Veronmaksaja ja päiväkotilapsen isän mielipide: Varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkatasoon reipas nosto

Veronmaksaja ja päiväkotilapsen isän mielipide:  Varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkatasoon reipas nosto
Kuva: Tanaphong Toochinda

Seuran artikkelissa toimittaja ja kahden pienen lapsen isä Jukka Vuorio kirjoittaa varhaiskasvatusalan olevan ammattilaisille päivittäistä haasteista selviytymistä. Vuorio pohtii, koska henkilökunnan palkkojen korotus nähdään hyvinvointivaltiossamme?

Isä kertoo kiitollisuudestaan varhaiskasvatusta ja siellä työtään tekeviä ammattilaisia kohtaan. Vuorio vie joka arkiaamu 3,5-vuotiaan poikansa päiväkotiin. Isä kokee päiväkodin olevan enemmän, kun vain mahdollistaja vanhemman työssäkäynnille. Kiitollisuus kumpuaa siitä, että hänen lapsi saa olla mukavien, luotettavien ja osaavien varhaiskasvattajien hoivassa.

Vastassa on isoa vastuuta kantavia ammattilaisia laulun, leikin, jumpan, ulkoilun, ruokailun, ja monen muun aktiviteetin voimin. Kaiken ohessa opetellaan sosiaalisia taitoja ohjatustija omatoimisesti, sekä tunnetaitojen ilmaisuja.

Haasteista huolimatta joustavaa ja osaavaa kasvatusta

Vuorion mielestä päiväkodeissa kärsitään tällä hetkellä monenlaisista haasteista. Suuret ryhmäkoot, kuormittava työ ja alhainen palkkatasovastuuseen ja työmäärään nähden kuormittaa henkilöstöä.

Isän näkökulmasta tämä kaikki ei kuitenkaan ole näkynyt hänen lapsensa arjessa. Se tarkoittaa, että nykyinen henkilökunta venyy jatkuvasti resurssipulasta huolimatta kiitettävään lopputulokseen.

“Päiväkotien nykyinen henkilökunta venyy jatkuvasti resurssipulasta huolimatta kiitettävään lopputulokseen. Toivottavasti ei kuitenkaan äärirajoille”, kertoo Jukka Vuorio artikkelissaan.

Isä vaatii emmän palkkaa aarteidemme vartijoille

Ennen venymistä äärimmilleen, olisi Vuorion mielestä paikallaan varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkatason reipas nosto. Päiväkoti ei ole perheille täysin maksutonta palvelua, mutta hoitomaksu on ehdottomasti parasta, mihin isä voi kertomansa mukaan rahansa käyttää.

Näin korona-aikana päiväkodin merkitys on vain kasvanut. Kevät 2020 muistetaan aikana jolloin päiväkodit olivat käytännössä kiinni noin kuukauden ajan. Se oli aikaa, jolloin lapset olivat kotihoidossa, ja monessa lapsiperheessä herättiin arvostamaan päiväkoteja.

“Esimerkiksi meidän perheemme etätyöaikuisista toisen piti jatkuvasti olla kaksivuotiaan seurana jo ihan hänen oman turvallisuutensa vuoksi”, kertoo Vuorio.

Edelleen, vuotta myöhemmin, yhteiskunta rimpuilee koronan kanssa

Kun alkuvuodesta 2021 koronatilanne alkoi käydä taas kuumana, näyttää tuleva kevät olevan täynnä rajoituksia. Toimittaja-isä, ajatteli kestävänsä mitä tahansa rajoituksia, kunhan ei vaan pitäisi samaan aikaan tehdä etätyötä ja paimentaa jälkikasvua.

“On nähkääs niin, että vaikka sitä ihminen kuinka tykkäisi sekä lapsistaan että työstään, ei niitä oikein yhtä aikaa voi parhaalla mahdollisella tavalla hoitaa”, toteaa Jukka Vuorio.

Palkkoihin annettiin jo korotus 2019, mutta kuinka suuri

Ammattilaisia todella rasittaa palkkaus, joka ei vastaa työn todellista vaativuutta, kertoo JHL:n pääluottamusmies Anita Vihervaara. Hän on toiminut Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa JHL:n pääluottamusmiehenä vuodesta 2016 saakka. Helsinki nosti vuonna 2019 varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja 175 eurolla kuussa. Lastenhoitajille tipahti vain 25 euron korotus kuukaudessa.

– Minä ainakin kuvittelin, että korotus olisi jakautunut tasavertaisemmin. Työn vaativuus on lisääntynyt kaikissa ammattiryhmissä. Jos tehdään maailman parasta varhaiskasvatusta, pitää palkkapolitiikan olla yhdenvertaista, Vihervaara tiivistää motiivilehden artikkelissa.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *