Li Andersson joutui luopumaan ennakko-oletuksistaan vauva-arkea kohtaan: ” Yhtäkkiä olin todella itkuinen, hajalla ja huolissani”

Li Andersson joutui luopumaan ennakko-oletuksistaan vauva-arkea kohtaan: ” Yhtäkkiä olin todella itkuinen, hajalla ja huolissani”
Kuva: Verne Ho

Li Anderssonille ja hänen puolisolleen Juha Pursiaiselle syntyi viime joulukuussa tyttövauva Ava. Li on joutunut pyörtämään monet ennakkoluulot jo heti alkumetreiltä lähtien. Varsinkin tunnemyrskyt tulivat täytenä yllätyksenä.

Vaikka Li nauraa toistavansa vanhaa viisautta, jossa vanhempien mielestä juuri heidän lapsensa on maailman älykkäin ja söpöin ja mahtavin, oli mukana myös uusia ennalta aavistamattomia asioita.

– Yhtäkkiä olin todella itkuinen, hajalla ja huolissani, kertoo Li MeNaisille.

Uuteen ihmiseen liittyvän tunnesiteen luomisen helppous tuli yllätyksenä. Oletus siitä, että tutustuminen uuteen tulokkaaseen olisi haastavaa, oli kumottu heti alkuunsa. Sen sijaan lapsen syntymisen jälkeen tunnekuohut yllättivät.

– Kun synnytyksen aika sitten tuli, minulle oli haastavampaa käsitellä se valtava emotionaalinen myrsky. Olin tottunut tietämään, miten reagoin tilanteissa, mutta tämä kokemus olikin ihan muuta. Yhtäkkiä olin todella itkuinen, hajalla ja huolissani – miljardi erilaista tunnetta vyöryi päälle samaan aikaan.

Toinen jännittävä asia oli Anderssonille työstä pois jäänti. Ura on ollut iso osa koko identiteettiä vasemmistoliiton puheenjohtajalle, ja tauko olisi ensimmäisen kerran edessä.

– Ura on ollut iso osa minua ja tekemisiäni. Olin miettinyt, seuraisiko töiden jättämistä hirveä identiteettikriisi ja miten vauvakuplailu sopisi luonteelleni. Kriisiä ei kuitenkaan tullut ennen synnytystä eikä se ole iskenyt vieläkään, kertoo Andersson.

Äiti saattaa pelästyä omia tuntemuksiaan ja kieltää ne tietämättä, että se kuuluu asiaan

Synnytys on ainutlaatuinen fyysinen ja psyykkinen tapahtuma, johon liittyy paljon erilaisia tunteita. Tuoreen äidin mieliala saattaa vaihdella paljon, itkuherkkyyttä, väsymystä ja alakuloisuutta esiintyy 50-80 prosentilla synnyttäjistä, selviää Espoon kaupungin perhepalveluista. Lapsen syntymää pidetään usein maailman onnellisimpana tapahtumana, mutta välillä omat tuntemukset ovatkin ristiriidassa odotuksiin.

Äiti saattaa pelästyä omia tuntemuksiaan ja kieltää ne tietämättä, että se kuuluu asiaan. Yleensä tämän kaltainen herkistyminen on ohimenevää ja lieväoireista, mutta joskus se saattaa edetä synnytyksen jälkeiseksi masennukseksi. Sen takia on tärkeää, että äiti uskaltaa puhua ja näyttää tunteensa avoimesti puolisolleen ja läheisilleen, eikä salaa ristiriitaisia tunteitaan. Puolison tuki ja rauhallinen suhtautuminen synnyttäneen äidin nopeisiin mielialan muutoksiin vähentää turhien yhteentörmäysten syntymistä rankkoina ensiviikkoina kotona sekä lisää varmuutta ja luottamusta siitä, että yhdessä tästä selvitään.

Baby blues

Terveyskirjasto kertoo synnytyksestä palautumiseen ja imetyksen käynnistymiseen liittyvien hormoneiden olevan läheisessä yhteydessä äidin mielialaan.

Hormonit ovatosa monimutkaista fyysispsyykkistä kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on käynnistää äidin ja vauvan välisen kiinnittymisen ja kiintymyksen jatkumo.

“Itkupäivä”

Muutama päivä synnytyksen jälkeen, kunamito alkaa nousta äidin mieli on hyvin herkistynyt. Päivää kutsutaankin kansanomaisesti “itkupäiväksi”. Ensi päivien ja viikkojenkin ailahtelevaa mielialaa kuvataan nimikkeellä baby blues, erotuksena synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tällainen mielialojen vaihtelu ja jopa melko kaoottinen tunnetila on normaalia pian synnytyksen jälkeen.

Synnytys on kokemuksena niin intensiivinen, että pelkästään kokemuksen työstäminen ja uuden perheenjäsenen vastaanottaminen saavat mielen käymään ylikierroksilla. Synnytyksen vaiheet kertautuvat mielessä yhä uudelleen ja äidistä tuntuu tärkeältä kertoa synnytyksen kulusta läheisille ihmisille. Ajattelemalla ja puhumalla synnytyksestä äiti jäsentää ja käsittelee fyysisesti ja psyykkisesti voimakasta kokemusta osaksi omaa elämäntarinaansa.

Ensimmäiset päivät ja viikot on hyvä rauhoittaa ulkopuolisilta kuormitustekijöiltä mahdollisimman hyvin, jotta äiti saisi rauhassa työstää synnytyskokemustaan, keskittyä vauvaan tutustumiseen ja imetyksen aloitukseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkelit:

Ex-uupunut äiti Anni Arola

Omatunto se on huonokin omatunto

Vuoden jälkeen uskon jo itsekin ettei ole mitään hätää


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.