Muistutus lasten pääsiäiseen: pienissä suklaamunissa ja leluyllätyksissä piilee korkea tukehtumisriski

pink yellow and blue round candies
Kuva: Glen Carrie

Kokonsa puolesta pienet suklaamunat ovat sellaisia, jotka juuttuvat helposti lapsen ilmateihin ja pahimmillaan aiheuttaa tukehtumiskuoleman. Myös isompien suklaamunien sisältä tulevat yllätyslelut muovikuorineen ovat riski.

Kahden lapsen äiti ja entinen ensihoitaja varoittaa MTV-uutisten mukaan pienten suklaamunien olevan vaarallisia pikkulapsille. Suuremmat ja ontot suklaamunat ovat huomattavasti turvallisempi pääsiäisherkku.

Kahden lapsen australialainen äiti Nikki Jurcutz työskentelee ensiapukoulutusta vanhemmille tarjoavan Tiny Heart Education -yrityksen toimitusjohtajana. Äiti on työskennellyt aikaisemmin ensihoitajana.

Vanhemmilta vaaditaan jatkuvaa tarkkaavaisuutta

Pienillä lapsilla ruokatorveen juuttunut nielty vierasesine voi aiheuttaa uutisen mukaan syljen valumista, kakomista, oksentelua, tunteen vierasesineestä, nielemisvaikeuksia, kipua sekä yskää. Tukehtuminen voi tapahtua hiljaa tai jopa ilman oireita. Hengitysteihin joutunut vierasesine aiheuttaa yleensä voimakkaita yskänpuuskia, hengitysvaikeutta ja vinkunaa. Tälläisien oireiden ilmaantuessa tulee välittömästi hakeutua hoitoon.

Ensiaputaidot kannattaa ottaa haltuun, jotta vaaratilanteen sattuessa lapsi saa mahdollisimman nopeasti apua.

Uskalla Auttaa Koulutuspalvelut Oy:n Marko Ahtonen näyttää miten toimia jos epäilet lapsen tukehtumista. Ohje on suunnattu lapselle, joka seisoo jo itse.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Vauvalle annettava ensiapu poikkeaa isomman lapsen ensiavusta. Videolla Uskalla Auttaa Koulutuspalvelut näyttävät miten toimia.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Tukehtumisvaaran aiheuttamia tuotteita on vedetty markkinoilta, tai muutettu tuotteen kokoa

Esimerkiksi Fazerin suositut merkkarit, muistetaan 1970- ja 80-lukujen klassikkomakeisena. Isokokoiset Merkkarit aiheuttivat kuitenkin korkean tukehtumisriskin erityisesti pienille lapsille.

Makeinen poistettiin kauppojen valikoimista 80-luvun alkupuoliskolla, mutta palautettiin vuonna 2013 muuttuneen ulkomuodon kera. Koko oli huomattavasti pienempi, sekä karkin reunaan on leikattu lovi tukehtumisvaaran estämiseksi.

Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testaa säännöllisesti alle 3-vuotiaiden leluja niistä mahdollisesti irtoavien pienien osien vuoksi. Alle 3-vuotiaiden lasten leluille on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille. Pienille lapsille ei tulisi ostaa isojen leluja, ja muistaa suositusikärajat myös pääsiäisen aikaan.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.