Lapset kasvomaskeissa: turvakysymyksen ja älyttömyyden ero häilyvä

Lapset kasvomaskeissa: turvakysymyksen ja älyttömyyden ero häilyvä
Kuva: Kelly Sikkema

Kasvomaskien käyttö lapsilla on puhuttanut koko korona-ajan. Maskisuosituksissa on suuria maakohtaisia vaihteluja, niin sen pakollisuudesta kuin ikärajoissakin. THL mukaan kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Tämä suositus koskee Suomessa ensisijassa 12 vuotta täyttäneitä.

Suomessa on alueellisia eroja perusopetuksessa käytettävien maskien suosituksissa. Esimerkiksi Turussa käyttösuositus on laajentunut 19.3 alkaen kaikille perusopetuksen vuosiluokille.

Kyse on siis suosituksesta jota noudatetaan tunnollisesti myös aamu- ja iltapäivätoiminnassa.

Yleisesti muilla alueilla kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Peruskoulussa maskisuositusta voidaan toteuttaa luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä, kertoo THL.

Koulussa opettajat kaiken muun lisäksi opettavat lapsille maskien oikeaa käyttöä

Maskin käyttöä ja käsittelyä eivät kaikki aikuisetkaan osaa, joten lapsille käytön opettaminen saattaa olla välillä melko haasteellista. Varsinkin jos kyseessä on 1-2 luokkalainen koululainen.

Havainnollistava video tulee yhdysvalloista, mutta on varmasti ajankohtainen Suomen kiristäessä käyttösuosituksia perusopetuksessa yhä nuoremmille ja nuoremmille.

Hervoton video kuinka lapset maskin kanssa toimivat

Videolla yhdysvaltalainen opettaja ja perheenäiti, Emily Rhoads erittää lasten tyylit käyttää kasvomaksia tavalla, joka ei ihan anna sitä suojaa jota maskilla haetaan.

Opettajien oma maskisuositus raastaa myös hermoja

Lappeenrannan Myllymäen alakoulun luokanopettaja Heidi Söderlund kertoi Ylelle viime vuoden lopulla tuntemuksiaan henkilökunnan maskisuosituksesta.

– Harmitti tosi paljon. Tiesin kokemuksesta, että maskin käyttö aiheuttaa minulle helposti päänsärkyä ja migreeniä. Pitkään käytettynä se käy myös hengityksen päälle, kertoo Söderlund. Luokanopettaja toivoi saavansa käyttöön visiirin, mutta senkään käyttö ei ole ongelmatonta. Opettaja kertoo lukuhetkien aikana äänen kiertävän visiirin sisällä vain omaan korvaan. Lisäksi päivän jälkeen hän tuntee olonsa väsyneemmäksi.

Suositukset voimassa toistaiseksi

THL suosittelee seuraamaan päivitettyjä tietoja oman kunnan sivuilta.

”Kasvomaski on vain yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Sen lisäksi on ensisijaisen tärkeää noudattaa turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena ei tule mennä töihin tai kouluun, vaan tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin”, muistuttaa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.