Varhaiskasvatuksen henkilökunta on palkankorotuksensa ansainnut!

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on palkankorotuksensa ansainnut!
Kuva: Tanaphong Toochinda

Seuran artikkelissa toimittaja ja kahden pienen lapsen isä, Jukka Vuorio kirjoittaa varhaiskasvatuksen olevan ammattilaisille päivittäistä haasteista selviytymistä. Vuorio kysyykin, koska henkilökunnan palkkojen korotus nähdään hyvinvointivaltiossamme?

Usein vanhemmat tuntevat kiitollisuutta maamme varhaiskasvatusta kohtaan. Tuo aihe on kuitenkin yhä herkemmin lehtien otsikoissa resurssipulan tai hoitajia koskevan työtaakan vuoksi.

Vuorio kertoo vievänsä pienen poikansa joka aamu kiitollisena päiväkotiin, jossa hänen lapsestaan huolehtivat rautaiset ammattilaiset. Hän voi lähteä töihin rauhallisin mielin, kun tietää, että lapselle on koko päiväksi mielekästä puuhaa päiväkodissa: leikkiä, ulkoilua, jumppaa sekä monia muita aktiviteetteja. Samalla lapsen sosiaaliset taidot vahvistuvat ja tunnetaitojakin harjoitellaan.

Osaavaa kasvatusta vallitsevista haasteista huolimatta

Päiväkodit kohtaavat tällä hetkellä monia erilaisia haasteita. Ryhmäkoot ovat suuria, työ on kuormittavaa, eikä palkka vastaa työn vaativuutta.

Lisäksi koronan myötä tulleet uudet ohjeistukset sekä poissaolot kuormittavat entisestään. Voisi sanoa, että varhaiskasvatus on tällä hetkellä kuin painekattila, joka hiljaa odottaa ja ennakoi tulevaa räjähdystä.

Edessä saattaa olla vielä hankala talvi, mikäli päiväkoteja ja kouluja joudutaan sulkemaan tautitilanteen pahentuessa. Lisäksi vanhemmat elävät jatkuvassa epävarmuudessa, milloin lapsen voi viedä päiväkotiin, sillä ohjeistukset muuttuvat tiuhaan tahtiin. Tämä taas luonnollisesti vaikuttaa vanhemman työhön, sillä niiskuttavaa lasta ei päiväkotiin saa viedä.

Palkankorotus on välttämätön

Vuorio painottaa, että henkilökunnan palkkatason nostolla voitaisiin välttää tilanteen venyminen äärirajoilleen. Vaikka päiväkoti ei ole täysin maksuton palvelu, hoitomaksu on Vuorion mukaan parasta, jonne hän voi rahansa käyttää.

Työpaikkoja ammattilaisille olisi enemmän, kuin tekijöitä. Monet vaihtavat alaa suuren kuormituksen, sekä riittämättömän palkkatason vuoksi. Huolestuttavaa on, että monet alalle tulevat myös poistuvat alalta heti sopivan tilaisuuden tullen.

Palkkoihin annettiin jo korotus 2019, mutta kuinka suuri

Ammattilaisia todella rasittaa palkkaus, joka ei vastaa työn todellista vaativuutta, kertoo JHL:n pääluottamusmies Anita Vihervaara. Hän on toiminut Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa JHL:n pääluottamusmiehenä vuodesta 2016 saakka. Helsinki nosti vuonna 2019 varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja 175 eurolla kuussa. Lastenhoitajille tipahti vain 25 euron korotus kuukaudessa.

– Minä ainakin kuvittelin, että korotus olisi jakautunut tasavertaisemmin. Työn vaativuus on lisääntynyt kaikissa ammattiryhmissä. Jos tehdään maailman parasta varhaiskasvatusta, pitää palkkapolitiikan olla yhdenvertaista, Vihervaara tiivistää motiivilehden artikkelissa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.