Puuro joko ihastuttaa tai vihastuttaa lasta -Onko puurolounas koulussa välttämätöntä?

Puuro joko ihastuttaa tai vihastuttaa lasta -Onko puurolounas koulussa välttämätöntä?
Kuva: Markus Spiske

Kaurapuuro pysyy suomalaisten suosikkiaamupalana vuodesta toiseen. Kaurapuuron terveyshyödyt ovat todistetusti terveyttä edistäviä. Puuroa voi maustaa satojen eri tavoin itselle tai lapselle maistuvaksi. Jotkut kuitenkin vihaavat tuota perisuomalaista rehellistä kaurapuuroa koko sydämensä kyllyydestä. Entä jos lapsi ei vain syö puuroa? Puuro on kuitenkin yleisin päiväkodeissakin tarjolla oleva aamupala, sekä peruskoulussa lounas.

Suomalaiset ovat vain puurokansaa, joten puuron nautiskelu on juurtunut syvälle kulttuuriimme. Sitä syövät lähes kaikki ikään katsomatta. Lapsille puuroa tarjotaan ennen kaikkea terveellisyyden ja ravitsemuksen takia. Puuro pitää hyvin nälkää, sekä hellii niin isoa kuin pientäkin vatsaa.

Saarioisten teettämän puurotutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta syö puuroa päivittäin tai useita kertoja viikossa. Suosikkilistan kärjessä ovat kaura-, riisi- ja mannapuuro. ”Puuroja syödään usein aamiaisella, mutta niitä nautitaan myös väli- ja iltapalana. Puurojen syöminen lounaalla on sekin lisääntynyt. Valmispuuro on helposti mukaan otettava, kevyt ja maukas herkku moneen tilanteeseen”, kertoo Mirja Lonka Saarioisilta.

Ravitsemusta lapsen hyvinvointi edellä vai kaupungille halpa kouluruoka

Vanhemmat voivat muistaa omasta lapsuudesta erilaisia puuromuistoja, kuten esimerkiksi joulun riisipuuron ja äidin tekemän vispipuuron. On kuitenkin myös niitä, jotka eivät koskaan ole oppinut syömään puuroa, ja silti puuroa on tarjolla päiväkodissa ja jopa kouluissa lounaaksi asti. TS lukija kertoi jo vuosia sitten mielipiteensä koulujen puurolounaasta. Hänen lapsensa on kertonut, että koulussa pakotetaan syömään puuroa.

“Koulun pitäisi ottaa huomioon myöskin ne lapset, joilla puuro tökkii vastaan. Jotkut on ehkä pakotettu joskus syömään puuroa ja se ei siksi mene alas. Monilla voi olla pitkäkin päivä esim. kello 8–15 ja pelkällä puurolla pitäisi pärjätä koko päivä”, kertoo vanhempi TS-lukijapalstalla.

Suuri osa netin keskustelupalstojen vanhemmat kertovat skeptisestä asenteesta koulujen lounaspuuroihin. Mm kinttupolut- blogia pitävä äiti kertoo, että esimerkiksi hän itse toimistotyöläisenä, jonka suurin energiasyöppö on päivittäinen mielensäpahoittaminen, pärjää kyllä puurolla – näin on opettanut legendaarinen Kokki Kolmonen, joka lämpimästi suositteli kylmää puuroa marjojen kera ravinnonlähteeksi aikuiselle.

Koululounas on osalle päivän ainoa lämmin ruoka

Kasvavalle nuorisolle kouluruoka saattaa kuitenkin olla päivän ainoa kunnon ruoka. Vaikka terveellinen puuro pitää yleisesti hyvin nälkää lisukkeiden kanssa, niin riittääkö se kuitenkaan kasvavalle nuorelle lounaaksi?

Lue myös:

Puuro lusikalla seinään ja muita taitoja, joita opin kaksivuotiailta lapsiltani observoidessani heitä päivän ajan

Väitöstutkimus: Perheiden ja kouluterveydenhuollon tiivistä yhteistyötä tulisi kehittää lasten lihavuuden hoitamisessa

Maksuton harrastus jokaiselle lapselle – Pilottikokeilu käynnistyy keväällä yli 1000 koulussa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.