ja mielelläni, mutta ihmetelläänko vielä oikein yhteen ääneen miksi se naisen euro onkaan pienempi!

Toivottavaa toki on myös, että puoliso pysyy rinnalla vielä mahdollisina eläkepäivinänikin kun maiskuttelen ikeniäni sillä kansaneläkkeellä. Hampaattomanakaan en varmasti kadu sitä, että uhrasin ne eurot viettääkseni aikaa lasteni kanssa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Pikku Myytinmurtaja

Satunnaisesti työssäkäyvä Mullantuoksuinen kotiäiti ja tolkun ihminen. "miksi mennä sieltä missä aita on matalin, kun voi mennä sieltä missä sitä ei ole ollenkaan"