Kirjaesittelyssä Ella ja kaverit etäkoulussa: Me selviämme yhdessä!

Kirjaesittelyssä Ella ja kaverit etäkoulussa: Me selviämme yhdessä!

Kaupallinen Yhteistyö: Tammi

Meillä lapsille luetaan joka päivä. Ella ja kaverit etäkoulussa -kirjan luimme iltasatuna neljässä illassa. Usein luemme kirjoja, jotka ovat tuttuja omasta lapsuudestani. Tämä kirja kuvaa hyvin nykyhetkeä ja tulee varmasti jäämään lapsilleni mieleen. Kun he aikanaan lukevat kirjaa esimerkiksi omille lapsilleen, voivat he samalla muistella näitä erityisiä aikoja, joita nyt elämme.

Ella ja kaverit etäkoulussa on Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarjan tuorein osa. Juuri ilmestynyt kirja viittaa jo nimensäkin puolesta etäkouluun.  Kirjassa osallistutaan myös tutulta kuulostavaan kykykilpailuun, tuskaillaan tietotekniikan kanssa ja ennen kaikkea etsitään yhdessä ratkaisuja eteen tuleviin ongelmiin.

Vaikka kyseessä on kirjasarjaan kuuluva teos, toimii kirja hyvin myös itsenäisenä osana. Meillä on aiemmin luettu joitakin Ella-kirjoja, mutta hyvin pääsimme Ellan ajatusmaailmaan sisään, vaikka edellinen osa olikin jäänyt lukematta.

Kirjan päähenkilöitä ovat kolmatta luokkaa käyvä Ella sekä hänen luokkakaverinsa. Jokainen lapsi löytää varmasti oman samaistuttavan hahmonsa kirjasta. Ella toimii kirjan minä-kertojana. Samppa tykkää todella paljon supersankareista, Pukari nallekarhustaan. Tuukka taas on erittäin älykäs ja Hannassa on keksijän ainesta. Kirjasta löytyvät myös Tiina, joka haluaa ainakin pelastaa valaat ja Pate, johon Ella taitaa olla vähän ihastunut.  Ellan luokan opettaja vaikuttaa oppilaiden keskuudessa varsin pidetyltä. Sampan äiti sen sijaan on hieman erikoinen. Hänen väitetään tekevän Sampan läksytkin. Hän on myös erityisen tarkka turvaväleistä: niitä mittaillaan silloinkin, kun opetus on etänä järjestettyä.

Kuvituskuva: Anni Nykänen

Kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun opettaja päättää osallistua television Talitintti-kykykilpailuun. Myös oppilaat päättävät osallistua, sillä opettaja ei heidän mukaansa voi voittaa ellei joku ensin häviä hänelle. Heidän on siis yritettävä esiintyä mahdollisimman huonosti. Oppilaat eivät ole kovin vakuuttuneita opettajan erityistaidosta, joka yllättävää kyllä on opettaminen!

Kesken kilpailun maailmaan iskee kuitenkin tuntematon virustauti ja kaikki kiva perutaan. Koronavirus mainitaan kirjassa nimeltä vain yhden kerran, mutta viittaukset lentokenttien sulkemiseen, etäkouluun ja turvaväleihin ovat sen verran tarkkoja, että pienempikin lukija ymmärtää, mistä tässä on kyse.

Koronavirusta ei kuitenkaan esitellä kirjassa pelottavalla tavalla. Lukijaa jännittää enemmän, miten opettajalta onnistuu etätuntien pito, miksi Erkki eksyy oppilaiden WhatsApp-ryhmään, saako Sampan äiti ajoissa läksyt tehtyä tai miten kykykilpailun käy.

Kuvituskuva: Anni Nykänen

Selvää on se, että kavereita ja kaikkea normaalia tulee ikävä. Onneksi ulkona voi nähdä, kun on turvavälit kunnossa. Lapselle voi kirjan avulla kertoa, miten hienoa kuitenkin on, että ympärillä on tärkeitä ihmisiä, vaikkei aina voisikaan nähdä ja halata. Kirja antaa myös lohtua siihen, että jonakin päivänä kaikki on hyvin.

“Yksin emme pärjää, mutta yhdessä me olemme voittajia.  Ja pian koittaa se aamu, jolloin taas kävelemme ulos ja annamme auringonsäteiden lämmittää paljaita, kalpeita kasvojamme…”

Kirjassa kuvataan etäkoulun tuomia haasteita. On helppo muistaa, millaisia tunteita viime kevään etäkoulu aiheutti monessa perheessä. Ellastakin tuntuu, että hän viettää kaiken aikansa omassa huoneessaan. Ella ikävöi pulpettiaan, kouluruokaa ja kavereita. Koko perhe on yhdessä aamusta iltaan. Äiti tekee töitä kylpyhuoneessa, isä vaatehuoneessa. Etäopetuksessakin on haasteensa. Kesken opetuksen tietokone jämähtää ja ruudussa näkyy vain opettajan pysähtynyt kuva. Ellalle ja kavereille jää epäselväksi, mitä pitikään mitata.

Kuvituskuva: Anni Nykänen

Kirjassa on paljon hauskoja kohtia. Tuukan kuvailu kurjista sai minutkin nauramaan ääneen: kurki, nostokurki, nälkäkurki, kurkihirsi… Ja isompaa lasta nauratti etenkin Tuukan esitelmä taudeista: “…vauvakuumeeseen sairastuneille tulee niin kuuma, että he haluavat heittää vaatteensa pois.”

Kirja soveltuu hyvin yli 6-vuotiaille, jotka jo saavat juonesta hyvin kiinni. Alakouluikäinen lukee kirjaa itsekseenkin. Kirjaa voi lukea myös yhdessä. Hiljattain lukemaan oppinut lapseni halusi ehdottomasti lukea kuvatekstit. Kirjan sivumäärä 88 ei tunnu pahalta määrältä. Fontti on sopivan kokoista ja kirjassa on paljon kuvia ja piirroksia.

Olemme kaikki eläneet poikkeuksellisissa oloissa jo vuoden päivät. Ella etäkoulussa -kirjan avulla voi lapselle selittää, että elämme erityisiä aikoja, mutta asiat järjestyvät kyllä. Kirjassa on selkeä opetus: Tulemme muistamaan tämän koko ikämme. “Ennen kaikkea me kuitenkin muistaisimme sen, että me selvisimme. Yhdessä, sillä me emme ole yksin.”

Ella ja kaverit etäkoulussa saatavilla Suomalainen.comissa

Teksti: Timo Parvela

Kuvitus: Anni Nykänen

Kustantaja: Tammi

Julkaisu: helmikuu 2021

Sivuja: 88

Sarja: Ella ja kaverit, osa 33

Teksti: Nanna


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.