Suomalaisia odottaa lapseton tulevaisuus

Suomalaisia odottaa lapseton tulevaisuus
Kuva: Tuva Mathilde Løland

Päivän lehti uutisoi, että nykyisten syntyvyyslukujen valossa jo kymmenen vuoden kuluttua Suomessa on yli 50 000 alle kouluikäistä lasta vähemmän kuin nyt.

Konsulttiyhtiö MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro on osallistunut aktiivisesti lapsikatoon liittyviin keskusteluihin, ja vetoaakin Työeläke-lehdessä päättäjiin jotta tilanne otettaisiin vakavasti.

Aron mukaan ensimmäinen ongelma on syntyvyyden aleneminen ja lasten määrän väheneminen.

– Ymmärretäänkö oikeasti, kuinka isosta muutoksesta on kyse? Väestöennusteen perusteella meillä on vuonna 2030 noin 56 000 alle kouluikäistä lasta vähemmän kuin nyt. Ala- ja yläkouluikäisten määrä vähenee 96 000:lla, Aro toteaa.

Toinen ongelma on iäkkäiden määrän voimakas kasvu, kolmas työikäisten määrän väheneminen ja neljäs entisestään kiihtyvä muuttoliike maan sisällä.

Miten lapsia saataisiin syntymään enemmän?

Aro toteaa Päivän lehden mukaan Työeläke lehdessä, että väestöpolitiikka on siitä hankala kokonaisuus, että se vaikuttaa lähes kaikkeen tekemiseen yhteiskunnassa.

– Valitettavasti väestöpolitiikka ei kuitenkaan kuulu selkeästi oikein kenenkään vastuulle hallinnossa. Asioiden hoitaminen on pirstoutunut eri ministeriöihin ja tavoitteisiin, vaikka kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan työelämään muutoksia ja entistä lapsi- ja perhemyönteisempää politiikkaa, kertoo Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

– Joskus 20 vuoden päästä yhteiskunta alkaa maksaa hintaa, kun työikäinen väestö jatkuvasti vähenee, kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki toteaa.

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoi Ylen haastattelussa, että Perhevapaiden uudistukseen ladataan paljon odotuksia. Uudistusta pidetään jopa keskeisenä syntyvyyden laskun lieventämisessä etenkin niissä perheissä, joissa harkitaan useampien lasten saantia. Taloudellinen tilanne, lastenhoito ja sopivan asuinolojen löytyminen mietityttää monissa perheissä.

Pidemmät vanhempainvapaat ja joustavammat tavat yhdistää perhe-elämä työelämään on perheiden toivelistalla. Myös laajempi mahdollisuus opiskella, sekä isien aktiivisempi osallistuminen lasten hoitoon ovat myös hyvin tarpeellisia.

Rotkirchin mukaan syntyvyyttäei kuitenkaan saada nousuun huolipuheella, vaan lapsen on oltava perheeseen todella toivottuja ja kaivattu.

Asiasta kertoo: Päivän lehti, Yle

Lue myös: Päiväkodeissa huomattua: norovirukset ja flunssat historiaa

Kuinka tunnistaa synnytyksen jälkeinen masennus?

Asiantuntijoiden neuvot lapsen rahankäytöstä – Ei pilata lapsia rahalla


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.